Nigdy nie pakuj kanapek w folię aluminiową. To szkodzi zdrowiu
Kanapka to jeden z najpopularniejszych posiłków, które zabieramy ze sobą w podróż, do szkoły czy pracy. Wiele osób pakuje kanapki w folię aluminiową, aby uchronić je przed działaniem czynników zewnętrznych. Ten sposób ma dwie strony medalu.
22.08.2021 11:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Folia aluminiowa ma szereg zastosowań w kuchni. Używamy jej do pieczenia ryb, ziemniaków czy mięsa oraz pakujemy w nią jedzenie, które chcemy utrzymać w niskiej temperaturze.
Warto pamiętać o odpowiednim używaniu folii. Jeśli chcemy coś zapiec, to owińmy jedzenie matową stroną na zewnątrz. Jeśli chcemy, żeby dany produkt dłużej pozostał świeży, to błyszcząca strona powinna być na zewnątrz.
Folia aluminiowa blokuje przepływ powietrza i światła oraz chroni dany produkt przed wpływem innych zapachów, np. z lodówki, dlatego tak chętnie jest używana.
Niestety pakowanie kanapek w folię aluminiową niekoniecznie jest dobrym pomysłem. W folii aluminiowej zawarte są cząsteczki glinu, które mogą przenikać do kanapki, a później do naszego organizmu.
Zbyt duża ilość glinu w organizmie człowieka może negatywnie wpływać na funkcjonowanie nerek oraz układu moczowego. Jeśli glin nagromadzi się w dużych ilościach, to z czasem może atakować komórki całego organizmu.
Zdecydowanie lepiej jest zapakować kanapki w papier śniadaniowy albo włożyć do małego szklanego pojemnika z pokrywką.
Zobacz także
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.