GotowaniePrzepisyPumpkin spice latte. Jak zrobić jesienne i aromatyczne ciasto? Wypróbuj niezwykłego przepisu

Pumpkin spice latte. Jak zrobić jesienne i aromatyczne ciasto? Wypróbuj niezwykłego przepisu

Jeśli zastanawiasz się nad smacznym i wilgotnym ciastem na jesień, powinnaś zwrócić szczególną uwagę na pumpkin spice latte. To smakołyk inspirowany dyniową kawą, który zdecydowanie sprawdzi się na jesienne chłody. Jeżeli lubisz dynię i nieoczywiste połączenia, ciasto pumpkin spice latte jest właśnie dla Ciebie.

Pumpkin spice latte to jesienny wariant ciasta na chłodne wieczory.
Pumpkin spice latte to jesienny wariant ciasta na chłodne wieczory.
Źródło zdjęć: © 123RF

Smak dyniowo-korzenny fenomenalnie smakuje szczególnie jesienią, gdy za oknem panuje wieczna słota i smutna pogoda. Pumpkin spice latte idealnie rozgrzeje podczas tych ponurych dni, a przy okazji zapewni niesamowity oraz nieprawdopodobny pomysł na połączenie smaków. Jak zrobić ciasto pumpkin spice latte? Odpowiedź czeka poniżej.

Pumpkin spice latte – hit w nowej odsłonie

Dla wielu osób napój pumpkin spice latte przywołuje na myśl jesień i wszystko, co z nią związane. Tym razem postaw na smakołyk w formie ciasta, który zachwyci delikatnością oraz smakiem. Wraz z rozpoczęciem się sezonu jesienno-zimowego kawa dyniowa pojawia się w bardzo popularnej sieci kawiarni, która słynie z sezonowych napojów tego typu. Jeśli lubisz takie połączenia, skorzystaj z poniższego przepisu na ciasto inspirowane pumpkin spice latte, aby zatrzymać na dłużej rozgrzewający aromat jesieni.

Pumpkin spice latte – doskonały przepis na ciasto

Składniki na ciasto:

  • 350 g masła;
  • 60 g gorzkiej czekolady;
  • 1 i ¼ szklanki brązowego cukru;
  • płaska łyżeczka przyprawy do piernika;
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • ½ szklanki maślanki;
  • 3 jajka;
  • szklanka purée z dyni;
  • szklanka mąki;
  • ½ szklanki kakao;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli.

Składniki na polewę:

  • ½ szklanki masła (w temperaturze pokojowej);
  • 220 g serka śmietankowego;
  • 1/3 szklanki purée z dyni;
  • 3 szklanki cukru pudru;
  • ½ łyżeczki przyprawy piernikowej.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a następnie natłuść i posyp mąką formę do pieczenia.
  2. Na małym ogniu postaw rondel, w którym roztopisz masło. Dodaj czekoladę, wanilię i cukier – wszystko dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
  3. Zdejmij z ognia, przelej mieszankę do dużej miski i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Następnie dodaj maślankę i wymieszaj. Wbij jajka, dodaj purée i ponownie wymieszaj.
  5. Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę i sól – dodaj wszystko do masy.
  6. Przelej do foremki i wstaw do piekarnika.
  7. Piecz około 45 minut.

Polewa:

  1. Ubij masło mikserem, aż będzie puszyste.
  2. Dodaj serek i dalej miksuj przez 1-2 minuty.
  3. Dodaj purée, cukier i przyprawy – całość ucieraj przez kolejne kilka minut.
  4. Schładzaj polewę w lodówce do 20 minut, zanim rozlejesz ją po cieście.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)