Mało kto dodaje do mielonych. Kotlety zawsze wychodzą soczyste
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, która nigdy nie wychodzi z mody. Aby ich smak był jeszcze lepszy, warto poznać trik, który z pewnością zaskoczy niejednego. Dodaj do nich tę pastę, a będą wilgotne i soczyste. Nieliczni znają ten sposób.
Kotlety mielone to niezaprzeczalna klasyka, której smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Rozpływające się w ustach, soczyste i pełne smaku - takie danie możemy uzyskać, stosując sprawdzone babcine metody. Kluczem do sukcesu są odpowiednio dobrane składniki oraz kilka tajemnic kulinarnych. Jak się okazuje, ponadczasowe receptury naszych babć wciąż kryją wiele sekretów, które warto odkryć na nowo.
Wielu z nas wraca do domu po ciężkim dniu pracy i marzy o pysznym, domowym obiedzie. Kotlety mielone mogą być idealnym wyborem, o ile zatroszczymy się o detale ich przygotowania. Aby uzyskać niezapomniany smak mięsa, nie wystarczy tylko połączyć składniki - liczy się także ich jakość oraz odpowiednie przygotowanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone z warzywami pieczone we frytkownicy beztłuszczowej
Kotlety mielone inaczej
Jakość i odpowiednie przygotowanie warto połączyć z dodatkiem, który sprawi, że kotlety mielone zyskają nową odsłonę. Mowa o paście jajecznej, dzięki której zyskają wilgotność i soczystość. Z nią kotlety będą także zdrowsze. To wszystko ze względu na jajka, które są źródłem nie tylko cennego białka, ale i wielu składników mineralnych.
Składniki na kotlety mielone z pastą jajeczną:
- 700 g mięsa mielonego,
- 2 kromki bułki namoczonej w wodzie,
- 1 cebula,
- 1 surowe jajko,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1 łyżka śmietany 18 proc.,
- 1 łyżka musztardy,
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej do smażenia.
Pasta jajeczna:
- 1 łyżka śmietany,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- odrobina pieprzu i soli,
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki,
- 1 łyżka musztardy.
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania jajek, następnie obierz je i pokrój. Połącz ze śmietaną, musztardą i pietruszką. Dopraw według uznania. Do mięsa dodaj surowe jajko, odciśniętą bułkę, poszatkowaną cebulę i przyprawy. Wyrób mięso i podziel na kotlety. Na środku każdego połóż trochę jajecznej mieszanki i zamknij. Na koniec panieruj w bułce tartej i smaż na gorącym tłuszczu z każdej strony.
Jakie mięso na kotlety mielone?
Kotlety mielone można robić z wieprzowiny, wołowiny lub drobiu. Niektórzy przyrządzają je z warzyw, choć wegetariańskim przepisom daleko do tego tradycyjnego, który stosują nasze babcie. Na kotlety możesz wybrać dowolne mięso, pod warunkiem że dodasz do niego surowy boczek. Jego dodatek sprawi, że mielone staną się soczyste i wilgotne.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.