GotowaniePrzyprawy do dziczyzny

Przyprawy do dziczyzny

Dziś dziczyzna kojarzy się nam z bardzo ekskluzywnym posiłkiem, na który mogą sobie pozwolić nieliczni. Dostępność mięsa zarazem zwierzyny grubej jak i drobnej jest znacznie mniejsza niż drobiu lub wieprzowiny. Rzadko można ją spotkać w sklepie, zatem najlepszym sposobem na jej zdobycie jest samodzielne polowanie lub odkupienie jej od myśliwego. Spadek ilości spożycia dziczyzny może przyczynić się do tego, że kiedy zajdzie konieczność jej przyrządzenie, nie będziemy wiedzieli, w jaki sposób ją doprawić, by cieszyła nasze podniebienia wykwintnym smakiem.

Przyprawy do dziczyzny
Karolina

01.08.2011 | aktual.: 02.08.2011 01:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kuchnia myśliwska

W trakcie przyrządzania dań z dziczyzny bardzo ważną rolę odgrywa odpowiednie dobranie wzbogacających smak i aromat dodatków. Dobre dopasowanie przypraw do dziczyzny może spowodować, że na stałe zagości ona w naszym jadłospisie.

Przyprawy w kuchni myśliwskiej

Marynaty do dziczyzny przygotowuje się, dodając do nich cytrynę, goździki, imbir, owoc jałowca, liść laurowy, pieprz czarny oraz biały, świeży tymianek, ziele angielskie, a także czerwone wino wytrawne. Pasztet będzie smaczny, jeżeli znajdą się w nim goździki, gałka muszkatołowa, suszone grzyby, aromatyczny imbir, liść laurowy i majeranek. Jeżeli zdecydujemy się na upieczenie mięsa zwierząt łownych, warto dodać do nich odrobinę cynamonu, czosnku, curry, papryki, pomidorów i suszonych śliwek. Dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji sprawimy, że dziczyzna pieczona stanie się naszym daniem popisowym. Estragon, pieprz ziołowy, pomidory, suszone śliwki i wino stanowią nieodzowny składnik pysznego i zarazem sycącego bigosu z dziczyzny.

Pojęcie dziczyzny jest bardzo szerokie i zawiera się w nim wiele odmian omawianego mięsa. W zależności od tego, czy przyrządzamy sarninę, dzika lub gęś, różne przyprawy będą się z nimi najlepiej komponowały. I tak najlepszym dodatkiem do zająca jest cząber, majeranek, cebula, rozmaryn, oregano i tymianek. Dzik najlepiej smakuje, jeśli dodamy do niego ostrą paprykę, liść laurowy, a także ziele angielskie. Natomiast mięso gęsi będzie nieporównywalnie lepsze, jeżeli dodamy do niego seler, szafran, koper i pietruszkę.