GotowaniePrzepisyPieczeń wieprzowa z pieczarkami
Pieczeń wieprzowa z pieczarkami
Pieczeń wieprzowa to świetny pomysł na obiad w mroźny zimowy dzień. Kiedy patrzymy za okno, to raczej nie marzy nam się lekki posiłek, złożony z samych warzyw, ale coś konkretnego, co pozwoli przetrwać spacer urozmaicany lodowatymi powiewami. Jeśli jeszcze nigdy nie robiłaś pieczeni, bo wydawało ci się to zbyt skomplikowane, to czas zweryfikować swoje poglądy.
Oliwka .
15.12.2010 | aktual.: 15.12.2010 13:12
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przygotuj:
- 1,2 kg wieprzowiny na pieczeń
- 40 dag pieczarek
- 20 dag czarnych dużych oliwek
- 2 szklanki białego wina
- oliwę
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- \u2028rozmaryn
- tymianek
- Wyjmij wieprzowinę i obsmaż ją na rumiano z obu stron. Użyj do tego oliwy.
- A teraz pieczenie pieczeni wieprzowej. Włóż mięso do brytfanki, dodaj wino i rozgnieciony czosnek. Piecz 1, 5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 250 st. C.
- Ale, ale przecież to miała być pieczeń z pieczarkami. Pora się nimi zająć. Pokrój grzyby i podsmaż je. Następnie dodaj do sosu pieczarkowego oliwki i duś je 10 minut.
- Kiedy pieczeń wieprzowa będzie gotowa, pokrój ją w plastry i polej przygotowanym grzybowymsosem do mięsa.
- To pyszne danie doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!