Diety od Brokuła przekazują rekordową darowiznę dla Hospicjum w Pucku
19 kwietnia 2024 roku zapisze się w pamięci Hospicjum pod wezwaniem świętego ojca Pio w Pucku jako dzień wyjątkowy. Właśnie tego dnia, odbyła się wyjątkowa kolacja charytatywna w Sopocie, zorganizowana przez Diety od Brokuła. Zebrano imponującą kwotę, bo aż 143 tysiące złotych, którą podzielono pomiędzy dwa Hospicja.
31.05.2024 | aktual.: 03.06.2024 12:12
Elegancka kolacja charytatywna, zorganizowana w jednej z sopockich restauracji, zgromadziła licznych darczyńców, sympatyków hospicjum oraz lokalnych przedsiębiorców, ale także znanych i lubianych. Na kolacji można było spotkać dziennikarza i założyciela Kanału Zero – Krzysztofa Stanowskiego, ale także aktora i prezentera telewizyjnego – Karola Strasburgera. Atmosfera tego wieczoru była podniosła, pełna serdeczności i wzajemnej życzliwości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Głównym punktem programu były licytacje. Dużym zainteresowaniem cieszyła się książka autorstwa Karola Strasburgera "Apetyt na życie", czy wizyta w studio Kanału Zero Krzysztofa Stanowskiego podczas meczu EURO 2024 Polaków, ale także vouchery do restauracji i nowa toyota CH-R na cały weekend. Diety od Brokuła, przekazały na licytację aż 180 dni swojej diety pudełkowej.
Mimo, że kwota 100 tysięcy złotych, jest największą darowizną, którą w swojej historii przekazało przedsiębiorstwo, to nie jest to jedyna inicjatywa społeczna, w którą się angażują. "Coś więcej niż jedzenie" – właśnie to hasło przyświeca im w codziennych działaniach. Zbiórki środków dla schronisk, regularne wsparcie kierowane do ośrodków dla bezdomnych oraz dziesiątki przekazanych voucherów na catering dietetyczny, które trafiają do potrzebujących każdego roku. Te działania podkreślają, jak aktywnie Diety od Brokuła starają się uczestniczyć w życiu społeczności i wspierać wartościowe projekty.
Kolacja charytatywna w Sopocie była nie tylko okazją do zebrania funduszy, ale również do zacieśnienia więzi między lokalnymi przedsiębiorcami. W przygotowaniu kolacji wzięło udział aż siedmiu Szefów Kuchni z renomowanych trójmiejskich restauracji. Przygotowali oni siedmiodaniowe menu, które oczarowało gości swoją różnorodnością i wyrafinowaniem. Na przystawkę serwowano tatar wołowy z musztardą francuską, piklami, pasteryzowanym żółtkiem, majonezem szczypiorkowym i espumą ziemniaczaną. W wersji wegetariańskiej podano ciasto filo z soczewicą, rukolowo-dyniowym pesto z relishem z cukinii i mango żelką. Zupa, która zaskoczyła swoją oryginalnością, to nietypowy rosół ze śledzia z pieczonymi warzywami. Danie główne w wersji mięsnej to kaczka z krokietem z topinamburu z pędami sosny i rokitnika oraz dziki brokuł. Danie rybne to polędwica z dorsza z puree z kalafiora z demi glace rybnym. Deserem był duet kremów bazylia i kokos w towarzystwie bezy, limonki, jabłka, posypany kruszonką owsianą z pianką miętową.
Kolejna edycja kolacji zapowiadana jest przez Diety od Brokuła na jesień bieżącego roku. Wszelkie informacje będzie można znaleźć na ich mediach społecznościowych już w nadchodzących miesiącach.