LudzieGenialny patent na krojenie cebuli. "Przez całe życie robiłem to źle"

Genialny patent na krojenie cebuli. "Przez całe życie robiłem to źle"

Dla wielu ludzi krojenie cebuli nie należy do najbardziej lubianych czynności w kuchni. Podpowiadamy, jak szybko pokroić to warzywo w drobną, równą kostkę i bez zbędnych łez.

Jak kroić cebulę?
Jak kroić cebulę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cebula to jedno z podstawowych warzyw w kuchni. Jest składnikiem zup, sosów, dodatkiem do sałatek i kanapek. Warto po nią sięgać jednak nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale - przede wszystkim - korzyści, jakie może przynieść dla naszego zdrowia. Jest nie tylko niskokaloryczna, ale bogata w witaminy, minerały oraz wspierający trawienie błonnik.

Niestety jednym z minusów jest jej krojenie. Podatność cebuli na rozwarstwianie się, w połączeniu z wyzwalaniem łzawienia nie sprzyja uzyskaniu drobnej kostki. Z pomocą może przyjść filmik, jaki pojawił się w mediach społecznościowych.

Patent na krojenie cebuli. Drobna kostka w kilka chwil

Krótki filmik demonstrujący, jak szybko i skutecznie pokroić cebulę, zamieszczono na instagramowym profilu z praktycznymi poradami. "Przez całe życie źle kroiłem cebulę" - napisano na nagraniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aby szybko i wygodnie pokroić cebulę w taki sposób, jak widać na nagraniu, wystarczy ją obrać, i tak odwrócić, by końcówka z korzeniem była na górze. Następnie ostrym nożem kroimy warzywo wokół twardej części tak, by poszczególne fragmenty cebuli przypominały kawałki pomarańczy.

Kolejnym krokiem jest odwrócenie cebuli na bok i po prostu pokrojenie jej w plasterki. Zachowanie twardej części sprawi, że nie będzie się rozwarstwiać, a wcześniejszy podział na fragmenty sprawi, że na desce w kilka chwil pojawią się drobne, cebulowe kosteczki.

Zrób tak, a pokroisz cebulę bez płaczu

Jeśli chcemy dodatkowo uchronić się przed łzami, zanim zaczniemy kroić cebulę, warto włożyć ją do zamrażalnika na ok. 30 minut. Schłodzona w zdecydowanie mniejszym stopniu podrażni oczy. Dodatkowo warto zadbać o ostry nóż, który będzie przecinał, a nie miażdżył włókna cebuli, co zmniejszy uwalnianie enzymów odpowiadających za podrażnienia.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)