GotowaniePrzepisyGołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Nie zawija się ich w liście kapusty, ponieważ drobno poszatkowana jest już w ich wnętrzu.

Gołąbki bez zawijania
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

17.11.2015 | aktual.: 19.01.2016 08:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gołąbki bez zawijania to takie gołąbki inaczej. Jak tłumaczy autorka tego dania, Paulina Krajewska z bloga Justmydelicious, nie zawija się ich w liście kapusty, ponieważ drobno poszatkowana jest już w ich wnętrzu. Sprytne rozwiązanie, dzięki któremu bardzo sprawnie się je przygotowuje - podobnie jak kotlety mielone.

- Takie gołąbki bez zawijania są według mnie najsmaczniejsze po zapieczeniu ich w esencjonalnym sosie pomidorowym. Smaki doskonale się przenikają i uzupełniają. Aromaty są obłędne. Nic, tylko zajadać! - dodaje blogerka.

Składniki na gołąbki (około 12-18 szt): 750 g mięsa mielonego z indyka, 500 g białej kapusty, 200 g ugotowanej kaszy jaglanej, 1 duża cebula, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, 1 łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz czarny. Dodatkowo: olej do smażenia.

Do mięsa dodaj poszatkowaną kapustę, kaszę jaglaną, pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulkę, jajka, bułkę tartą oraz zioła i przyprawy do smaku. Wymieszaj całość na jednolitą masę. Formuj z niej gołąbki. Następnie podsmaż je lekko z każdej strony przez kilka minut.

Składniki na sos pomidorowy: 400 g pomidorów z puszki, 4-6 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka cukru, 1 l bulionu, sól, pieprz czarny.

Wszystkie składniki połącz ze sobą. W naczyniu do zapiekania rozprowadź cienką warstwę sosu (aby zapobiec ewentualnemu przywieraniu gołąbków do dna), następnie ułóż na niej ciasno delikatnie podsmażone gołąbki. Zalej je resztą sosu. Piecz w 190 stopniach C przez około 40-60 minut do czasu, aż sos zgęstnieje, a danie będzie bardzo aromatyczne.

Sugestie: do masy mięsnej w razie konieczności dodaj więcej bułki tartej. Bułkę tartą zastąp kaszą manną. Użyj dowolnych ziół, aby podkreślić smak dania. Polecam natkę pietruszki, bazylię, tymianek, majeranek i zioła prowansalskie. Jeśli używasz mięsa z indyka również bulion wybierz delikatny, np. z indyka lub warzywny. Bulion możesz zastąpić wodą. Kaszę jaglaną zastąp ryżem lub dowolną inną kaszą. Takie gołąbki możesz też oblać na talerzu sosem grzybowym, np. pieczarkowym, zamiast zapiekać je w sosie pomidorowym. Białą kapustę zastąp kapustą włoską lub pekińską. Ostatecznie może być też czerwona.

Wersja light: bułkę tartą zastąp otrębami. Do sosu dodaj chilli do smaku. Użyj śmietany z obniżoną zawartością tłuszczu. Zmniejsz ilość cukru, zastąp go cukrem trzcinowym, stewią w proszku lub ksylitolem. Możesz też zupełnie z niego zrezygnować, szczególnie jeśli pomidory są wystarczająco słodkie.

Komentarze (12)