GotowaniePrzepisyWszystkie odsłony kaszy. Gatunki, które warto wypróbować we własnej kuchni

Wszystkie odsłony kaszy. Gatunki, które warto wypróbować we własnej kuchni

Gryczana, jęczmienna, manna, jaglana, pęczak – różnorodność gatunków kasz daje nam nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Każda z nich różni się nie tylko wyglądem i smakiem, ale także wartościami odżywczymi. Bez względu na to, który rodzaj kaszy wybierzesz, masz pewność, że sięgasz po solidną dawkę zdrowia i cennych składników odżywczych. Poznaj najpopularniejsze gatunki kasz i zobacz, jakie dania możesz wyczarować z ich udziałem.

Wszystkie odsłony kaszy. Gatunki, które warto wypróbować we własnej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Agnieszka Małgorzata Adamska

Kasze to nieoceniony produkt w codziennej diecie. Dostarczają organizmowi błonnika, witamin i mikroelementów, sycą na długo, a do tego są bardzo smaczne. Argumentów przemawiających za jak najczęstszym spożywaniem kasz jest znacznie więcej – dają uczucie sytości, podkręcają przemianę materii, regulują poziom cukru we krwi i dają wiele energii na cały, aktywny dzień. W sklepach znajdziemy wiele różnych rodzajów kasz, które z całą pewnością zainspirują cię do przygotowania wielu smacznych i zdrowych posiłków. Odkryj właściwości najpopularniejszych gatunków i znajdź swój ulubiony.

Czym jest kasza i dlaczego warto ją jeść?

Kasza to inaczej pozbawione łuski ziarna zbóż, czasem także rozdrobnionych. Kasze powstają m.in. z gryki, pszenicy, jęczmienia, prosa i owsa. Najzdrowsze i najbardziej wartościowe są kasze gruboziarniste, zwane także krupami. Zaliczamy do nich przede wszystkim kaszę gryczaną, kaszę pęczak, gruboziarnistą kaszę bulgur (występuje także w drobnej postaci) oraz kaszę jaglaną. Kasze drobnoziarniste także zasługują na uwagę, bo są nie tylko smaczne, ale także lekkostrawne i bardzo odżywcze. Najpopularniejsze kasze o drobnych ziarnach to przede wszystkim kukurydziana, manna, owsiana i kuskus.

Każdy z powyższych gatunków może być podstawą smacznego i zdrowego posiłku. Po kasze warto sięgać jak najczęściej, ponieważ są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Każda porcja kaszy dostarcza organizmowi węglowodanów złożonych, błonnika, który reguluje procesy trawienne, daje uczucie sytości na długi czas i pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę, a także cennych pierwiastków (np. potas, fosfor, cynk, magnez oraz żelazo) oraz witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E, zwanej też witaminą młodości ze względu na działanie antyoksydacyjne.

Kasze powinny zagościć na stałe w jadłospisie każdego, komu zależy na zdrowej i wartościowej diecie oraz dobrym samopoczuciu. To doskonały produkt dla sportowców, osób walczących ze zbędnymi kilogramami i dbających o linię, wegetarian i wegan, pacjentów z cukrzycą, seniorów i rekonwalescentów, a także dla wszystkich tych, którzy cenią sobie doskonały smak i zdrowe, pełnowartościowe posiłki.

Które kasze warto włączyć do codziennego menu? Przedstawiamy najpopularniejsze i najzdrowsze gatunki oraz ich cenne właściwości.

Kasza gryczana. Talerz zdrowia z długą tradycją

Ziarna kaszy gryczanej goszczą na polskich stołach już od 600 lat, jednak ich rodowodu należy szukać w rejonach Europy Wschodniej i Azji. Swój wyjątkowy, lekko orzechowy smak i aromat kasza gryczana zawdzięcza procesowi palenia. Dla tych, którzy szukają łagodniejszych smaków, doskonałym wyborem będzie biała kasza gryczana, niepalona. Jest delikatniejsza, ale równie smaczna i bardzo zdrowa.

Gryka to jedno z najzdrowszych zbóż. W brązowych ziarenkach skrywa się wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk, a także witaminy z grupy B, witamina E i witamina K. Kasza gryczana nie zawiera glutenu, więc mogą ją bez obaw spożywać osoby z nietolerancją tego białka. Ponadto gryka kryje w sobie wiele błonnika zapewniającego sytość nawet po niewielkim posiłku, dzięki czemu jest doskonałą propozycją dla osób dbających o linię.

Z brązowych ziarenek kaszy gryczanej przygotujemy wyborne kaszotto, aromatyczne placuszki, pierogi, gołąbki, a nawet dania na słodko. Ten gatunek doskonale komponuje się z sosami, potrawami mięsnymi i warzywami.

Obraz
© Adobe Stock

Kasza bulgur. Powiew orientu na polskich stołach

Ta egzotycznie brzmiąca kasza od wieków wiedzie prym w daniach kuchni azjatyckiej, jednak z każdym rokiem zjednuje sobie coraz więcej zwolenników wśród polskich smakoszy. Kasza bulgur pozyskiwana jest z najbardziej wartościowej odmiany pszenicy – durum. Na tle innych kasz wyróżnia ją niewielka liczba kalorii i niski indeks glikemiczny. Dzięki temu durum polecana jest cukrzykom i osobom walczącym z nadwagą. W delikatnych ziarenkach znajdziemy sporo błonnika, kwasu foliowego, fosforu i magnezu. Neutralny smak kaszy powoduje, że doskonale sprawdza się jako baza kaszotto, składnik farszu lub dodatek do potraw mięsnych i rybnych. Kasza bulgur doskonale smakuje w towarzystwie gęstych sosów i jako składnik kolorowych sałatek.

Kasza jaglana. Porcja dobrej energii o każdej porze dnia

Choć uważana jest za jedną z najdelikatniejszych kasz, wyróżnia ją ciekawy aromat i charakterystyczny smak. Kasza jaglana powstaje z prosa i nie zawiera glutenu. Lekkostrawne ziarenka jagły polecane są dzieciom, osobom z wrażliwym przewodem pokarmowym, wrzodowcom, seniorom i rekonwalescentom. W kaszy jaglanej znajdziemy potas, magnez, fosfor, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Dzięki zawartości krzemionki proso korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Ma właściwości przeciwgrzybicze i antywirusowe.

Ziarenka kaszy jaglanej najczęściej spotkamy w dniach kuchni jarskiej. Z prosa często robi się wegańskie placki, kotlety, pasty, budynie i desery. Ponadto delikatna kasza jaglana jest świetnym składnikiem wielu słodkich i słonych wypieków. Tradycjonaliści mogą serwować ją do bitek i gulaszu, bo wybornie smakuje z mięsnymi sosami.

Kasza jęczmienna. Wyborny smak prosto z rodzimych pól

Kasza jęczmienna to nieodzowny element tradycyjnej, polskiej kuchni. Powstaje z ziaren jęczmienia zwyczajnego, a jej cechą charakterystyczną jest delikatny smak, który świetnie komponuje się z wieloma potrawami. Wyróżniamy dwa rodzaje kaszy jęczmiennej – łamaną i perłową. Ta druga jest wynikiem procesu polerowania ziaren.

Pod względem zdrowotnym kasza jęczmienna uważana jest za jedną z najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Znajdziemy w niej solidną dawkę błonnika, a także potas, fosfor, magnez oraz beta-glukan o właściwościach obniżających cholesterol. Z tego względu kasza jęczmienna jest szczególnie polecana w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Pomoże także w dolegliwościach układu moczowego i w sytuacji, gdy borykamy się z niedokrwistością, ponieważ ma działanie krwiotwórcze. Kasza perłowa szybko syci i daje dużo energii na wiele godzin, a więc doskonale sprawdzi się w jadłospisie sportowców i osób dbających o linię.

Ziarenka kaszy jęczmiennej doskonale smakują w wielu potrawach. Często na jej bazie przygotowuje się farsze i kaszotta, ale równie dobrze może stanowić dodatek do dań mięsnych, warzywnych i zup.

Kasza kukurydziana. Cenne właściwości meksykańskiego złota

Drobne, złociste ziarenka kaszy kukurydzianej to podstawa meksykańskiej kuchni. Od wielu lat cieszy się popularnością także w wielu europejskich krajach. W polskiej tradycji kulinarnej bez trudu znajdziemy wiele dań z dodatkiem kaszy kukurydzianej. Ten pyszny, wszechstronny produkt doskonale nadaje się do wypieku chlebów, bułek i pysznych placuszków. Ponadto kaszę kukurydzianą serwuje się jako smaczny dodatek do zup, sałat, potraw mięsnych oraz deserów.

Kasza kukurydziana jest cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, beta-karotenu, selenu i luteiny. Lekkostrawne, złociste ziarenka to dobry pomysł na zdrowy posiłek dla dzieci. Mogą ją także z powodzeniem jeść osoby chore na celiakię, bo kukurydza nie zawiera glutenu.

Źródło artykułu:WP Kobieta
kaszazdrowe odżywianiedieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (4)