Dżem z dyni. Czy wiesz, w jaki sposób cieszyć się fantastycznym smakiem dyni?
Dżem z dyni to nietuzinkowy pomysł na to, aby w pełni cieszyć się niezwykłym smakiem tego jesiennego warzywa. W końcu zawiera w sobie cenne składniki odżywcze oraz witaminy, które są niezbędne do normalnego funkcjonowania organizmu. Dynię można przygotować na wiele ciekawych i sprawdzonych sposobów, dlatego tym razem warto postawić na intrygujący dżem.
12.10.2020 | aktual.: 01.03.2022 14:08
Dżem z dyni smakuje znakomicie i pasuje do wielu dodatków. Połączenie smaku dyni z pomarańczami zapewni odświeżający oraz delikatny smak, który zachwyci każdego. Na szczęście wyborny dżem z dyni nie wymaga zbyt wielu składników, a także nie zajmuje dużo czasu przy przygotowaniu. Jeśli chcesz wypróbować czegoś innego, wypróbuj tego przysmaku.
Dżem z dyni – dlaczego warto?
Przede wszystkim dynia jest bogata w beta-karoten, który posiada wiele właściwości leczniczych. Jest przeciwutleniaczem, dzięki czemu hamuje rozwój chorób nowotworowych – częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu innych niebezpiecznych chorób. Dodatkowo regularne zjadanie dyni pozwala na zmniejszenie złego poziomu cholesterolu, czyli zapobiega miażdżycy, chorobom serca i przy okazji reguluje poziom ciśnienia tętniczego. Pamiętaj, że dynia jest niskokaloryczna, więc mogą ją jeść osoby będące na diecie, bo sprzyja odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu z toksyn. Jak widzisz, korzyści z jedzenia dyni jest naprawdę wiele, dlatego należy pomyśleć o różnych przetworach z warzywem w roli głównej.
Dżem z dyni – jak przygotować?
Dżem z dyni to doskonały pomysł na wykorzystanie jesiennego warzywa w ramach przetworu na zimę i nie tylko. W końcu to zdrowe i popularne warzywo, które dostarcza odpowiednich witamin.
Składniki na dżem z dyni:
- 3 kg dyni;
- 5 dużych pomarańczy;
- 3 cytryny;
- 1,5 łyżeczki imbiru;
- płaska łyżeczka cynamonu;
- 2,5 szklanki cukru;
- szklanka wody;
- trochę goździków.
Przygotowanie:
Obierz dynię i usuń z niej gniazda nasienne oraz pulchną część. Następnie pokrój ją na grubsze kawałki i przełóż do garnka, do którego dodasz wodę i cukier – całość gotuj, ale raz na jakiś czas wymieszaj, aby dynia nie przywarła do dna. Dynia będzie gotowa, kiedy rozpływa się w ustach, dlatego też należy ją odpowiednio rozgotować. Sparz wrzątkiem cytryny i pomarańcze, po czym pokrój na mniejsze cząstki – usuń z nich błonę. Dodaj owoce do dyni, dopraw cynamonem, imbirem i goździkami. Dżem z dyni gotuj jeszcze na małym ogniu przez 30 minut. Do słoiczków przełóż dżem, zakręć i odstaw do góry nogami do ostygnięcia.