DomWłóż suchą gąbkę do naczyń do lodówki. Efekt cię zaskoczy

Włóż suchą gąbkę do naczyń do lodówki. Efekt cię zaskoczy

Sposób z gąbką jest tani i skuteczny
Sposób z gąbką jest tani i skuteczny
Źródło zdjęć: © Getty Images
oprac. KSA
26.08.2021 15:14

Triki kuchenne potrafią znacząco ułatwić gotowanie oraz utrzymanie kuchni w czystości. Sprawdzonym sposobem, który będzie niewiele nas kosztował, jest trik z gąbką kuchenną i lodówką.

W dzisiejszych czasach przechowywanie żywności wydaje się być banalnie proste. Na rynku mamy do wyboru mnóstwo różnego rodzaju dedykowanych pudełek, specjalne folie oraz szczelnie zamykane woreczki.

Mimo tego i tak zdarza się, że nasze jedzenie w lodówce zaczyna się psuć. W dużej mierze odpowiada za to wilgoć. Owoce, warzywa, wędlina czy ser szybko ją pochłaniają i jednocześnie zaczynają gnić oraz stają się siedliskiem bakterii.

Popsutą żywność należy wyrzucić, ale niestety Polacy robią to nagminnie. Nasz kraj jest w niechlubnej czołówce państw, w których wyrzuca się najwięcej jedzenia, aż 247 kg na osobę rocznie.

Gąbka do lodówki

Na szczęście istnieją sposoby, aby chociaż trochę zmienić statystyki i nie wyrzucać jedzenia z lodówki. Wystarczy włożyć do lodówki gąbkę do naczyń. Nową i suchą. Najlepiej tuż obok wędlin i serów.

Gąbka do naczyń doskonale pochłonie wilgoć, która mogłaby przeniknąć do naszej żywności. Jeśli kupiliście spory zapas owoców i warzyw, to warto wyłożyć dolną szufladę kilkoma gąbkami, a następnie ułożyć na nich zakupy.

Ten trik jest banalnie prosty i niedrogi. W supermarkecie można kupić małe gąbki już za kilkadziesiąt groszy. To zdecydowanie lepszy wydatek, niż wyrzucanie produktów, które teoretycznie mogłyby jeszcze nadawać się do spożycia.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (3)
Zobacz także