Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

GotowaniePrzepisyZapiekanka z makaronem i mięsem mielonym
08.06.2012 23:20
Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym
Źródło zdjęć: © [Zdjęcie zapiekanki makaronowej](http://www.shutterstock.com/pl/pic177044198/stockphotomacaroniwithcheesechickenandmushrooms.html?src=DQma3M5cV7G2lh2kbdqLkg151) / Shutterstock
Karolina
Karolina

Trudno znaleźć osobę nierozsmakowującą się w zapiekanych ziemniakach albo roztopionym serze z makaronem. Do tego rodzaju potraw można bowiem dodawać wszystko, czego sobie tylko życzymy. Często jednym ze składników zapiekanek makaronowych jest mielone mięso. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na jego temat, a także poznasz przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym.

416215181341960351
416215181342025887

Zapiekanki makaronowe

416215181342091423
Źródło zdjęć: © [Zdjęcie zapiekanki](http://www.shutterstock.com/pl/pic197664305/stockphotocasserolewithcabbageandzucchiniinbakingdish.html?src=DQma3M5cV7G2lh2kbdqLkg113) / Shutterstock

Różnego rodzaju zapiekanki stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym pomysłem na obiad. Dlaczego to właśnie one zdobywają nasze uznanie? [block position="indent"]36[/block] Powodów takiej sytuacji jest wiele. Jednym z nich jest na pewno fakt, że ich przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu, a włożenie wszystkich potrzebnych produktów do piekarnika wcale nie wymaga ogromnych umiejętności. To bardzo wygodne rozwiązanie, zwłaszcza, kiedy uświadomimy sobie, że większość z nas po prostu nie ma wystarczająco dużo wolnego czasu albo nie chce go spędzać na lepieniu pierogów bądź pieczeniu wieprzowych zrazów. Co więcej, nawet gdy nie jesteśmy w stanie zjeść całej przygotowanej danego dnia porcji, zapiekanki z łatwością możemy odgrzewać, a często następnego dnia smakują lepiej niż zaraz po przygotowaniu. Innym powodem, dla którego tak lubimy zapiekanki ziemniaczane i makaronowe jest to, że po prostu odpowiadają one naszym kulinarnym upodobaniom.

Mięso mielone

416215181342222495
Źródło zdjęć: © [Zdjęcie mięsa mielonego](http://www.shutterstock.com/pl/pic148461935/stockphotoorganicrawgrassfedgroundbeefonbutcherpaper.html?src=9HWsrLts_X2NhxU4TFXrog12) / Shutterstock

Jak już wspomniano, jednym z częściej pojawiających się składników zapiekanek jest mielone mięso. Co kryje się pod tą doskonale wszystkim znaną nazwą? Kiedy chwilę się zastanowimy okaże się, że często nie zdajemy sobie sprawy z tego, co kupujemy. Otóż mięso mielone to nic innego jak mięso, które zostało rozdrobnione, często za pomocą specjalnej maszynki. [block position="indent"]37[/block] W wielu sklepach decydujemy się na zakup zapakowanego i zmielonego już produktu, nie trudząc się czytaniem etykiety. Nie ulega jednak nawet najmniejszej wątpliwości, że samodzielne obrabianie tego typu mięsa jest znacznie korzystniejsze. Najczęściej do mielenia wykorzystuje się wieprzową karkówkę albo łopatkę. Większość sklepów umożliwia klientowi wybranie kawałka mięsa i na jego życzenie zmielenie go. Jednakże równie dobrze możemy kupić drobiowe mięso mielone, które zazwyczaj jest rozdrobnioną formą mięsa przeznaczanego na gulasz.

Jakie dania z mięsa mielonego możemy przygotować? Obok zapiekanki z mięsem mielonym i makaronem można wymienić ich wiele. Zaliczyć do nich trzeba zarówno spaghetti bolognese, pierogi z mięsem, kotlety mielone, jak i pizzę, barszcz biały z klopsami czy gołąbki. Jednak szybko i smacznie zjesz, przyrządzając zapiekankę z mięsem mielonym, której recepturę przyrządzenia znajdziesz poniżej.

Przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym

416215181342419103
Źródło zdjęć: © [Zdjęcie zapiekanki z makaronem](http://www.shutterstock.com/pl/pic174655184/stockphotomacaroniwithcheesechickenandmushrooms.html?src=ppphoto1770441982) / Shutterstock

Do przygotowania zapiekanki z makaronem, mięsem mielonym i serem będziesz potrzebowała następujących składników:

  • 1 opakowania makaronu świderki;
  • 70 dag mięsa mielonego;
  • 1 małego słoiczka koncentratu pomidorowego;
  • 2 cebul;
  • 4 łyżek śmietany;
  • 2 łyżek wody;
  • soli;
  • pieprzu;
  • sera żółtego do posypania.

Cebulę obieramy i pokrojoną w kostkę smażymy na oleju do czasu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy do niej mięso mielone i podsmażamy. Pod koniec smażenia do mięsa dodajemy mały słoiczek koncentratu i szczyptę cukru. Kolejnym krokiem jest ugotowanie makaronu al dente, zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie przekładamy makaron do naczynia żaroodpornego i dodajemy do niego mieszankę przygotowaną ze śmietany, wody i 2 surowych jajek. Następnie układamy mięso i całość delikatnie mieszamy, przyprawiając solą i pieprzem. Na wierzch zapiekanki ścieramy żółty ser i wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 20-30 minut.

Marzy ci się nowy piekarnik? Użyj rabatów dostępnych na stronie Media Expert promocje.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie