Gdy w gardle piecze
Jest to najczęstsza dolegliwość przewodu pokarmowego. Cierpi na nią co dziesiąty człowiek. Zwykle pojawia się po spożyciu obfitego posiłku, ale może być także objawem poważnych chorób. Czym jest zgaga?
03.03.2010 | aktual.: 07.06.2010 02:37
Jest to najczęstsza dolegliwość przewodu pokarmowego. Cierpi na nią co dziesiąty człowiek. Zwykle pojawia się po spożyciu obfitego posiłku, ale może być także objawem poważnych chorób. Czym jest zgaga?
Objawia się piekącym bólem za mostkiem i w przełyku oraz uczuciem goryczy lub kwasu w jamie ustnej. Dzieje się tak dlatego, że treść pokarmowa cofa się do przełyku, a zawarte w niej enzymy trawiące i kwas solny powodują podrażnienie.
Zgagę mogą wywołać słodycze zawierające dużą ilość tłuszczu (zwłaszcza czekolada i domowe wypieki), ostre potrawy oraz napoje alkoholowe. Najczęściej zgaga pojawia się po obfitym posiłku. Jej występowaniu sprzyja również picie gazowanych napojów, ponieważ wtedy do żołądka dostaje się więcej powietrza. W efekcie pokarm z kwasem solnym cofa się do przełyku.
Przyczyną tych objawów może być:
• nadwaga
• wzmożone wytwarzanie kwasu żołądkowego
• wysokie ciśnienie w jamie brzusznej
• przepuklina rozworu przełykowego
• ciąża
• zapalenie lub podrażnienie przełyku
Oto co o tej przypadłości mówi docent Wiesław Tarnowski (cytat z ''Poradnika Domowego''): ''Zgaga pojawia się np. w sytuacjach stresowych, a kobiety bardziej niż mężczyźni reagują emocjonalnie na niektóre sytuacje życiowe. Zgaga bardzo często dokucza kobietom w ciąży. No i gotowanie. Najczęściej to kobiety przygotowują posiłki dla rodziny, a wtedy próbują potraw - czasem słodkich, czasem tłustych - a to prosta droga do zgagi. Kobiety częściej także chorują na niektóre schorzenia (np. kamicę pęcherzyka żółciowego, zespół jelita nadwrażliwego, cukrzycę), których jednym z objawów jest właśnie zgaga''.
Jak zapobiegać?
Aby zapobiec przykrym objawom zgagi, można sięgnąć po leki dostępne w aptece bez recepty. Jednak przede wszystkim warto zmienić nawyki żywieniowe – jeść mało i często, dokładnie przeżuwać każdy kęs. Ograniczyć spożycie potraw tłustych, pikantnych, smażonych oraz słodyczy. Pić jak najmniej alkoholu i kawy, które podrażniają śluzówkę żołądka. Napoje pić między posiłkami. Ostatni posiłek w ciągu dnia należy jeść 2-3 godziny przed pójściem spać.
Ponadto po jedzeniu trzeba unikać aktywności fizycznej np. schylania się, ciężkiej fizycznej pracy czy gimnastyki. Warto też zrezygnować z noszenia ciasnych ubrań.
Domowe sposoby na zgagę, takie jak picie mleka czy jedzenie mięty, przynoszą jedynie chwilową ulgę. Tak naprawdę powodują zwiększenie wydzielania kwasów żołądkowych.
Gdy zgaga pojawia się często, dodatkowo dolegają nam takie dolegliwości jak wzdęcia, nudności, wymioty, zaparcia i/lub biegunki, bóle zamostkowe, a połykanie sprawia nam trudności, może to zwiastować poważne choroby: chorobę refluksową, kamicę pęcherzyka żółciowego, zespół jelita nadwrażliwego, cukrzycę, chorobę wrzodową, raka. Dlatego w przypadku nasilających się objawów nie zwlekajmy i udajmy się po poradę do lekarza.