GotowaniePrzepisyFilmy od kuchni

Filmy od kuchni

Filmy od kuchni
Źródło zdjęć: © AFP
24.02.2010 14:27, aktualizacja: 23.06.2010 14:33

Istnieje kanon filmowych arcydzieł gastronomicznych, których poziom wyznaczają takie perełki jak „Uczta Babette” czy „Wielkie żarcie”. Przedstawiamy dziesięć mocnych pozycji w filmowym menu.

W każdym filmie w mniejszym lub w większym stopniu porusza się kwestie gastronomiczne. Kuchnia, restauracja, jedzenie są doskonałym tłem dla rozwijającego się romansu, dla zagadki kryminalnej czy dramatu psychologicznego. Istnieje kanon filmowych arcydzieł gastronomicznych, których poziom wyznaczają takie perełki jak „Uczta Babette” czy „Wielkie żarcie”. Przedstawiamy dziesięć mocnych pozycji w filmowym menu.

1. „Czekolada”

Bajkowa opowieść nie dla tych, którzy są na diecie, o jednym z najważniejszych afrodyzjaków wszechczasów ze świetnymi rolami Juliette Binoche, Johnny Deppa i Alfreda Moliny. To jeden z tych filmów, który aktywuje nie tylko wzrok – wszystkie zmysły działają niezwykle aktywnie podczas słodkiego seansu.

2. „Kobieta na topie”

Film reklamowany jako opowieść o miłości, chorobie lokomocyjnej i sztuce kulinarnej, przyprawiona szczyptą magii. Isabella, grana w filmie przez Penelope Cruz, urodziła się z niezwykłym darem: wszystkie przygotowywane przez nią potrawy stanowią prawdziwą rozkosz dla podniebienia i roztapiają męskie serca jak wosk. Kiedy odkrywa zdradę męża, wyjeżdża do San Francisco, gdzie odnosi sukces jako gospodyni telewizyjnego show o gotowaniu. Scenariusz komedii romantycznej jest prosty, ale widok pięknej Penelope Cruz, która kroi papryczkę chilli, jest niezwykle smakowity.

3. „Super Size Me”

Film jednego aktora, jednego reżysera i jednego producenta – o jednym: amerykańskiej manii wielkości. Dokument przedstawia efekt eksperymentu, jaki Morgan Spurlock przeprowadził na samym sobie: zdecydował się przez 30 dni jeść posiłki wyłącznie w barach sieci McDonald’s. Jaki będzie wynik tego strasznego testu wiadomo z góry, jednak film ogląda się jak w transie Obowiązkowa pozycja dla wszystkich fanów fast-foodów – ku przestrodze!

4. „Julie and Julia”

Film oparty jest jest na opowiadaniu Julie Powell "Julie and Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen". Powell nie przepadała za swoja pracą sekretarki i postanowiła w ciągu roku zrealizować wszystkie 524 przepisy z książki kucharskiej Julii Child "Mastering the Art of French Cooking". Swoje doświadczenia w kuchni zaczęła spisywać w formie bloga. Popisowa rola Meryl Streep i film, który przybliżył amerykańską ikonę telewizyjnego show całemu światu. * 5. „Charlie i Fabryka Czekolady”*

Opowieść o biednym chłopcu, który nazywa się Charlie Bucket. Pewnego dnia Charlie – jako jeden z pięciu "szczęściarzy" – zdobywa Złoty Bilet, uprawniający go do zwiedzenia niezwykłej fabryki czekolady Williego Wonki. Udaje się tam wraz ze swoim dziadkiem – byłym pracownikiem fabryki. Film jest remake’m hitu z lat 70-tych i dowodem na to, że Johnny Deep na tle czekolady wypada zawsze niezwykle smakowicie.

6. „Życie od kuchni”

Wszystkie filmy, show telewizyjne i seriale opowiadające o pracy w kuchni i na jej zapleczu, cieszą się niezwykłą popularnością. Oryginalny tytuł filmu z Catherine Zeta- Jones w roli surowej szefowej kuchni, którą odmienia miłość, brzmi „No reservations”. Rzeczywiście, może nie warto robić rezerwacji na tę pozycję filmową, ale Zeta-Jones w otoczeniu garnków i patelni wygląda uroczo.

7. „Smażone, zielone pomidory”

Przezabawna i urokliwa opowieść o dwóch przyjaciółkach, żyjących na prowincji małego amerykańskiego miasteczka Whistle Stop w latach trzydziestych ubiegłego wieku. Panie prowadzą lokalną restaurację, której flagowym daniem są tytułowe „Smażone, zielone pomidory”. Ci, którzy dotrwają do końca, dowiedzą się, dlaczego cała tajemnica przepysznych dań tkwi w sosie.

8. „Koktajl”

Film, w którym Tom Cruise grał, kiedy był jeszcze miłym, niewysokim aktorem ze skromnym dorobkiem, a nie siejącym postrach naczelnym scjentologiem z Hollywood. Przyjemna komedia o urokach i cieniach barmańskiego życia, opowiadająca o czasach, kiedy zamawianie drinka z parasolką nie było występkiem.

9. „Ratatouille”

Dowód na to, że rysunkowe filmy też mogą aktywować apetyt. Szczur o imieniu Remy pragnie zostać szefem kuchni w Paryżu - stolicy dobrego smaku. Niestety nie jest to łatwe zadanie, bo nikt nie przepada za widokiem szczurów w kuchni. Kiedy Remy przenosi się do piwnicy jednej z najsłynniejszych restauracji, kulinarny świat Paryża wywraca się do góry nogami.

10. „Amelia”

Każda scena w uroczym francuskim filmie jest majstersztykiem, ale najlepiej zapamiętany jest moment, kiedy filmowa Amelia rozbija zapieczoną skorupkę na crème brûlée. Akcja filmu w dużej części toczy się w restauracji, a sceny są tak sugestywne, że od razu miałoby się ochotę pojechać do Paryża na kawę, anyżówkę i zupę cebulową.

Źródło artykułu:WP Kobieta