Guten Appetit - poznaj sąsiada od kuchni

Kuchnia niemiecka uchodzi za pożywną, tłustą i wysokokaloryczną. Na talerzach Niemców można jednak znaleźć urozmaicone smakołyki – oprócz typowo regionalnych dań, pojawiają się bowiem „wpływy” kuchni ich najbliższych sąsiadów.

Obraz

Kuchnia niemiecka uchodzi za pożywną, tłustą i wysokokaloryczną. Na talerzach Niemców można jednak znaleźć urozmaicone smakołyki – oprócz typowo regionalnych dań, pojawiają się bowiem „wpływy” kuchni ich najbliższych sąsiadów.

Niemcy bardzo poważnie podchodzą do jedzenia – bardzo starannie przygotowują wszystkie posiłki, które są zwykle bardzo obfite i syte. Główne danie dnia naszego zachodniego sąsiada to Mittagessen, czyli obiad, na który podaje się zwykle zupę, danie główne i nierzadko deser owocowy. Na kolację – Abendessen Niemcy jadają w miarę lekko, w tym głównie mięsa na zimno i sery. Na śniadania (Frühstück) oprócz mięs i serów, jadają również dżemy. Część Niemców wpada na małe poranne śniadanie do tzw Stehcafe – małych barków, gdzie można na stojąco zjeść ciastko i popić poranną kawą.

Smakowite kiełbaski

Niemieckie menu słynie ze smakowitej wieprzowiny, podawanej pod wieloma postaciami kapusty oraz popularnych „eintopf”– dań jednogarnkowych. Te ostatnie w postaci gulaszu, potrawki lub gęstej zupy składa się zwykle z warzyw, mięsa, kiełbasy. Kiełbasy to równocześnie jeden z bodaj najczęściej jadanych w Niemczech smakołyków – tym bardziej, że w kiełbasach tych jest 100% mięsa. Niemal każdy z regionów tego kraju może pochwalić się jakimś kiełbasianym specjałem. W Nadrenii Północnej jada się Potthucke – potrawę z ziemniaków i wędzonej kiełbasy, w Brandenburgii rarytasem jest Currywurst, czyli pieczona kiełbasa w sosie curry, w Turyngii – Thüringer Bratwurst – smażona kiełbasa i wreszcie w Bawarii Niemcy ze smakiem zajadają WeiBwurst, czyli białą kiełbasę.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:
Ziemniaki i cała reszta

Kapusta to w Niemczech bodaj najczęściej jadane warzywo. Zielona i czerwona, zarówno smażona, gotowana, jak i kiszona. Jako dodatek do dań mięsnych i jako danie samo w sobie – np. Apferlrotkohl, czyli czerwona kapusta gotowana z jabłkami. Obok kapusty Niemcy równie często jadają szparagi, buraki, ogórki, marchewkę i oczywiście... ziemniaki również pod wieloma postaciami – smażone, pieczone, w postaci puree. A do ziemniaków oczywiście... golonka. Schweinshaxe, czyli właśnie pieczona golonka to również jeden z najpopularniejszych niemieckich smakołyków. Czymże bowiem byłaby niemiecka kuchnia bez prawdziwego tłustego mięsa – pieczonej wieprzowiny, boczku, frankfurterek i drobiu.

Na frasunek dobry trunek

Niemcy, w których działa ponad 1000 browarów to prawdziwy raj dla piwoszy. Prawie każde miasto ma tutaj własny browar. W Kolonii specjalnością jest Kölsch – jasne piwo o owocowym aromacie, a na przykład w Düsseldorfie ciemny słodkawy Altbier, Bawaria zaś słynie z piw ciemnych i pszennych. W tamtejszych piwiarniach do piwa podaje się często wielki precle.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:
Wina w Niemczech dzielą się według regionu zbioru winogron i szczepu owoców. Tutejsze znane gatunki win to między innymi: Edelzwicker, Gewürztraminer i Müller-Thurgau. Chyba natomiast najbardziej znanym niemieckim winem jest Riesling należący do najlepszych win na świecie, którego najdoskonalsze gatunki mają mocny wytrawny smak, o bogatym bukiecie i owocowym aromacie. Wybierając wina z chłodnych regionów, warto spróbować np. Riesling Kabinett o średniej zawartości alkoholu – ok. 8-9%, które posiada owocową słodycz łagodzącą kwasowość wina wynikającą z surowego klimatu, w którym powstało.

Popularnymi niemieckimi trunkami są również moszcz i Obstwasser. Pierwszy z nich to bardzo słabe wino jabłkowe, o zaledwie kilkuprocentowej zawartości alkoholu. Ten lekko gazowany napój podawany jest głównie podczas upałów, w których przynosi prawdziwe orzeźwienie. Obstwasser nazywany wodą z sadu to z kolei mocny alkohol produkowany z owoców – jabłek, śliwek, czereśni czy gruszek.

Czas na deser

Kiedy nadchodzi czas na deser, na myśl o niemieckiej kuchni przychodzą dwa skojarzenia. Pierwsze z nich to Apfelstrudel – czyli wywodzące się z sąsiedniej Austrii cienkie ciasto z jabłkami, rodzynkami maczanymi w rumie i cynamonie, podawane na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Podobną sławą kulinarną cieszy się wywodzący się z Badenii tort szwarcwaldzki. Ten czekoladowy smakołyk z wiśniami, bitą śmietaną, posypany wiórkami czekoladowymi jest nasączony wyborną niemiecką wiśniówką, dzięki czemu jego niezwykły smak jest znany łasuchom na całym niemal świecie.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Skończyła 49 lat. W latach 90. znali ją niemal wszyscy
Skończyła 49 lat. W latach 90. znali ją niemal wszyscy
Byli razem 11 lat. Mało kto wie, kim jest jego obecna żona
Byli razem 11 lat. Mało kto wie, kim jest jego obecna żona
Jesienią są lekceważone. Mogą ukrywać się w tym miejscach w domu
Jesienią są lekceważone. Mogą ukrywać się w tym miejscach w domu
Związała się z o 31 lat młodszym. Tak o nim mówiła
Związała się z o 31 lat młodszym. Tak o nim mówiła
Jej córka obchodzi 23. urodziny. Kiedyś trafiła do domu dziecka
Jej córka obchodzi 23. urodziny. Kiedyś trafiła do domu dziecka
Grzybowa "gorączka złota". Są warte nawet 2 tys. zł
Grzybowa "gorączka złota". Są warte nawet 2 tys. zł
Nie tylko rajstopy zwracają uwagę. Spójrzcie na jej buty
Nie tylko rajstopy zwracają uwagę. Spójrzcie na jej buty
Jej nowy wpis rozdziera serce. Tak pożegnała Wójcika
Jej nowy wpis rozdziera serce. Tak pożegnała Wójcika
Opowiedziała o walce z chorobą. "Siedem bardzo ciężkich lat"
Opowiedziała o walce z chorobą. "Siedem bardzo ciężkich lat"
Na bieliznę zarzuciła marynarkę. W sieci aż huczy
Na bieliznę zarzuciła marynarkę. W sieci aż huczy
Piękne imię wymiera. W 2024 roku nazwano tak tylko 17 dziewczynek
Piękne imię wymiera. W 2024 roku nazwano tak tylko 17 dziewczynek
Wzięła samoślub w czterdzieste urodziny. Impreza trwała trzy dni
Wzięła samoślub w czterdzieste urodziny. Impreza trwała trzy dni