Dodaj pod koniec gotowania. Nie jadłeś tak dobrego rosołu

Rosół to jedno z ulubionych dań Polaków. Jak sprawić, by był jeszcze zdrowszy? Kluczowe są dwa dodatki - nie tylko wzbogacają one smak tradycyjnej zupy, ale też wspomagają odporność oraz procesy trawienne.

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  DFR

Rosół jest jednym z najzdrowszych dań w tradycyjnej kuchni polskiej. Nie bez powodu nasze babcie podkreślają, że zupę warto zajadać zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy walczymy z przeziębieniami i musimy się rozgrzać. Esencjonalny smak bulionu i bogate wartości odżywcze sprawiają, że jest to danie chętnie serwowane nie tylko podczas rodzinnych obiadów, ale także jako naturalny środek wzmacniający organizm.

Dodaj do rosołu. Będzie jeszcze zdrowszy i smaczniejszy

Jak sprawdzić, by danie jeszcze bardziej wspierało nasz organizm? Dodanie kurkumy do rosołu wzbogaca tę zupę o właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, dzięki zawartej w niej kurkuminie, która działa jako potężny przeciwutleniacz. Kurkuma wspiera pracę wątroby i układu pokarmowego, co sprawia, że staje się doskonałym składnikiem w codziennej diecie.

Imbir to kolejny nieoczywisty składnik, który może podnieść walory zdrowotne rosołu. Jego unikalne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne czynią go idealnym dodatkiem w walce z przeziębieniami i infekcjami. Działa rozgrzewająco, co jest szczególnie pożądane w chłodniejsze dni. Co więcej, imbir zawiera substancje wspomagające trawienie, rozgrzewające organizm oraz łagodzące objawy bólowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie błędy robią Polacy gotując rosół? Magda Gessler: "Wody powinno być 1/5, max 1/3 garnka"

Przepis na rosół z kurkumą i imbirem

Jak zrobić rosół z kurkumą i imbirem? Podzieliła się tym na swoim profilu instagramowym Anna Trzyna. Internautka przyrządziła bulion z dwóch rodzajów mięsa: podudzia z kurczaka i szpondra wołowego, włoszczyzny (trzech marchewek, kawałka selera, dwóch pietruszek, kawałka pora, opalonej wcześniej cebuli), a także czterech ząbków czosnku i kilku kulek ziela angielskiego oraz liści laurowych. Wywar gotowała a małym ogniu przez sześć godzin. Pół godziny przed końcem gotowania dodała starty kawałek imbiru i kurkumy.

Trzyna proponuje pić serwować bulion w kubkach i pić na rozgrzewkę z dodatkiem płatków chili i natki pietruszki.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
W latach 70. była wielką gwiazdą. Potem pracowała na Dworcu Centralnym
W latach 70. była wielką gwiazdą. Potem pracowała na Dworcu Centralnym
Poszła na odwyk w wieku 14 lat. "Najlepsza rzecz, jaka mi się przytrafiła"
Poszła na odwyk w wieku 14 lat. "Najlepsza rzecz, jaka mi się przytrafiła"
Ma 71 lat. Nie w głowie jej jednak emerytura
Ma 71 lat. Nie w głowie jej jednak emerytura
Pokazali, co trafiło do schroniska. "Tego się nie spodziewaliśmy"
Pokazali, co trafiło do schroniska. "Tego się nie spodziewaliśmy"
"Wygrałam pieniądze i męża". Przed ślubem podpisali intercyzę
"Wygrałam pieniądze i męża". Przed ślubem podpisali intercyzę
"Chcesz kupić tę ruinę?". Nie posłuchała ostrzeżeń
"Chcesz kupić tę ruinę?". Nie posłuchała ostrzeżeń
Ten organ "potrzebuje seksu". Lekarz nie ma wątpliwości
Ten organ "potrzebuje seksu". Lekarz nie ma wątpliwości
Poprosiła męża, żeby "załatwił" jej rolę. Mówi, co zrobił
Poprosiła męża, żeby "załatwił" jej rolę. Mówi, co zrobił
Od lat jest żonaty. Mało kto wie, z kim
Od lat jest żonaty. Mało kto wie, z kim
Chcą wrócić na scenę. Tak wyglądają dziś wokalistki t.A.T.u.
Chcą wrócić na scenę. Tak wyglądają dziś wokalistki t.A.T.u.
Była ofiarą Epsteina. "Użyczali mnie dziesiątkom bogatych ludzi"
Była ofiarą Epsteina. "Użyczali mnie dziesiątkom bogatych ludzi"
Dyrektorka Luwru przesłuchana. "Ostrzeżenia spełniły się w niedzielę"
Dyrektorka Luwru przesłuchana. "Ostrzeżenia spełniły się w niedzielę"