Dodaj pod koniec gotowania. Nie jadłeś tak dobrego rosołu

Rosół to jedno z ulubionych dań Polaków. Jak sprawić, by był jeszcze zdrowszy? Kluczowe są dwa dodatki - nie tylko wzbogacają one smak tradycyjnej zupy, ale też wspomagają odporność oraz procesy trawienne.

Rosół
Rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac. DFR

Rosół jest jednym z najzdrowszych dań w tradycyjnej kuchni polskiej. Nie bez powodu nasze babcie podkreślają, że zupę warto zajadać zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy walczymy z przeziębieniami i musimy się rozgrzać. Esencjonalny smak bulionu i bogate wartości odżywcze sprawiają, że jest to danie chętnie serwowane nie tylko podczas rodzinnych obiadów, ale także jako naturalny środek wzmacniający organizm.

Dodaj do rosołu. Będzie jeszcze zdrowszy i smaczniejszy

Jak sprawdzić, by danie jeszcze bardziej wspierało nasz organizm? Dodanie kurkumy do rosołu wzbogaca tę zupę o właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, dzięki zawartej w niej kurkuminie, która działa jako potężny przeciwutleniacz. Kurkuma wspiera pracę wątroby i układu pokarmowego, co sprawia, że staje się doskonałym składnikiem w codziennej diecie.

Imbir to kolejny nieoczywisty składnik, który może podnieść walory zdrowotne rosołu. Jego unikalne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne czynią go idealnym dodatkiem w walce z przeziębieniami i infekcjami. Działa rozgrzewająco, co jest szczególnie pożądane w chłodniejsze dni. Co więcej, imbir zawiera substancje wspomagające trawienie, rozgrzewające organizm oraz łagodzące objawy bólowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie błędy robią Polacy gotując rosół? Magda Gessler: "Wody powinno być 1/5, max 1/3 garnka"

Przepis na rosół z kurkumą i imbirem

Jak zrobić rosół z kurkumą i imbirem? Podzieliła się tym na swoim profilu instagramowym Anna Trzyna. Internautka przyrządziła bulion z dwóch rodzajów mięsa: podudzia z kurczaka i szpondra wołowego, włoszczyzny (trzech marchewek, kawałka selera, dwóch pietruszek, kawałka pora, opalonej wcześniej cebuli), a także czterech ząbków czosnku i kilku kulek ziela angielskiego oraz liści laurowych. Wywar gotowała a małym ogniu przez sześć godzin. Pół godziny przed końcem gotowania dodała starty kawałek imbiru i kurkumy.

Trzyna proponuje pić serwować bulion w kubkach i pić na rozgrzewkę z dodatkiem płatków chili i natki pietruszki.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)