Za eksperyment odpowiadają eksperci ze Smithsonian Magazine. Przebadali oni 658 ochotników i obserwowali ich aktywność oraz nastroje przez dwa tygodnie. Każdy z uczestników badania prowadził pamiętnik, w którym opisywał swój stan ducha i codzienne czynności.
W wyniku obserwacji okazało się, że ci z badanych, którzy codziennie skupiali się na małych obowiązkach, takich jak gotowanie i sprzątanie, i wykonywali je z radością, znacznie bardziej cieszyli się z wyzwań, jakie stawiała przed nimi praca zawodowa i życie prywatne.
- Ludzie lubią uczucie, że coś im się udało i są w czymś naprawdę dobrzy. Wyjmując z piekarnika pięknie pachnące ciasteczka lub idealne babeczki, odczuwają je wyjątkowo wyraźnie – mówi w rozmowie z "Telegraph" Tamlin Conner, prowadzący eksperyment.
Jednak to nie pierwszy raz, kiedy odkrywamy terapeutyczne właściwości gotowania i pieczenia. – Wiele osób zajmuje się przygotowaniem posiłku, kiedy jest mu smutno – mówi w rozmowie z mediami Melanie Denyer, właścicielka Depressed Cake Shop, piekarni pomagającej osobom chorującym na depresję.
To, że zajęcia wymagające od nas podzielności uwagi i skupienia łagodzą objawy stresu zauważyli również twórcy chociażby kolorowanek dla dorosłych. Po prostu im większy obszar naszego mózgu skupia się na konkretnym zadaniu, tym mniej myślimy o przykrościach, które nas spotkały. A w końcu całkiem o nich zapominamy.
Dlatego następnym razem, kiedy będziesz miała doła, idź do kuchni i zrób coś pysznego!