Dietetyczny, pełen wartości odżywczych, bezpieczny – taki jest polski drób
Przez lata wokół mięsa drobiowego narosło wiele krzywdzących mitów, głównie związanych z rzekomą zawartością hormonów lub antybiotyków. Warto natomiast wiedzieć, że unijne prawo już od prawie 40 lat zabrania stosowania hormonów u drobiu. Z kolei zakaz stosowania antybiotyków w celu przyspieszania wzrostu ptaków został wprowadzony w 2005 roku.
Komu można polecić mięso drobiowe?
Wskazane jest dla każdego, szczególnie dzieci, sportowców oraz osób z chorobami układu krążenia. Według ekspertów i dietetyków właśnie te mięso powinno się znaleźć w diecie nas wszystkich. Dlaczego? Ponieważ stanowi znakomite źródło witamin z grupy B, w tym niacyny niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz kwasu pantotenowego, czyli koenzymu A, który bierze udział w przemianach metabolicznych w organizmie. Mięso drobiowe jest polecane głównie z uwagi na zawartość pełnowartościowego białka i niską wartość energetyczną, co przyczynia się do utrzymania prawidłowej masy ciała oraz wspomaga odchudzanie. Wynika to z faktu, iż białko wydłuża poczucie sytości i hamuje apetyt, a ponadto wpływa na metabolizm poprzez zwiększenie tzw. termogenezy indukowanej pokarmem, czyli generowania ciepła w organizmie i wytwarzania energii potrzebnej do trawienia.
Pierwszy wybór w karmieniu małych dzieci
Drób może być włączany do diety już półrocznym maluchom – zarówno w postaci zmiksowanej jak i niewielkich, gotowanych kawałków, podawanych siedzącym
już pociechom do rączek. Właśnie to mięso jest optymalnym wyborem ze względu na miękkość i delikatność struktur włókien, co jest ważne dla pociech mających jeszcze trudności z gryzieniem czy przeżuwaniem. Przede wszystkim jednak, drób jest polecany małym dzieciom, ponieważ zawiera dużą ilość witamin, cynku, magnezu i innych składników mineralnych, które chronią przed anemią i wzmacniają odporność. Nieobecna w produktach roślinnych witamina B12 odpowiada za prawidłową pracę układu krwionośnego malucha i jednocześnie pozwala spożytkować energię dostarczaną wraz z innymi produktami. Drób stymuluje także poprawną pracę układu nerwowego.
Polecany przy ryzyku chorób serca
Osoby borykające się z chorobami serca czy nadciśnieniem obawiają się spożycia mięsa ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych oraz cholesterolu. Rozwiązanie łączące utrzymanie w diecie mięsa ze spożywaniem produktów nieobciążających organizmu stanowi drób. Jest to możliwe ze względu na niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. W 100 gramach piersi z kurczaka znajduje się jedynie 58 miligrama cholesterolu – mniej, niż w mięsach czerwonych. Co istotne, drób zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych mających korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia oraz na zapobieganie takim chorobom, jak miażdżyca.
Dobry dla sportowców
Drób polecany jest osobom aktywnym fizycznie z uwagi na wysoką zawartość białka pełniącego kluczową rolę w procesie odbudowy tkanek. W stu gramach mięsa znajduje się około dwadzieścia gramów białka, dzięki czemu kurczak jest w stanie pokryć zapotrzebowanie sportowca na proteiny np. w okresie treningowym. Co więcej, drób dostarcza sporą dawkę izoleucyny, leucyny i waliny – aminokwasów rozgałęzionych, istotnych m.in. w redukcji zmęczenia mięśniowego podczas wysiłku fizycznego. Mięso drobiowe należy do produktów lekkostrawnych, czyli nieobciążających przewodu pokarmowego.
Uniwersalne, smaczne i bezpieczne
Drób cieszy się szerokim uznaniem ze względu na swoje właściwości. Gotowanego kurczaka można podawać już półrocznym dzieciom, a smacznie i lekkostrawnie przygotowane mięso powinno znaleźć się w diecie osób aktywnych fizycznie oraz kontrolujących poziom cholesterolu, w tym seniorów. Dzięki restrykcyjnym przepisom, wybierając polski drób mamy pewność, że jest on wolny od hormonów, antybiotyków, czy chemicznych odkażaczy.
Jedno mięso i tysiące możliwości kulinarnych
Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie mięsa w ilości około pół kilograma tygodniowo. Warto postawić w swojej diecie na drób i sukcesywnie odkrywać nowe możliwości przyrządzania go. Popularna pierś z kurczaka jest produktem tak uniwersalnym, że będąc nawet kuchennym amatorem można przyrządzić danie pyszne, niskokaloryczne, lekkostrawne i bogate w szereg cennych składników odżywczych. Dzięki ogromnej popularności, drób jest istotnym produktem m.in. w kuchni azjatyckiej, włoskiej i przede wszystkim – polskiej. Wbrew obiegowym opiniom smacznego kurczaka nie trzeba tylko i wyłącznie smażyć czy piec – także w wersji gotowanej drób może stać się podstawą do wielu pysznych i wartościowych sosów czy sałatek. Drób smakuje także w niepowtarzalny sposób w samych zupach – japoński ramen, francuska zupa z kaczką, tajska zupa z kurczakiem, ale przede wszystkim – domowy, aromatyczny, polski rosół.
Więcej na stronie http://www.dobrydrob.pl/