GotowaniePrzepisyFit naleśniki. Jak przygotować zdrowe i pożywne ciasto na placki?

Fit naleśniki. Jak przygotować zdrowe i pożywne ciasto na placki?

Fit naleśniki smakują doskonale, a przy okazji są lekkie.
Fit naleśniki smakują doskonale, a przy okazji są lekkie.
Źródło zdjęć: © 123RF

02.10.2020 11:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Fit naleśniki rzeczywiście mogą być mniej kaloryczne, a przy okazji znacznie zdrowsze. Tak naprawdę wystarczy drobna zmiana, aby w pełni cieszyć się smakiem ulubionych naleśników. Można zastąpić mąkę pszenną innym rodzajem, choć istnieje możliwość, że nie musisz do fit naleśników korzystać z mąki. Farsz również ma znaczenie, dlatego lepiej sięgaj po wytrawne i mniej słodkie warianty.

Fit naleśniki przygotujesz praktycznie tak samo, jak klasyczną wersję. Potrawa jest ceniona przez dorosłych i przez dzieci, dlatego też bez problemu zaserwujesz swoim najbliższym zmienioną recepturę fit naleśników. Smak praktycznie niczym się nie różni od znanych wszystkim naleśników, a przy tym to naprawdę samo zdrowie.

Fit naleśniki – co z tym ciastem?

Chcąc zyskać prawdziwie fit naleśniki, musisz pomyśleć nad przygotowaniem odpowiedniego ciasta. W praktycznie wszystkich znanych wariantach dominuje zwykła, biała mąka, dlatego też zdecydowanie lepszym pomysłem jest wybór mniej oczywistych wariantów. Możesz także całkowicie porzucić mąkę na rzecz kaszy manny, a wówczas zyskasz nietypową konsystencję fit naleśników. Zdrowa wersja naleśników wymaga konsekwencji, dlatego też unikaj dodawania cukru, postaraj się zrezygnować z krowiego mleka i wybierz napój roślinny.

Fit naleśniki – przepisy na zdrowe ciasto

Poniżej znajdziesz kilka wariantów na ciasto do fit naleśników, które rzeczywiście sprawdzą się w każdej sytuacji.

Ciasto z mąki ryżowej:

Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą. Możesz smażyć naleśniki od razu, ciasto nie musi odczekać. Smaż na suchej patelni albo na lekko natłuszczonej masłem klarowanym. Wystarczy zaledwie minuta, aby z każdej strony były usmażone.

Ciasto z mąki pełnoziarnistej:

Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę, po czym smaż na suchej patelni.

Ciasto z mąki orkiszowej:

Jajko razem z żółtkiem ubij mikserem, po czym dodawaj stopniowo mąkę i mleko. Odstaw na kilka minut i smaż klasycznie.

Ciasto z mąki gryczanej:

Mieszaj składniki, aż wszystkie się połączą i smaż na mocno rozgrzanej patelni.

Ciast z mąki z ciecierzycy:

Składniki wymieszaj i odstaw na godzinę. Następnie klasycznie usmaż.

Fit naleśniki – czy mogą być słodkie?

Jeśli lubisz zjadać naleśniki na słodko, będziesz zachwycona ciastem fit. Przede wszystkim zrezygnuj z kupnych kremów owocowych, czekoladowych i słodzonych dżemów. Naleśniki fit podawaj z twarożkiem wymieszanym z miodem oraz owocami. Możesz go również połączyć z kakao albo z jogurtem naturalnym.

Źródło artykułu:WP Kobieta
naleśnikizdrowe jedzenienaleśniki przepis