Guten Appetit - poznaj sąsiada od kuchni

Kuchnia niemiecka uchodzi za pożywną, tłustą i wysokokaloryczną. Na talerzach Niemców można jednak znaleźć urozmaicone smakołyki – oprócz typowo regionalnych dań, pojawiają się bowiem „wpływy” kuchni ich najbliższych sąsiadów.

Obraz

Kuchnia niemiecka uchodzi za pożywną, tłustą i wysokokaloryczną. Na talerzach Niemców można jednak znaleźć urozmaicone smakołyki – oprócz typowo regionalnych dań, pojawiają się bowiem „wpływy” kuchni ich najbliższych sąsiadów.

Niemcy bardzo poważnie podchodzą do jedzenia – bardzo starannie przygotowują wszystkie posiłki, które są zwykle bardzo obfite i syte. Główne danie dnia naszego zachodniego sąsiada to Mittagessen, czyli obiad, na który podaje się zwykle zupę, danie główne i nierzadko deser owocowy. Na kolację – Abendessen Niemcy jadają w miarę lekko, w tym głównie mięsa na zimno i sery. Na śniadania (Frühstück) oprócz mięs i serów, jadają również dżemy. Część Niemców wpada na małe poranne śniadanie do tzw Stehcafe – małych barków, gdzie można na stojąco zjeść ciastko i popić poranną kawą.

Smakowite kiełbaski

Niemieckie menu słynie ze smakowitej wieprzowiny, podawanej pod wieloma postaciami kapusty oraz popularnych „eintopf”– dań jednogarnkowych. Te ostatnie w postaci gulaszu, potrawki lub gęstej zupy składa się zwykle z warzyw, mięsa, kiełbasy. Kiełbasy to równocześnie jeden z bodaj najczęściej jadanych w Niemczech smakołyków – tym bardziej, że w kiełbasach tych jest 100% mięsa. Niemal każdy z regionów tego kraju może pochwalić się jakimś kiełbasianym specjałem. W Nadrenii Północnej jada się Potthucke – potrawę z ziemniaków i wędzonej kiełbasy, w Brandenburgii rarytasem jest Currywurst, czyli pieczona kiełbasa w sosie curry, w Turyngii – Thüringer Bratwurst – smażona kiełbasa i wreszcie w Bawarii Niemcy ze smakiem zajadają WeiBwurst, czyli białą kiełbasę.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:
Ziemniaki i cała reszta

Kapusta to w Niemczech bodaj najczęściej jadane warzywo. Zielona i czerwona, zarówno smażona, gotowana, jak i kiszona. Jako dodatek do dań mięsnych i jako danie samo w sobie – np. Apferlrotkohl, czyli czerwona kapusta gotowana z jabłkami. Obok kapusty Niemcy równie często jadają szparagi, buraki, ogórki, marchewkę i oczywiście... ziemniaki również pod wieloma postaciami – smażone, pieczone, w postaci puree. A do ziemniaków oczywiście... golonka. Schweinshaxe, czyli właśnie pieczona golonka to również jeden z najpopularniejszych niemieckich smakołyków. Czymże bowiem byłaby niemiecka kuchnia bez prawdziwego tłustego mięsa – pieczonej wieprzowiny, boczku, frankfurterek i drobiu.

Na frasunek dobry trunek

Niemcy, w których działa ponad 1000 browarów to prawdziwy raj dla piwoszy. Prawie każde miasto ma tutaj własny browar. W Kolonii specjalnością jest Kölsch – jasne piwo o owocowym aromacie, a na przykład w Düsseldorfie ciemny słodkawy Altbier, Bawaria zaś słynie z piw ciemnych i pszennych. W tamtejszych piwiarniach do piwa podaje się często wielki precle.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:
Wina w Niemczech dzielą się według regionu zbioru winogron i szczepu owoców. Tutejsze znane gatunki win to między innymi: Edelzwicker, Gewürztraminer i Müller-Thurgau. Chyba natomiast najbardziej znanym niemieckim winem jest Riesling należący do najlepszych win na świecie, którego najdoskonalsze gatunki mają mocny wytrawny smak, o bogatym bukiecie i owocowym aromacie. Wybierając wina z chłodnych regionów, warto spróbować np. Riesling Kabinett o średniej zawartości alkoholu – ok. 8-9%, które posiada owocową słodycz łagodzącą kwasowość wina wynikającą z surowego klimatu, w którym powstało.

Popularnymi niemieckimi trunkami są również moszcz i Obstwasser. Pierwszy z nich to bardzo słabe wino jabłkowe, o zaledwie kilkuprocentowej zawartości alkoholu. Ten lekko gazowany napój podawany jest głównie podczas upałów, w których przynosi prawdziwe orzeźwienie. Obstwasser nazywany wodą z sadu to z kolei mocny alkohol produkowany z owoców – jabłek, śliwek, czereśni czy gruszek.

Czas na deser

Kiedy nadchodzi czas na deser, na myśl o niemieckiej kuchni przychodzą dwa skojarzenia. Pierwsze z nich to Apfelstrudel – czyli wywodzące się z sąsiedniej Austrii cienkie ciasto z jabłkami, rodzynkami maczanymi w rumie i cynamonie, podawane na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Podobną sławą kulinarną cieszy się wywodzący się z Badenii tort szwarcwaldzki. Ten czekoladowy smakołyk z wiśniami, bitą śmietaną, posypany wiórkami czekoladowymi jest nasączony wyborną niemiecką wiśniówką, dzięki czemu jego niezwykły smak jest znany łasuchom na całym niemal świecie.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Rozwiodła się 8 lat temu. "Jestem przeciwniczką rozwodów"
Rozwiodła się 8 lat temu. "Jestem przeciwniczką rozwodów"
Mogą wyprzeć chryzantemy. Na grobie przetrwają całą zimę
Mogą wyprzeć chryzantemy. Na grobie przetrwają całą zimę
Watson szczerze o małżeństwie. "Wszyscy jesteśmy poddawani presji"
Watson szczerze o małżeństwie. "Wszyscy jesteśmy poddawani presji"
Kasia Tusk uwielbia nosić legginsy. Oto jak stylizuje je jesienią
Kasia Tusk uwielbia nosić legginsy. Oto jak stylizuje je jesienią
Tak wygląda jego emerytura. "Jeżdżę swoim starym autem"
Tak wygląda jego emerytura. "Jeżdżę swoim starym autem"
Pojawiają się w domach. Nigdy nie zabijaj, gdy wejdą do środka
Pojawiają się w domach. Nigdy nie zabijaj, gdy wejdą do środka
Mówi, czy jest singielką. Rozwiewa wątpliwości
Mówi, czy jest singielką. Rozwiewa wątpliwości
Nigdy nie sadź w ogrodzie. Kosztowne ryzyko
Nigdy nie sadź w ogrodzie. Kosztowne ryzyko
Przysiadła w kafejce w Paryżu. Spójrzcie na buty. Były modne lata temu
Przysiadła w kafejce w Paryżu. Spójrzcie na buty. Były modne lata temu
Mówi o swojej seksualności. "Po trzydziestce dostała szału"
Mówi o swojej seksualności. "Po trzydziestce dostała szału"
Gdzie wyrzucić blister po lekach? Nagminnie trafia do złego kosza
Gdzie wyrzucić blister po lekach? Nagminnie trafia do złego kosza
Odszedł nagle. Oto co powiedział do ukochanej przed śmiercią
Odszedł nagle. Oto co powiedział do ukochanej przed śmiercią