GotowaniePrzepisyNaleśniki to klasyka. Często popełniamy błąd w ich przygotowaniu

Naleśniki to klasyka. Często popełniamy błąd w ich przygotowaniu

Naleśniki są łatwiejsze niż myślisz
Naleśniki są łatwiejsze niż myślisz
Źródło zdjęć: © Getty Images
22.09.2020 14:05

Naleśniki uwielbia każdy, niezależnie od wieku. Jedni traktują je jako deser, inni jako obiad czy... śniadanie. Mogą być przygotowane na słodko albo na słono. Cały sukces tkwi w cieście. I choć ile osób, tyle sposobów na przygotowanie naleśników, warto czasem sięgnąć do sprawdzonego przepisu. Pomoże to uniknąć popularnego błędu.

Naleśniki to potrawa, która cieszy się uznaniem wśród dorosłych i dzieci. Są popularne na całym świecie. Okazuje się, że sekret idealnego ciasta tkwi w kolejności dodawania składników. Każdy wie, że aby przygotować tę potrawę, potrzebne będą jajka, mąka, mleko, sól i cukier. Niektórzy dodają jeszcze wodę gazowaną, która nadaje ciastu lekkości i puszystości. Niezależnie od tego, czy robimy polskie naleśniki, czy francuskie crepes, musimy trzymać się jednej zasady.

Jak zrobić idealne naleśniki

Przygotuj 250 g mąki, 330 ml mleka, szczyptę soli i cukru oraz jedno jajko. Przygotowanie ciasto rozpocznij od roztrzepania jajka. Możesz to zrobić ręcznie, wykorzystując ubijaczkę do jajek, bądź mechanicznie blenderem z odpowiednią końcówką. Ważne jest to, aby jajko było wcześniej ogrzane do temperatury pokojowej. Następnie dodaj do niego mleko i delikatnie wymieszaj. Kiedy płynne składniki się już połączą, sięgnij po mąkę.

Mąkę przesyp przez sitko, żeby nie powstały w cieście grudki. Całość wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Żeby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, włóż do niego łyżkę. Masa ma się delikatnie na niej osadzić, ale pozostać przy tym lejąca.

Nie zapominaj również o przyprawach. Na koniec dodaj do smaku sól i cukier. Tak przygotowane naleśniki będą cienkie i pełne smaku. Niektórzy twierdzą, że można je jeść bez dodatków, ale my jednak polecamy wzbogacić danie o ulubiony farsz. Słodki bądź słony. Ciasto idealnie sprawdzi się również przy krokietach. Mogą być jedzone na ciepło, bądź zimno. Jedynym ograniczeniem w sposobie podania są kulinarne upodobania domowników.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także