Dodaj sekretny składnik do mielonych. Kotlety będą wyjątkowo puszyste

Kotlety mielone są jednym z klasyków polskiej kuchni. Chociaż ich przygotowanie wydaje się proste, często nie wychodzą tak dobrze, jakbyśmy tego chcieli. Okazuje się jednak, że dodanie jednego nietypowego składnika może sprawić, że będą bardziej soczyste i miękkie.

Jak zrobić wyjątkowe mielone?
Jak zrobić wyjątkowe mielone?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

29.10.2024 | aktual.: 30.10.2024 06:38

Kotlety mielone to prawdziwy klasyk. Zwykle serwujemy je z ziemniakami i surówką z buraków lub mizerią. W każdym domu przepis na mielone nieco się różni, jednak baza pozostaje ta sama: mięso mielone, bułka tarta, jajko i cebula. Mięso można wybrać dowolnie – najczęściej jest to wieprzowe z domieszką wołowiny.

Cebula dodaje charakterystycznego smaku, można ją dodać na surowo lub podsmażyć. Jajko sprawia, że masa jest spójna i kotlety nie rozpadają się podczas smażenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sekretny składnik

Aby kotlety były jeszcze bardziej soczyste i miękkie, warto dodać do masy nieco jabłka. To nieoczywisty, ale bardzo skuteczny składnik. Kwaskowe jabłko, takie jak szara reneta, antonówka czy papierówka, sprawi, że kotlety będą wyjątkowo puszyste. Smak jabłka będzie minimalnie wyczuwalny, co pozwoli zachować tradycyjny smak mielonych.

Przepis na mielone z jabłkiem

Oto składniki, których będziesz potrzebować:

  • 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego)
  • 1 cebula
  • 1 małe jabłko
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Aby przygotować kotlety mielone, zaczynamy od mięsa. W dużej misce mieszamy mięso, jajko i przyprawy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, następnie pozbywamy się nadmiaru soku i dodajemy je do mięsa. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy do masy z mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Smażenie i pieczenie

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni smażymy kotlety z dwóch stron na złoty kolor. Aby kotlety były jeszcze bardziej miękkie, możemy podsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)