Herbata przegoni jesienny chłód
W chłodnym okresie jesienno-zimowym znacznie częściej i chętniej sięgamy po rozmaite rodzaje herbat, w tym aromatyczne i rozgrzewające herbatki owocowe. W sklepach mamy niesamowity wybór, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
21.10.2010 | aktual.: 08.11.2010 13:14
W chłodnym okresie jesienno-zimowym znacznie częściej i chętniej sięgamy po rozmaite rodzaje herbat, w tym aromatyczne i rozgrzewające herbatki owocowe. W sklepach mamy niesamowity wybór - o smaku malinowym, jabłkowym, z dzikiej róży, czarnego bzu, hibiskusa, śliwki czy owoców egzotycznych. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Herbaty owocowe, oprócz doskonałego smaku, charakteryzują wyjątkowymi właściwościami odżywczymi. Zawierają witaminy, sole mineralne i cenne mikroelementy, dlatego warto je pić właśnie jesienią, ponieważ wspomagają odporność i wzbogacają codzienną dietę.
Jak powstają herbaty owocowe?
Pozbawione łodyg, ziaren i pestek owoce suszone są przez kilka dni w odpowiednich warunkach, a następnie cięte na małe kawałeczki. Owoce lub gotowe mieszanki doprawia się sztucznymi aromatami, chłodzi i pakuje.
Aromatyzowanie jest konieczne, gdyż zapach suszonych owoców nie jest na tyle intensywny, by po zalaniu wrzątkiem wydobył z nich wyrazisty, intensywny w smaku napar. Dodane aromaty przy okazji intensyfikują doznania smakowe i wrażenia zapachowe mieszanki.
Do wyboru, do koloru...
Najpopularniejszym rodzajem takiej herbaty jest mieszanka głogu, kwiatów hibiskusa, jabłek i owoców czarnego bzu. Powodzeniem cieszą się też herbaty malinowe, jabłkowe. Hitem są herbaty czarne, zielone, czerwone z dodatkiem owoców, np. zielona z maliną, herbata z owocowego suszu z wiśniami w rumie i kawałkami ananasa, z pomarańczą i wanilią oraz z dodatkiem różnych kwiatów, takich jak chabry, szafran czy kwiaty słonecznika.
Prekursorem takich mieszanek herbaciano–kwiatowych jest Earl Grey. Do tej popularnej herbaty dodaje się olejek owocu cytrusowego bergamotki. To właśnie ona zainspirowała do tworzenia nowych zestawień, które w rezultacie przyniosły herbaty o rozmaitych aromatach.
Jesienią i zimą warto sięgnąć po napar z dodatkiem cynamonu i imbiru. Tego typu luksusowe mieszanki można kupić przede wszystkim w herbaciarniach. Herbatę owocową pije się na gorąco lub schłodzoną. Można ją łączyć z sokami lub alkoholem.
Jak prawidłowo przechowywać i przygotowywać herbaty owocowe
herbaty przechowujemy w ciemnym miejscu
nie należy przechowywać herbaty owocowej razem z pachnącymi ziołami i przyprawami
herbaty powinno się przechowywać w torebkach zachowujących aromat, w ciemnych szklanych pojemnikach lub puszkach na herbaty
herbatę kupujemy w małych ilościach i zużywamy w ciągu 3-4 miesięcy (po upływie tego czasu może stracić aromat). Nie powinno się składować herbaty dłużej niż rok.
dozujemy jedną czubatą łyżeczkę na filiżankę, zalewamy gorącą wodą o temperaturze 90 C i następnie parzymy przez 8-10 minut
POLECAMY: * PACHNĄCA ZIELONĄ HERBATĄ*