GotowaniePrzepisyPasta z makreli wędzonej. Jak przygotować rybny dodatek do smacznych kanapek?

Pasta z makreli wędzonej. Jak przygotować rybny dodatek do smacznych kanapek?

Pasta z wędzonej makreli posmakuje wielu łakomczuchom.
Pasta z wędzonej makreli posmakuje wielu łakomczuchom.
Źródło zdjęć: © Pexels
16.09.2020 12:29, aktualizacja: 01.03.2022 13:53

Nic tak nie smakuje jak samodzielnie przygotowana pasta z makreli wędzonej. Doskonale sprawdza się jako smarowidło do chleba czy bułki na śniadanie. Można do niej dodać wiele innych składników, które urozmaicą smak kanapek. Makrela jest jedną z popularniejszych ryb, więc nie dziwi, że bardzo często wykorzystywana jest także jako główny składnik śniadaniowych past.

Pasta z makreli wędzonej posmakuje nawet niejadkom. Można ją przygotować w zaledwie kilka chwil, a przy tym obłędnie smakuje, jeśli odpowiednio ją przyprawisz i dodasz smaczne dodatki. Przekonaj się, że pasta z makreli wędzonej to pomysł na pełnowartościowe śniadanie zarówno dla dużych, jak i małych.

Pasta z makreli wędzonej – przepis z jajkiem i ogórkiem

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Następnie usuń z makreli ości i skórę, porwij na kawałki, po czym wymieszaj z jajkami.
  3. Posiekaj szczypiorek, cebulę i ogórki – dodaj do ryby oraz jajek.
  4. Na koniec posól i popierz do smaku, a także dodaj majonez według uznania.

Pasta z makreli wędzonej – pomocny ser i papryka

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj żółty ser na tarce.
  2. Makrelę pozbaw ości oraz skóry, a następnie porwij na mniejsze kawałki.
  3. Wymieszaj ze sobą rybę i ser, dodaj majonez, dopraw solą, pieprzem i papryką.
  4. Pasta z makreli wędzonej jest gotowa do podania.

Pasta z makreli wędzonej – pomysł z awokado

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Po ugotowaniu jajek na twardo, obierz je ze skorupek i drobno posiekaj.
  2. Porwij na kawałki makrelę pozbawioną ości i skóry.
  3. Połącz ze sobą rybę z jajkami.
  4. Następnie drobno posiekaj awokado oraz cebulę – całość dodaj do masy.
  5. Na koniec posól i popierz oraz dodaj jogurt naturalny.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także