GotowaniePrzepisyKotlet szwajcarski

Kotlet szwajcarski

Pora jesienno-zimowa jest jedną z tych, za jakimi nie przepadamy. Brak słońca i często padający deszcz negatywnie wpływa na nasz nastrój. Zmienia się nie tylko nasze samopoczucie, lecz także dieta. Na stole coraz mniej pojawia się świeżych warzyw i owoców, a coraz częściej sięgamy po kiszoną kapustę, ogórki konserwowe bądź gruszki w occie. Wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz nasz apetyt rośnie, a wypicie jogurtu na obiad, które sprawdzało się w trakcie trwania upałów już nie wystarcza. Bardzo często na naszych talerzach zaczynają pojawiać się treściwe dania mięsne. Klasyczny kotlet schabowy albo mielony to jednak nie wszystko. Istnieje wiele ciekawych pomysłów na to, by przyrządzić wyśmienite danie na bazie mięsa schabowego. Sposoby jego przygotowania znajdziesz w poniższym artykule. Zostanie w nim także przedstawiony przepis na kotlet szwajcarski z serem i szynką.

Kotlet szwajcarski
Karolina

Pora jesienno-zimowa jest jedną z tych, za jakimi nie przepadamy. Brak słońca i często padający deszcz negatywnie wpływa na nasz nastrój. Zmienia się nie tylko nasze samopoczucie, lecz także dieta. Na stole coraz mniej pojawia się świeżych warzyw i owoców, a coraz częściej sięgamy po kiszoną kapustę, ogórki konserwowe bądź gruszki w occie. Wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz nasz apetyt rośnie, a wypicie jogurtu na obiad, które sprawdzało się w trakcie trwania upałów już nie wystarcza. Bardzo często na naszych talerzach zaczynają pojawiać się treściwe dania mięsne. Klasyczny kotlet schabowy albo mielony to jednak nie wszystko. Istnieje wiele ciekawych pomysłów na to, by przyrządzić wyśmienite danie na bazie mięsa schabowego. Sposoby jego przygotowania znajdziesz w poniższym artykule. Zostanie w nim także przedstawiony przepis na kotlet szwajcarski z serem i szynką.

Mięso schabowe

Kupienie odpowiedniego kawałka mięsa jest jednym z elementów pozwalających nam na przygotowanie idealnego schabowego kotleta. W sklepach możemy spotkać się z mięsem schabowym z kością albo bez. Bez względu na to, jaką jego postać postanowimy wybrać, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka czynników. Po pierwsze mięso na kotlety ze schabu nie powinno posiadać zapachu sugerującego jego zepsucie. Istotny jest także kolor. Schab powinien być czerwony bądź różowy. Naloty szarości mogą nam sugerować, że mięso było wcześniej mrożone albo jest po prostu nieświeże i lepiej, abyśmy zrezygnowali z jego zakupu. Podobnie dzieje się, gdy mamy do czynienia ze śliską konsystencją. Lepiej jest także wybierać mięso dość chude i jędrne w dotyku. Co zrobić, gdy zakupimy już idealne mięso? Możliwości jego wykorzystania jest mnóstwo. Obok tradycyjnego schabu pieczonego bądź wędzonego, przygotowania kotletów schabowych w panierce możemy również zrobić kotlety ze schabu inaczej. Jedną z propozycji jest schabowy po szwajcarsku. Potrawa ta cieszy się dużym powodzeniem i nie wymaga dużego trudu. W jaki sposób ją przygotować? Wszystko stanie się jasne, gdy zapoznasz się z poniższym przepisem na wyśmienity kotlet szwajcarski.

Przepis na kotlet szwajcarski

Do zrealizowania przepisu na szwajcarski kotletbędziesz potrzebowała następujących składników:

  • 4 porcje schabu bez kości,
  • 2 plastry żółtego sera,
  • 4 plastry szynki,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Mięso należy umyć, oczyścić z błon i rozbić na średnią grubość. Kolejnym etapem jest natarcie schabu solą oraz pieprzem. Na połowę każdego z kawałków kładziemy po dwa przekrojone na pół plastry szynki, pomiędzy którymi układamy ½ plastra sera. Porcję schabu składamy na pół i zaszywamy wykałaczkami. Kolejnym krokiem jest obtoczenie tak przygotowanych kotletów w jajku i bułce tartej. Teraz już wystarczy tylko obsmażyć kotlety z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju. Kotlety serwujemy na ciepło z dodatkiem surówek, ziemniaków, pyz bądź ryżu. Jeżeli chcemy, by mięso było bardziej delikatne, wystarczy namoczyć je przed przyrządzaniem w niewielkiej ilości mleka.

Smacznego!

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie