GotowaniePrzepisyDyniowe placuszki ze śliwkami w miodzie

Dyniowe placuszki ze śliwkami w miodzie

Słodkie, puszyste z dodatkiem śliwek duszonych w miodzie z cynamonem. Można podać je na kolację, ale jak podpowiada autorka przepisu i "Mientablog" doskonale smakują także na śniadanie lub podwieczorek.

Dyniowe placuszki ze śliwkami w miodzie
Źródło zdjęć: © www.mientablog.com

26.09.2016 | aktual.: 24.02.2017 10:08

Składniki na placki:

*

200 g puree z dyni

*

1,5 szklanki mąki owsianej

*

2 jajka

*

3 łyżeczki organicznego cukru kokosowego

*

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

*

spora szczypta cynamonu

Dodatki:

*

7-8 śliwek

*

0/5 łyżeczki cynamonu

*

łyżka miodu

*

opcjonalnie inne owoce i jadalne kwiaty

Jeśli nie mamy gotowego puree z dyni, to przyrządzamy je w następujący sposób. Dynie kroimy na niewielkie kawałki, myjemy, oczyszczamy z pestek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy do miękkości (przez ok. godzinę). Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.

Czas na placki. Puree z dyni miksujemy z jajkami i cukrem. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju, smażymy niewielkie placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę. W międzyczasie myjemy śliwki, usuwamy pestki i przekładamy je na rozgrzaną nieprzywieralną patelnię. Dodajemy miód i cynamon, dusimy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe placuszki podajemy z duszonymi śliwkami.
Zobacz także: naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Źródło artykułu:mientablog.pl
Komentarze (0)