ycipk-3ydiu1

Gliceryna kosmetyczna i gliceryna farmaceutyczna - zastosowanie i działanie

Produkty bogate w glicerynę nawilżają i regenerują skórę, a do tego łatwo się wchłaniają. Gliceryna spotykana jest najczęściej w oczyszczonej formie, co ułatwia łączenie jej z innymi składnikami, komponując domowe peelingi i maski.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Gliceryna to często pomijana substancja, która charakteryzuje się wysokimi właściwościami pielęgnującymi.
Gliceryna to często pomijana substancja, która charakteryzuje się wysokimi właściwościami pielęgnującymi. (Shutterstock.com)
ycipk-3ydiu1

Gliceryna kosmetyczna - właściwości i zastosowanie

Gliceryna w kosmetykach charakteryzuje się strukturą, która składa się z cząstek trójwodorotlenowych uzyskanych w procesie produkcji mydła. Jako produkt uboczny gliceryna charakteryzuje się zawiesistą konsystencję nie posiadającą zapachu ani smaku, dzięki czemu bardzo dobrze łączy się z wodą i alkoholem. Z tego względu we współczesnej kosmetyce wyróżnia się dwa typy gliceryny:

  • naturalny powstający jako produkt roślinnego lub zwierzęcego tłuszczu;
  • syntetyczny, podczas którego glicerynę uzyskuje się bezpośrednio z propylenu.
ycipk-3ydiu1

Gliceryna farmaceutyczna - właściwości i zastosowanie

Glicerynę farmaceutyczną wykorzystuje się w formie leku (np. płyny, czopki doodbytnicze, krople do oczu). W najwyższych stężeniach gliceryna stosowana jest na uszkodzenia skórne w postaci obtarć i zrogowaciałego naskórka. Poza tym może być stosowana drogą doustną, w postaci środków przeczyszczających pobudzających jelita do wzmożonej aktywności, oraz doodbytniczą.

Co więcej, gliceryna bardzo często spotykana jest w składach leczniczych produktów do suchych oczu, np. w kroplach. Jest również często wykorzystywaną substancją pomocniczą w kosmetykach, gdzie łączona jest z takimi elementami jak np. oleje.

Gliceryna w kosmetykach

Gliceryna jest również popularnym składnikiem kosmetyków, co zawdzięcza niskiej cenie oraz popularności. Z drugiej strony jej popularność nie jest przypadkowa. Uważa się, że gliceryna jest jedną z najlepiej wchłaniających wodę substancji wśród składników kosmetyków. Kolejnym znaczącym atutem gliceryny jest fakt, że ciężko jest ją rozpuścić za pomocą tłuszczy, co powoduje, że wykorzystywana jest w produkcji szminek i gęstych kremów pielęgnujących.

Jest to również zasługa jej struktury, która ułatwia proces łączenia zachodzący wewnątrz kosmetyku. Dzięki temu kosmetyki mające ją w składzie łatwiej się wchłaniają i szybciej penetrują kolejne warstwy skóry.

Gdzie kupić glicerynę i do czego jej użyć?

Gliceryna to w Polsce powszechnie dostępna substancja, dlatego bardzo łatwo można ją kupić choćby w najbliższej aptece. Jeśli chodzi o wykorzystanie, glicerynę dodaje się najczęściej do domowej produkcji kosmetyków, czyli kremów, podkładów czy masek (zarówno do twarzy jak i włosów) do każdego rodzaju cery. Najważniejszy mimo wszystko pozostaje fakt, że gliceryna polecana jest szczególnie do pielęgnacji skóry starzejącej się i suchej.

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3ydiu1