Złota zasada gotowania rosołu. Goście będą zachwyceni

Chcesz, aby domowy rosół zachwycił smakiem? Trzymaj się w trakcie gotowania jednej zasady, a ta tradycyjna zupa stanie się twoim daniem popisowym.

Gotujesz rosół? O tym nie zapominajGotujesz rosół? O tym nie zapominaj
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rosół to jedna z ulubionych zup wielu Polaków, która zdaje się być daniem idealnym w sezonie jesienno-zimowym. Zachwyca smakiem, rozgrzewa, a dodatkowo wspomaga organizm, który walczy z przeziębieniem.

Podczas przyrządzania rosołu łatwo jest o błędy, które mogą zniszczyć smak zupy. W jaki sposób zabrać się do tego, aby rosół nie stracił swojego aromatu? Kluczowa jest jedna czynność w trakcie gotowania.

Najlepszy rosół. Jedna złota zasada

Nawet jeżeli posiadamy składniki najwyższej jakości, rosół straci na smaku, jeżeli nie ugotujemy go we właściwy sposób. Co to dokładnie znaczy? Okazuje się, że wiele zależy od tego, czy przykryjemy garnek pokrywką i to na odpowiedni czas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Aby rosół był aromatyczny, gotujmy wywar pod przykryciem do momentu, gdy zupa się zagotuje. Kiedy zupa się zacznie gotować, pokrywkę zdejmujemy i nastawiamy płytę czy kuchenkę na minimalny ogień.

Pamiętajmy też, że gotowanie rosołu jest długim procesem i łącznie może trwać nawet cztery godziny. Smak dobrze ugotowanego rosołu jest jednak czymś, na co warto poświęcić ten długi czas oczekiwań. I choć oczywiście można w ogóle nie przykrywać garnka i co pewien czas zbierać szumowiny, w pierwszej fazie gotowania możemy jednak użyć pokrywki, aby przyspieszyć ten etap przygotowywania dania. Pod przykryciem zawsze jednak trzymajmy zupę jedynie do momentu jej zagotowania.

Zainwestuj w odpowiednie naczynie

Istotne przy gotowaniu rosołu jest również to, jaki posiadamy garnek. Okazuje się, że najlepszym naczyniem do przygotowania potrawy będzie to o grubym, wielowarstwowym dnie. Dzięki temu ciepło będzie rozprowadzać się po garnku równomiernie, a ugotowana potrawa zachwyci aromatem.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Dorastała w cieniu komunizmu. O śmierci ojca Holland dowiedziała się z gazet
Dorastała w cieniu komunizmu. O śmierci ojca Holland dowiedziała się z gazet
Idealne spodnie dla dojrzałych? Wybór Wachowicz to strzał w dziesiątkę
Idealne spodnie dla dojrzałych? Wybór Wachowicz to strzał w dziesiątkę
Najczęstsze grzechy Polaków. Oto co księża słyszą w konfesjonale
Najczęstsze grzechy Polaków. Oto co księża słyszą w konfesjonale
Koniec serialu Polsatu. Tak komentuje to Socha
Koniec serialu Polsatu. Tak komentuje to Socha
Polacy ruszają po promocje. Boją się jednej rzeczy
Polacy ruszają po promocje. Boją się jednej rzeczy
Pożegnała Maciąg. "Jakby ktoś mnie trzymał za rękę"
Pożegnała Maciąg. "Jakby ktoś mnie trzymał za rękę"
Zakochał się w niej, gdy miał żonę. Nie każdy wie, kim była
Zakochał się w niej, gdy miał żonę. Nie każdy wie, kim była
Dodaj do wody i polej włosy. Ta płukanka wygładzi puszące się pasma
Dodaj do wody i polej włosy. Ta płukanka wygładzi puszące się pasma
Zatrzymało ją CBA. Po latach wyznała, kto zebrał 600 tys. zł kaucji
Zatrzymało ją CBA. Po latach wyznała, kto zebrał 600 tys. zł kaucji
Bije na głowę zwykłe kurtki. Tylko spójrzcie na płaszczyk rolniczki
Bije na głowę zwykłe kurtki. Tylko spójrzcie na płaszczyk rolniczki
Urodziła w wieku 48 lat. "Mam świadomość, że tego nie doczekam"
Urodziła w wieku 48 lat. "Mam świadomość, że tego nie doczekam"
Wyznała, że miała 3 aborcje. Teraz mówi o konsekwencjach
Wyznała, że miała 3 aborcje. Teraz mówi o konsekwencjach
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟