Pumpkin spice latte. Jak zrobić jesienne i aromatyczne ciasto? Wypróbuj niezwykłego przepisu
Jeśli zastanawiasz się nad smacznym i wilgotnym ciastem na jesień, powinnaś zwrócić szczególną uwagę na pumpkin spice latte. To smakołyk inspirowany dyniową kawą, który zdecydowanie sprawdzi się na jesienne chłody. Jeżeli lubisz dynię i nieoczywiste połączenia, ciasto pumpkin spice latte jest właśnie dla Ciebie.
01.10.2020 | aktual.: 01.03.2022 14:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Smak dyniowo-korzenny fenomenalnie smakuje szczególnie jesienią, gdy za oknem panuje wieczna słota i smutna pogoda. Pumpkin spice latte idealnie rozgrzeje podczas tych ponurych dni, a przy okazji zapewni niesamowity oraz nieprawdopodobny pomysł na połączenie smaków. Jak zrobić ciasto pumpkin spice latte? Odpowiedź czeka poniżej.
Pumpkin spice latte – hit w nowej odsłonie
Dla wielu osób napój pumpkin spice latte przywołuje na myśl jesień i wszystko, co z nią związane. Tym razem postaw na smakołyk w formie ciasta, który zachwyci delikatnością oraz smakiem. Wraz z rozpoczęciem się sezonu jesienno-zimowego kawa dyniowa pojawia się w bardzo popularnej sieci kawiarni, która słynie z sezonowych napojów tego typu. Jeśli lubisz takie połączenia, skorzystaj z poniższego przepisu na ciasto inspirowane pumpkin spice latte, aby zatrzymać na dłużej rozgrzewający aromat jesieni.
Pumpkin spice latte – doskonały przepis na ciasto
Składniki na ciasto:
- 350 g masła;
- 60 g gorzkiej czekolady;
- 1 i ¼ szklanki brązowego cukru;
- płaska łyżeczka przyprawy do piernika;
- łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- ½ szklanki maślanki;
- 3 jajka;
- szklanka purée z dyni;
- szklanka mąki;
- ½ szklanki kakao;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli.
Składniki na polewę:
- ½ szklanki masła (w temperaturze pokojowej);
- 220 g serka śmietankowego;
- 1/3 szklanki purée z dyni;
- 3 szklanki cukru pudru;
- ½ łyżeczki przyprawy piernikowej.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a następnie natłuść i posyp mąką formę do pieczenia.
- Na małym ogniu postaw rondel, w którym roztopisz masło. Dodaj czekoladę, wanilię i cukier – wszystko dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
- Zdejmij z ognia, przelej mieszankę do dużej miski i pozostaw do ostygnięcia.
- Następnie dodaj maślankę i wymieszaj. Wbij jajka, dodaj purée i ponownie wymieszaj.
- Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę i sól – dodaj wszystko do masy.
- Przelej do foremki i wstaw do piekarnika.
- Piecz około 45 minut.
Polewa:
- Ubij masło mikserem, aż będzie puszyste.
- Dodaj serek i dalej miksuj przez 1-2 minuty.
- Dodaj purée, cukier i przyprawy – całość ucieraj przez kolejne kilka minut.
- Schładzaj polewę w lodówce do 20 minut, zanim rozlejesz ją po cieście.