Dyniowe placuszki ze śliwkami w miodzie
Słodkie, puszyste z dodatkiem śliwek duszonych w miodzie z cynamonem. Można podać je na kolację, ale jak podpowiada autorka przepisu i "Mientablog" doskonale smakują także na śniadanie lub podwieczorek.
26.09.2016 | aktual.: 24.02.2017 10:08
Składniki na placki:
*
200 g puree z dyni
*
1,5 szklanki mąki owsianej
*
2 jajka
*
3 łyżeczki organicznego cukru kokosowego
*
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
*
spora szczypta cynamonu
Dodatki:
*
7-8 śliwek
*
0/5 łyżeczki cynamonu
*
łyżka miodu
*
opcjonalnie inne owoce i jadalne kwiaty
Jeśli nie mamy gotowego puree z dyni, to przyrządzamy je w następujący sposób. Dynie kroimy na niewielkie kawałki, myjemy, oczyszczamy z pestek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy do miękkości (przez ok. godzinę). Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.
Czas na placki. Puree z dyni miksujemy z jajkami i cukrem. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju, smażymy niewielkie placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę. W międzyczasie myjemy śliwki, usuwamy pestki i przekładamy je na rozgrzaną nieprzywieralną patelnię. Dodajemy miód i cynamon, dusimy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe placuszki podajemy z duszonymi śliwkami.
Zobacz także: naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami