Pasta z makreli wędzonej. Jak przygotować rybny dodatek do smacznych kanapek?
Nic tak nie smakuje jak samodzielnie przygotowana pasta z makreli wędzonej. Doskonale sprawdza się jako smarowidło do chleba czy bułki na śniadanie. Można do niej dodać wiele innych składników, które urozmaicą smak kanapek. Makrela jest jedną z popularniejszych ryb, więc nie dziwi, że bardzo często wykorzystywana jest także jako główny składnik śniadaniowych past.
Pasta z makreli wędzonej posmakuje nawet niejadkom. Można ją przygotować w zaledwie kilka chwil, a przy tym obłędnie smakuje, jeśli odpowiednio ją przyprawisz i dodasz smaczne dodatki. Przekonaj się, że pasta z makreli wędzonej to pomysł na pełnowartościowe śniadanie zarówno dla dużych, jak i małych.
Pasta z makreli wędzonej – przepis z jajkiem i ogórkiem
Składniki:
- wędzona makrela;
- 3 jajka;
- kilka ogórków konserwowych;
- majonez;
- sól i pieprz;
- cebula;
- szczypiorek.
Przygotowanie:
- Ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Następnie usuń z makreli ości i skórę, porwij na kawałki, po czym wymieszaj z jajkami.
- Posiekaj szczypiorek, cebulę i ogórki – dodaj do ryby oraz jajek.
- Na koniec posól i popierz do smaku, a także dodaj majonez według uznania.
Pasta z makreli wędzonej – pomocny ser i papryka
Składniki:
- 15 dag sera żółtego;
- wędzona makrela;
- majonez;
- słodka papryka;
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Zetrzyj żółty ser na tarce.
- Makrelę pozbaw ości oraz skóry, a następnie porwij na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj ze sobą rybę i ser, dodaj majonez, dopraw solą, pieprzem i papryką.
- Pasta z makreli wędzonej jest gotowa do podania.
Pasta z makreli wędzonej – pomysł z awokado
Składniki:
- wędzona makrela;
- awokado;
- 3 jajka na twardo;
- cytryna;
- cebula;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- sól i pieprz.
Przygotowanie: