FitnessDlaczego warto jeść cieciorkę?

Dlaczego warto jeść cieciorkę?

Dlaczego warto jeść cieciorkę?

Ukrywa się pod różnymi nazwami: cieciorka, ciecierzyca lub groch włoski. Jest szczególnie popularna w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej, stanowiąc m.in. obowiązkowy składnik hummusu. Jednak może być również smakowitym dodatkiem do sałatek, zup, dań z warzywami czy makaronem. Warto jeść ją jak najczęściej, ponieważ charakteryzuje się cennymi właściwościami.

Ukrywa się pod różnymi nazwami: cieciorka, ciecierzyca lub groch włoski. Jest szczególnie popularna w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej, stanowiąc m.in. obowiązkowy składnik hummusu. Może być również smakowitym dodatkiem do sałatek, zup, dań z warzywami czy makaronem. Warto jeść ją jak najczęściej, ponieważ charakteryzuje się cennymi właściwościami.

Cieciorka to jeden z ulubionych produktów wegetarian. Przede wszystkim dlatego, że stanowi niezwykle bogate źródło białka, zawierającego niemal wszystkie potrzebne nam aminokwasy, których nie dostarczają inne rośliny. Białko w ciecierzycy zmniejsza wydzielanie soków żołądkowych (dzięki temu łagodzi dolegliwości związane z nadkwasotą czy refluksem żołądkowo-przełykowym) i wykazuje działanie zasadotwórcze (pomaga utrzymać równowagę gospodarki kwasowo-zasadowej).

Tekst: (RAF)/(kg), kobieta.wp.pl

1 / 7

Sposób na ból głowy

Obraz
© 123RF

To jeden z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych. Trudno znaleźć kobietę, która nie doświadczyła bólu głowy.

Uprzykrzająca życie dolegliwość bywa spowodowana niedoborem składników mineralnych w naszym organizmie, zwłaszcza potasu (skarżymy się wówczas także na nieregularne bicie serca, puchnięcie i częste skurcze mięśni nóg) oraz żelaza (bólowi głowy towarzyszy uczucie osłabienia, kołatanie serca i szumy w uszach).

Jak temu zapobiec? Wprowadzając do jadłospisu cieciorkę - bardzo bogate źródło żelaza i potasu.

2 / 7

Dla skóry, włosów i paznokci

Obraz
© 123RF

Ciecierzyca jest również skarbnicą cynku oraz witaminy B6. Niedobór tych substancji w naszym organizmie ma poważne konsekwencje "estetyczne". Paznokcie często stają się łamliwe i pojawiają się na nich białe plamki. Pogarsza się także kondycja włosów, które mają tendencję do wypadania, podobnie jak rzęsy.

Nie dostarczając organizmowi odpowiedniej dawki cynku narażamy się na problemy skórne, np. opryszczkę, ale również afty - małe i bolesne owrzodzenia (zazwyczaj występują na wewnętrznej stronie policzków), które często utrudniają jedzenie, mówienie czy przełykanie śliny.

3 / 7

Cholesterol w dół

Obraz
© 123RF

Niepozorna cieciorka jest także bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, które skutecznie zmniejszają stężenie złego cholesterolu frakcji LDL, zapobiegając chorobom układu krążenia: miażdżycy, udarowi mózgu czy zawałowi serca.

Potwierdziły to badania naukowe przeprowadzane w ostatnich latach na amerykańskich i brytyjskich uczelniach.

Specjaliści podkreślają też, że cieciorka ma niski indeks glikemiczny - energia po jej spożyciu uwalniana jest stopniowo i powoli.
Rośnie też zdolność do wypierania z organizmu m.in. szkodliwych tłuszczów trans.

4 / 7

Warzywo dla nadciśnieniowców

Obraz
© 123RF

Duszność, uczucie braku powietrza, zmęczenie i ogólne osłabienie - to najpowszechniejsze objawy nadciśnienia, z którym zmaga się wiele kobiet, zagrożonych schorzeniem bardziej niż mężczyźni.

Jak złagodzić dolegliwości? Regularnie sięgając po ciecierzycę, dostarczającą pokaźnej dawki potasu - minerału zapewniającego drożność naczyń krwionośnych, ułatwiającego swobodne krążenie krwi i przyspieszającego wydalenie sodu z organizmu.

5 / 7

Gdy męczy anemia

Obraz
© 123RF

Bardzo wiele kobiet ma problem z niedokrwistością, która przejawia się zbyt małą ilością czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny. Najczęstszą przyczyną anemii jest niedobór żelaza, czyli bardzo ważnego uczestnika procesów zachodzących w naszym organizmie.

Poprawę zdrowia i samopoczucia powinno przynieść przyjmowanie preparatów z żelazem oraz spożywanie bogatych w nie produktów naturalnych. Jednym z nich jest bez wątpienia cieciorka.

6 / 7

Na dobry sen

Obraz
© 123RF

Jeśli mamy kłopoty z zasypianiem, warto sięgnąć po produkty bogate w tryptofan - aminokwas potrzebny organizmowi do wytwarzania serotoniny - hormonu, który sprzyja uspokojeniu układu nerwowego.

Jego bogatym źródłem jest hummus - ceniona w krajach Bliskiego Wschodu pasta z ciecierzycy, czosnku, sezamu, oliwy i soku z cytryny.
Dzięki dużej zawartości tryptofanu, a także innych składników (m.in. potasu i witamin z grupy B) poprawia nie tylko jakość snu, ale i nastrój.

7 / 7

Remedium na zaparcia

Obraz
© 123RF

Ciecierzyca zawiera bardzo dużo błonnika, co powinny docenić kobiety zmagające się z bardzo powszechną dolegliwością, czyli zaparciami.

Błonnik wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit - poprawia ich perystaltykę i reguluje proces wypróżniania. Neutralizuje również nadmiar kwasu solnego w żołądku, co jest pożądane u osób z nadkwasotą czy refluksem żołądkowo-przełykowym.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (14)