Galaretka - czy jest zdrowa? Właściwości, rodzaje, skład
Galaretka to prosty i szybki deser, który, patrząc na statystyki, wyraźnie przypadł nam do gustu. W duchu świadomego odżywiania coraz częściej zastanawiamy się jednak, co znajdziemy w ich składzie i jaki mają wpływ na nasz organizm. Czy popularne galaretki faktycznie są zdrowe?
17.10.2018 | aktual.: 19.11.2018 13:05
Galaretka - deser idealny?
Galaretka to szybki i prosty deser, którym gości na niejednym spotkaniu rodzinnym. Podawana na zimno z bitą śmietaną czy owocami nie tylko zrobi dobre wrażenie, ale też idealnie dopełni przygotowy przez nas posiłek. Coraz istotniejszą sprawą jest dla nas jednak skład galaretek, szczególnie tych z proszku, bowiem zawsze warto jeść świadomie i z głową. Warto spojrzeć na skład galaretki przed jej zakupem, ponieważ mimo wielu podobieństw możemy spotkać w nich różne składniki. Na co warto zwrócić uwagę?
Skład galaretki
Głównym składnikiem galaretki są składniki żelujące, a więc te, które nadają jej konsystencję. Najczęściej są to żelatyna, pektyny lub agar, jednak pierwsza z wymienionych wciąż jest obiektem wielu kontrowersji. Dzieje się tak głównie z powodu jej pozyskiwania ze skóry i kości zwierzęcych, dlatego nie będzie to dobre rozwiązanie dla wegetarian i wegan.
W większości galaretek na pierwszym miejscu znajdziemy cukier, co nie jest zaskoczeniem, jednak oznacza to także, że nie powinniśmy jej spożywać w nadmiarze. Pamiętajmy, że cukier przyjmowany w nadmiarze może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia, takie jak otyłość, cukrzyca czy próchnica zębów.
Kolejnym składnikiem, który znajdziemy w popularnych galaretkach są barwniki, co również nie jest zaskoczeniem z racji ich kuszących wariantów kolorystycznych. Warto zadbać o to, żeby w składzie kupowanego produktu znajdowały się barwniki naturalne, takie jak na przykład antocyjany (czerwony, niebieski), kurkumina (żółty) czy koszenila (czerwony). Ta ostatnia nie będzie jednak odpowiednia dla wegetarian i wegan z racji pochodzenia zwierzęcego. Uważajmy na takie sztuczne barwniki w galaretkach jak czerwień koszenilowa, żółcień chinolinowa czy błękit brylantowy, bowiem mogą mieć one negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Właściwości i rodzaje galaretki
W kontekście galaretek w ramach deseru dużo mówi się o ich wpływie na nasze zdrowie, co wbrew pozorom wcale nie wygląda tak źle, jak zapewne zdarzało nam się słyszeć. Galaretka owocowa ma około 50 kcal w 100 g produktu, a więc stosunkowo niewiele, jednak pamiętajmy, że są to głównie cukry i węglowodany. Do korzyści wynikających z jedzenia galaretki należą na przykład poprawa stanu skóry, wzmocnienie struktury włosów i paznokci, a nawet poprawa trawienia. Te plusy gwarantuje nam żelatyna, która jest dobrym źródłem białka.
Sprawą istotną są też rodzaje galaretek, a tu sprawa wygląda za to dużo bardzo kolorowo. Na sklepowych półkach możemy znaleźć ten produkt w wielu owocowych smakach i kompozycjach kolorystycznych, dzięki czemu każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Pamiętajmy jednak, żeby stawiać wyłącznie na naturalne barwniki, bowiem sztuczne mogą powodować między innymi bóle brzucha i głowy, zaostrzenie objawów astmy czy pokrzywkę.
Czy galaretka jest zdrowa?
Galaretki owocowe, oczywiście stosowane z umiarem, nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia. Warunkiem jest dokładne przeczytanie składu kupowanego produktu tak, aby nie zawierała ona sztucznych barwników i morza cukru, które zdecydowanie nie są naszym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie.