Guten Appetit - poznaj sąsiada od kuchni
Kuchnia niemiecka uchodzi za pożywną, tłustą i wysokokaloryczną. Na talerzach Niemców można jednak znaleźć urozmaicone smakołyki – oprócz typowo regionalnych dań, pojawiają się bowiem „wpływy” kuchni ich najbliższych sąsiadów.
13.10.2006 | aktual.: 28.06.2010 18:48
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kuchnia niemiecka uchodzi za pożywną, tłustą i wysokokaloryczną. Na talerzach Niemców można jednak znaleźć urozmaicone smakołyki – oprócz typowo regionalnych dań, pojawiają się bowiem „wpływy” kuchni ich najbliższych sąsiadów.
Niemcy bardzo poważnie podchodzą do jedzenia – bardzo starannie przygotowują wszystkie posiłki, które są zwykle bardzo obfite i syte. Główne danie dnia naszego zachodniego sąsiada to Mittagessen, czyli obiad, na który podaje się zwykle zupę, danie główne i nierzadko deser owocowy. Na kolację – Abendessen Niemcy jadają w miarę lekko, w tym głównie mięsa na zimno i sery. Na śniadania (Frühstück) oprócz mięs i serów, jadają również dżemy. Część Niemców wpada na małe poranne śniadanie do tzw Stehcafe – małych barków, gdzie można na stojąco zjeść ciastko i popić poranną kawą.
Smakowite kiełbaski
Niemieckie menu słynie ze smakowitej wieprzowiny, podawanej pod wieloma postaciami kapusty oraz popularnych „eintopf”– dań jednogarnkowych. Te ostatnie w postaci gulaszu, potrawki lub gęstej zupy składa się zwykle z warzyw, mięsa, kiełbasy. Kiełbasy to równocześnie jeden z bodaj najczęściej jadanych w Niemczech smakołyków – tym bardziej, że w kiełbasach tych jest 100% mięsa. Niemal każdy z regionów tego kraju może pochwalić się jakimś kiełbasianym specjałem. W Nadrenii Północnej jada się Potthucke – potrawę z ziemniaków i wędzonej kiełbasy, w Brandenburgii rarytasem jest Currywurst, czyli pieczona kiełbasa w sosie curry, w Turyngii – Thüringer Bratwurst – smażona kiełbasa i wreszcie w Bawarii Niemcy ze smakiem zajadają WeiBwurst, czyli białą kiełbasę.
SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:
Ziemniaki i cała reszta
Kapusta to w Niemczech bodaj najczęściej jadane warzywo. Zielona i czerwona, zarówno smażona, gotowana, jak i kiszona. Jako dodatek do dań mięsnych i jako danie samo w sobie – np. Apferlrotkohl, czyli czerwona kapusta gotowana z jabłkami. Obok kapusty Niemcy równie często jadają szparagi, buraki, ogórki, marchewkę i oczywiście... ziemniaki również pod wieloma postaciami – smażone, pieczone, w postaci puree. A do ziemniaków oczywiście... golonka. Schweinshaxe, czyli właśnie pieczona golonka to również jeden z najpopularniejszych niemieckich smakołyków. Czymże bowiem byłaby niemiecka kuchnia bez prawdziwego tłustego mięsa – pieczonej wieprzowiny, boczku, frankfurterek i drobiu.
Na frasunek dobry trunek
Niemcy, w których działa ponad 1000 browarów to prawdziwy raj dla piwoszy. Prawie każde miasto ma tutaj własny browar. W Kolonii specjalnością jest Kölsch – jasne piwo o owocowym aromacie, a na przykład w Düsseldorfie ciemny słodkawy Altbier, Bawaria zaś słynie z piw ciemnych i pszennych. W tamtejszych piwiarniach do piwa podaje się często wielki precle.
SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:
Wina w Niemczech dzielą się według regionu zbioru winogron i szczepu owoców. Tutejsze znane gatunki win to między innymi: Edelzwicker, Gewürztraminer i Müller-Thurgau. Chyba natomiast najbardziej znanym niemieckim winem jest Riesling należący do najlepszych win na świecie, którego najdoskonalsze gatunki mają mocny wytrawny smak, o bogatym bukiecie i owocowym aromacie. Wybierając wina z chłodnych regionów, warto spróbować np. Riesling Kabinett o średniej zawartości alkoholu – ok. 8-9%, które posiada owocową słodycz łagodzącą kwasowość wina wynikającą z surowego klimatu, w którym powstało.
Popularnymi niemieckimi trunkami są również moszcz i Obstwasser. Pierwszy z nich to bardzo słabe wino jabłkowe, o zaledwie kilkuprocentowej zawartości alkoholu. Ten lekko gazowany napój podawany jest głównie podczas upałów, w których przynosi prawdziwe orzeźwienie. Obstwasser nazywany wodą z sadu to z kolei mocny alkohol produkowany z owoców – jabłek, śliwek, czereśni czy gruszek.
Czas na deser
Kiedy nadchodzi czas na deser, na myśl o niemieckiej kuchni przychodzą dwa skojarzenia. Pierwsze z nich to Apfelstrudel – czyli wywodzące się z sąsiedniej Austrii cienkie ciasto z jabłkami, rodzynkami maczanymi w rumie i cynamonie, podawane na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Podobną sławą kulinarną cieszy się wywodzący się z Badenii tort szwarcwaldzki. Ten czekoladowy smakołyk z wiśniami, bitą śmietaną, posypany wiórkami czekoladowymi jest nasączony wyborną niemiecką wiśniówką, dzięki czemu jego niezwykły smak jest znany łasuchom na całym niemal świecie.
SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW: