Dlaczego warto jeść cieciorkę?
Zamiennik mięsa
Ukrywa się pod różnymi nazwami: cieciorka, ciecierzyca lub groch włoski. Jest szczególnie popularna w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej, stanowiąc m.in. obowiązkowy składnik hummusu. Jednak może być również smakowitym dodatkiem do sałatek, zup, dań z warzywami czy makaronem. Warto jeść ją jak najczęściej, ponieważ charakteryzuje się cennymi właściwościami.
Ukrywa się pod różnymi nazwami: cieciorka, ciecierzyca lub groch włoski. Jest szczególnie popularna w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej, stanowiąc m.in. obowiązkowy składnik hummusu. Może być również smakowitym dodatkiem do sałatek, zup, dań z warzywami czy makaronem. Warto jeść ją jak najczęściej, ponieważ charakteryzuje się cennymi właściwościami.
Cieciorka to jeden z ulubionych produktów wegetarian. Przede wszystkim dlatego, że stanowi niezwykle bogate źródło białka, zawierającego niemal wszystkie potrzebne nam aminokwasy, których nie dostarczają inne rośliny. Białko w ciecierzycy zmniejsza wydzielanie soków żołądkowych (dzięki temu łagodzi dolegliwości związane z nadkwasotą czy refluksem żołądkowo-przełykowym) i wykazuje działanie zasadotwórcze (pomaga utrzymać równowagę gospodarki kwasowo-zasadowej).
Tekst: (RAF)/(kg), kobieta.wp.pl