Wyrzuć ziemniaki z ogórkowej. Na głowę bije je inny dodatek

Dodaj do zupy ogórkowej. Przepis na zupę ogórkową
Dodaj do zupy ogórkowej. Przepis na zupę ogórkową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.07.2024 15:24, aktual.: 09.07.2024 18:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W trakcie wysokich temperatur jednym z dań, po które sięga większość z nas, są zupy. Jak sprawić, by kultowa ogórkowa była lżejsza? Wystarczy zamienić ziemniaki na inny składnik. Ten przepis sprawi, że rodzina poprosi o dokładkę.

Zupa ogórkowa to niekwestionowana królowa polskich stołów, szczególnie latem. Jej orzeźwiający smak i bogactwo składników sprawiają, że jest idealnym daniem na każdą okazję. Jednak czy wiesz, że istnieje sekretny składnik, który może podnieść jej walory smakowe na zupełnie nowy poziom? Ten niepozorny dodatek to prawdziwa niespodzianka dla podniebienia.

Letnia wersja zupy ogórkowej

Zazwyczaj do zupy ogórkowej dodawane są ziemniaki, jednak ten składnik sprawia, że zupa jest nieco cięższa. Dlatego warto zastąpić je ryżem, który również nasyci, ale też spowoduje, że danie idealnie nada się na upalne dni. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekka wersja zupy ogórkowej potrzebuje jeszcze kilku składników. Cały przepis po raz pierwszy pojawił się na kanale "Becia Gotuje" na platformie YouTube.

Do przygotowania dania potrzebujesz: 5 ogórków kiszonych, 2 marchewki, 150 g ryżu, 150 ml śmietany 30 proc., pół pęczku natki pietruszki, pół pęczku koperku, 4 ząbki czosnku oraz około 3-4 litrów bulionu drobiowego. Do smaku warto dodać również pieprz i sól.

Jak przygotować letnią zupę ogórkową z ryżem?

Delikatnie podgrzewaj bulion na niewielkim ogniu. Dodaj do niego drobno posiekany czosnek. Marchewki obierz, umyj, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do zupy. Ogórki kiszone zetrzyj na tej samej tarce i również wrzuć do garnka. Gotuj wszystko razem przez chwilę. Teraz dodaj ryż i gotuj zupę przez 15-20 minut. Następnie wlej śmietanę i dopraw pieprzem, dokładnie mieszając.

Drobno posiekaj koperek i pietruszkę, a następnie dodaj je do zupy. Dopraw solą, jeśli to konieczne, i gotuj jeszcze przez chwilę. Gotowa zupa ogórkowa z ryżem będzie idealnym daniem obiadowym, które z pewnością zadowoli wszystkich.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Materiały WP
Materiały WP© Materiały własne
Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (4)
Zobacz także