ycipk-3uhd18
Materiał Partnera
Fit

Dietetyczny, pełen wartości odżywczych, bezpieczny – taki jest polski drób

Przez lata wokół mięsa drobiowego narosło wiele krzywdzących mitów, głównie związanych z rzekomą zawartością hormonów lub antybiotyków. Warto natomiast wiedzieć, że unijne prawo już od prawie 40 lat zabrania stosowania hormonów u drobiu. Z kolei zakaz stosowania antybiotyków w celu przyspieszania wzrostu ptaków został wprowadzony w 2005 roku.
Podziel się
Anna Radowicka, dietetyk
Anna Radowicka, dietetyk (Materiały prasowe)
ycipk-3uhd18

Komu można polecić mięso drobiowe?

Wskazane jest dla każdego, szczególnie dzieci, sportowców oraz osób z chorobami układu krążenia. Według ekspertów i dietetyków właśnie te mięso powinno się znaleźć w diecie nas wszystkich. Dlaczego? Ponieważ stanowi znakomite źródło witamin z grupy B, w tym niacyny niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz kwasu pantotenowego, czyli koenzymu A, który bierze udział w przemianach metabolicznych w organizmie. Mięso drobiowe jest polecane głównie z uwagi na zawartość pełnowartościowego białka i niską wartość energetyczną, co przyczynia się do utrzymania prawidłowej masy ciała oraz wspomaga odchudzanie. Wynika to z faktu, iż białko wydłuża poczucie sytości i hamuje apetyt, a ponadto wpływa na metabolizm poprzez zwiększenie tzw. termogenezy indukowanej pokarmem, czyli generowania ciepła w organizmie i wytwarzania energii potrzebnej do trawienia.

Pierwszy wybór w karmieniu małych dzieci

ycipk-3uhd18

Drób może być włączany do diety już półrocznym maluchom – zarówno w postaci zmiksowanej jak i niewielkich, gotowanych kawałków, podawanych siedzącym
już pociechom do rączek. Właśnie to mięso jest optymalnym wyborem ze względu na miękkość i delikatność struktur włókien, co jest ważne dla pociech mających jeszcze trudności z gryzieniem czy przeżuwaniem. Przede wszystkim jednak, drób jest polecany małym dzieciom, ponieważ zawiera dużą ilość witamin, cynku, magnezu i innych składników mineralnych, które chronią przed anemią i wzmacniają odporność. Nieobecna w produktach roślinnych witamina B12 odpowiada za prawidłową pracę układu krwionośnego malucha i jednocześnie pozwala spożytkować energię dostarczaną wraz z innymi produktami. Drób stymuluje także poprawną pracę układu nerwowego.

Polecany przy ryzyku chorób serca

Osoby borykające się z chorobami serca czy nadciśnieniem obawiają się spożycia mięsa ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych oraz cholesterolu. Rozwiązanie łączące utrzymanie w diecie mięsa ze spożywaniem produktów nieobciążających organizmu stanowi drób. Jest to możliwe ze względu na niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. W 100 gramach piersi z kurczaka znajduje się jedynie 58 miligrama cholesterolu – mniej, niż w mięsach czerwonych. Co istotne, drób zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych mających korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia oraz na zapobieganie takim chorobom, jak miażdżyca.

Materiały prasowe
Podziel się
ycipk-3uhd18

Dobry dla sportowców

Drób polecany jest osobom aktywnym fizycznie z uwagi na wysoką zawartość białka pełniącego kluczową rolę w procesie odbudowy tkanek. W stu gramach mięsa znajduje się około dwadzieścia gramów białka, dzięki czemu kurczak jest w stanie pokryć zapotrzebowanie sportowca na proteiny np. w okresie treningowym. Co więcej, drób dostarcza sporą dawkę izoleucyny, leucyny i waliny – aminokwasów rozgałęzionych, istotnych m.in. w redukcji zmęczenia mięśniowego podczas wysiłku fizycznego. Mięso drobiowe należy do produktów lekkostrawnych, czyli nieobciążających przewodu pokarmowego.

Uniwersalne, smaczne i bezpieczne

Drób cieszy się szerokim uznaniem ze względu na swoje właściwości. Gotowanego kurczaka można podawać już półrocznym dzieciom, a smacznie i lekkostrawnie przygotowane mięso powinno znaleźć się w diecie osób aktywnych fizycznie oraz kontrolujących poziom cholesterolu, w tym seniorów. Dzięki restrykcyjnym przepisom, wybierając polski drób mamy pewność, że jest on wolny od hormonów, antybiotyków, czy chemicznych odkażaczy.

ycipk-3uhd18

Jedno mięso i tysiące możliwości kulinarnych

Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie mięsa w ilości około pół kilograma tygodniowo. Warto postawić w swojej diecie na drób i sukcesywnie odkrywać nowe możliwości przyrządzania go. Popularna pierś z kurczaka jest produktem tak uniwersalnym, że będąc nawet kuchennym amatorem można przyrządzić danie pyszne, niskokaloryczne, lekkostrawne i bogate w szereg cennych składników odżywczych. Dzięki ogromnej popularności, drób jest istotnym produktem m.in. w kuchni azjatyckiej, włoskiej i przede wszystkim – polskiej. Wbrew obiegowym opiniom smacznego kurczaka nie trzeba tylko i wyłącznie smażyć czy piec – także w wersji gotowanej drób może stać się podstawą do wielu pysznych i wartościowych sosów czy sałatek. Drób smakuje także w niepowtarzalny sposób w samych zupach – japoński ramen, francuska zupa z kaczką, tajska zupa z kurczakiem, ale przede wszystkim – domowy, aromatyczny, polski rosół.

Więcej na stronie http://www.dobrydrob.pl/

Materiały prasowe
Podziel się
ycipk-3uhd18

ycipk-3uhd18

ycipk-3uhd18
ycipk-3uhd18