Fasola - przepisy. Ciasto z fasoli, pasta z fasoli, fasolka po bretońsku
Przysmaki z fasoli są zdrowe i szybkie do przyrządzenia. Moda na fasolę trwa – poznaj nasze przepisy na ciasto z fasoli, pastę z fasoli oraz fasolkę po bretońsku.
26.08.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasto czekoladowe z fasoli
Ciasto z fasoli możesz pałaszować nawet na diecie. Oczywiście z umiarem. Czekoladowe brownie z fasoli w smaku do złudzenia przypomina kaloryczną wersję czekoladową. Zrób ciasto czekoladowe z fasoli razem z nami!
Składniki:
- 500 g czerwonej fasoli z puszki (waga pod odlaniu wody).
- 4 jajka.
- 4 łyżki kakao.
- 2 dojrzałe banany.
- 7 dużych, wilgotnych daktyli.
- 3 łyżki naturalnego miodu.
- 3 łyżki oleju kokosowego.
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, laskowych oraz migdałów.
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
- Maliny do podania.
Przygotowanie ciasta z fasoli:
- Umieść w kielichu blendera wszystkie składniki na ciasto czekoladowe z fasoli oprócz orzechów i migdałów.
- Zblenduj i wmieszaj łyżką orzechy.
- Przelej masę na ciasto z fasoli do 2 niskich keksówek albo innych foremek wyłożonych papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C z termoobiegiem.
- Po 45 minutach zrób test suchego patyczka.
- Podawaj na drugi dzień z malinami na wierzchu, a jeśli popękane ciasto z fasoli uważasz za niezbyt estetyczne, możesz dodatkowo zrobić polewę z rozpuszczonej w kąpieli wodnej tabliczki czekolady.
Zobacz też inne przepisy na ciasto z fasoli:
Pasta z fasoli
Różnego rodzaju pasty z fasoli są świetnym pomysłem do chleba czy bułek na śniadanie, podwieczorek, kolację, do pracy czy do szkoły. Możesz nimi smarować naleśniki, tortille, użyć jako farszu do nadziania mięsa przed pieczeniem czy w kryzysowej sytuacji napadu głodu zastąpić nimi sos do makaronu.
Składniki na szybką pastę z białej fasoli i suszonych pomidorów z zalewy:
- Puszka odsączonej lub szklanka ugotowanej wcześniej białej fasoli.
- Pół słoika odsączonych z oleju suszonych pomidorów.
- Pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki.
- 1 czerwona cebula.
- Świeżo zmielony pieprz.
Składniki zmiksuj w blenderze, dopraw pieprzem i od razu smaruj nimi chleb. Pastę możesz podać na stół w zakręcanym słoiczku, udekorowaną świeżymi ziołami.
Fasolka po bretońsku
Kalorie w wegańskiej i w klasycznej wersji fasolki po bretońsku przedstawiają się dosyć różnie. Mięsna fasolka po bretońsku ma nawet ponad dwukrotnie więcej kalorii niż jej wegański odpowiednik. Jeśli jesteś na diecie, wypróbuj sprawdzony przepis na wegańską fasolkę bo bretońsku.
Składniki:
- 4 puszki białej fasoli, odsączonej.
- 2 czerwone cebule, pokrojone w kostkę.
- 500 g passaty pomidorowej.
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
- 2 łyżki sosu sojowego.
- Kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.
- 2 łyżeczki papryki wędzonej.
- 5 dużych liści laurowych.
- 4 ziarna pieprzu.
- 4 ziarna ziela angielskiego.
- 1 łyżka majeranku.
- 1 łyżeczka lubczyku.
- 1 łyżeczka kminku.
- 1 łyżeczka tymianku.
- Odrobina świeżo mielonego pieprzu.
Następnie:
- Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem.
- Podsmaż przez kilka minut cebulę z liśćmi laurowymi, wędzoną papryką, pieprzem ziarnistym, zielem angielskim.
- Dodaj do garnka wszystko oprócz fasoli i duś 5 minut.
- Dolej pół szklanki wody.
- Dorzuć fasolę.
- Duś fasolkę po bretońsku przez kwadrans na niewielkim ogniu.
- Podawaj doprawioną świeżo zmielonym pieprzem z pajdą chleba.