Zastosuj zasadę "trzy razy trzy". Ogórki wyjdą idealnie chrupkie
Miłośników warzyw na pewno ucieszy fakt, że właśnie rozpoczyna się sezon na ogórki gruntowe. Lipiec jest miesiącem, w którym są one najjędrniejsze i nadają się do zakiszenia. Jeśli chcesz, aby ogórki kiszone były pełne smaku i aromatu, warto poznać jedną zasadę.
Ogórki kiszone to obowiązkowy element na stole w wielu domach. Są źródłem cennych witamin, minerałów i probiotyków, które wspierają nasz układ odpornościowy i trawienny. Proces kiszenia wzbogaca ogórki w witaminę C, a niska kaloryczność sprawia, że są idealną przekąską dla osób dbających o zdrowie.
Aby cieszyć się kiszonymi ogórkami przez cały rok, warto poznać tradycyjne metody ich przygotowania. Jedną z nich jest sposób "trzy razy trzy".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować ogórki do kiszenia?
Proces przygotowania ogórków kiszonych rozpoczyna się już na etapie wyboru warzyw. Im mniejsze ogórki, tym szybciej przejdą proces kiszenia i będą bardziej jędrne. Dlatego warto zaopatrzyć się w najmniejsze. Następnym krokiem jest odpowiednie przygotowanie ogórków. Należy umieścić je w zimnej wodzie na co najmniej godzinę. Taki zabieg sprawi, że warzywa będą bardziej chrupiące.
Do kiszenia najlepiej sprawdzą się naczynia kamionkowe lub szklane. Zanim przystąpisz do kiszenia, starannie umyj naczynie oraz zestaw do kiszenia, który zawiera kwiaty kopru, czosnek i chrzan. Przyda się również liść winogrona, dębu lub porzeczki, aby ogórki nie stały się zbyt miękkie.
Nasze babcie stosowały zasadę "trzy razy trzy"
Nasze babcie miały sprawdzone metody na kiszenie ogórków. Aby uzyskać najlepszy efekt, warto trzymać się zasady "trzy razy trzy", co oznacza trzy litry wody, trzy litry ogórków i trzy łyżki soli. Stosując się do tej proporcji, otrzymasz pyszne i chrupiące ogórki.
Przygotowanie kiszonki jest bardzo proste. Zagotuj trzy litry wody, a następnie schłodź ją do temperatury 40 stopni Celsjusza. Wsyp trzy łyżki soli, najlepiej morskiej lub drobnoziarnistej, niejodowanej. Gdy woda ostygnie, należy przygotować kiszonkę.
Na dno naczynia wrzuć część czosnku, kopru i chrzanu, a następnie ułóż na nich warzywa. Na ogórkach umieść resztę zestawu kiszącego. Powtarzaj tę czynność aż zużyjesz wszystkie składniki. Na końcu wlej solankę i przykryj naczynie małym talerzykiem. Po dwóch dniach otrzymasz ogórki małosolne, a po dziesięciu - kiszone.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.