22.08.2006 16:41, aktual.: 28.06.2010 18:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Im dalej od morza, tym częściej na greckich stołach pojawia się jagnięcina. Przyprawiona aromatycznymi przyprawami, podana z puree i warzywami stanowi świetną propozycję na niedzielny obiad lub przyjęcie w gronie rodzinnym.
Im dalej od morza, tym częściej na greckich stołach pojawia się jagnięcina. Nie należy jednak zapominać, że jeszcze niedawno Grecja była bardzo biednym krajem a jedynym bogactwem – zresztą lekceważonym trochę przez tubylców – zabytki i wykopaliska. Bieda wpływała na sposób odżywiania się Greków. Mięso na ich stołach pojawiało się rzadko. I prawie zawsze w towarzystwie ogromnej ilości warzyw.
Jedynie z okazji świąt pozwalano sobie na odrobinę szaleństwa. Przed domami ustawiano ruszty, na których tradycyjnie pieczono całe jagnię a aromat mięsa, zamarynowanego wcześniej w ziołach, roznosił się po okolicy. Mięso w czystej postaci jada się w Grecji od niedawna.
Mięso pachnące ziołami
Nie żałuje się natomiast do mięsa – nawet jeżeli miesza je z warzywami - całego bogactwa aromatycznych przypraw i ziół jak: oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn, liście laurowe, używanych nie tylko do zwieńczania głów zwycięzców olimpijskich. Czy bardziej pospolitych, ale w kuchni greckiej obowiązkowych, jak koperek i natka pietruszki oraz doskonałej jakości oliwa z oliwek. I jedno i drugie nadaje potrawom szczególny smak i aromat. Mało tego – mieszkańcy największej z greckich wysp, Krety, odkryli, że wiele roślin porastających wiosną miejscowe wzgórza, zanim wypali je do cna słońce, też może z powodzeniem trafić na stół. Byle tylko przyrządzić je w odpowiedni sposób. W dawnych czasach – zanim jeszcze zaczęli docierać na Kretę turyści a razem z nimi popłynęła struga pieniędzy – takie dziko rosnące rośliny jak mlecze, liście chrzanu, pokrzywy, endywia stanowiły ważny składnik kuchni kreteńskiej.
W greckich domach jagnięcinę jada się najczęściej uduszoną w dużych kawałkach, z dodatkiem pomidorów. Później podaje się ją z niezwykle lubianym przez Greków sosem cytrynowym. Niewielkie kotleciki z grilla pojawiają się raczej w restauracjach odwiedzanych przez turystów.
ZOBACZ PRZEPISY Z MENU KUCHNI GRECKIEJ:
Souvlaki
Kleftiko
Kotleciki z jagnięciny
Sałatka grecka
Musaka
Jagnięcina w roli głównej
Niczym w dobrym starym małżeństwie obydwa smaki – jagnięciny i warzyw – utworzyły niezwykle harmonijny związek w potrawie, bez której nie byłoby kuchni greckiej, czyli w kleftiko. Gdy rozchyli się brzegi papieru, w który zawinięto mięso, warzywa i zioła, ujawnia się cudowny zapach całej przebogatej palety aromatów, które podczas pieczenia wzajemnie się przenikają i mistrzowsko łączą. Gdy jemy kleftiko, przed naszymi oczami pojawiają się cudowne obrazy z wakacji: ciepłe słońce Peloponezu, wielki błękit morza i rozmarzające dźwięki buzuki.
Jego historia – jak głosi legenda – sięga czasów tureckiego panowania w Grecji. Dumni górale, którzy nigdy nie pogodzili się z turecka niewolą, ukrywali się w niedostępnych górach i stamtąd nękali najeźdźcę. Tych wyjętych spod prawa wolnych Greków nazywano „kleftes” (rozbójnicy). Kiedy udało im się zdobyć jagnię lub cielaka, nie mogli upiec go normalnie nad ogniskiem. Dym i ogień wskazałyby wrogom ich kryjówkę. Rozpalali więc maleńkie ogniska w wykopanych w ziemi dołach. Kawałki mięsa, doprawionego rosnącym dziko oregano i czosnkiem, zawijali w skórę ubitego zwierzęcia i zagrzebywali w żarze, aby się upiekło. Potrawa okazała się niezwykle smaczna a upieczone mięso – soczyste i pachnące, o skoncentrowanym, intensywnym smaku. I w taki sposób powstało kleftiko, jedno z najbardziej tradycyjnych dań w kuchni greckiej.
ZOBACZ PRZEPISY Z MENU KUCHNI GRECKIEJ:
Souvlaki
Kleftiko
Kotleciki z jagnięciny
Sałatka grecka
Musaka
Souvlaki - Szaszłyki z rusztu
Innym przykładem wyjątkowo zgodnego mariażu mięsa i warzyw są souvlaki czyli maleńkie szaszłyczki mięsno-warzywne pieczone na ruszcie nad ogniskiem (słowo „souvlaki” po grecku znaczy „ruszt”), pachnące lekkim aromatem dymu i przyprawami, użytymi do marynowania (w Grecji mięso przed upieczeniem czy duszeniem zawsze marynuje się w przyprawach i oliwie). Do souvlaków używa się różnego rodzaju mięs. Ale nie tylko. Można je zrobić również z krewetek i ryb, np. miecznika. A nawet z samych warzyw, jak: pomidor, cukinia, papryka, ogórek, bakłażan. Tej potrawy najczęściej możemy spróbować w Grecji centralnej. Jeszcze innym typowym sposobem przyrządzania mięsa (również z kurczaka) jest tzw. stifado, które podaje się z dużą ilością maleńkich cebulek, wcześniej uduszonych w oliwie i winie. Ale np. na Krecie i tylko tam w ten sposób przyrządza się również...ślimaki oraz kałamarnice.
ZOBACZ PRZEPISY Z MENU KUCHNI GRECKIEJ: