GotowaniePrzepisyZauważyłeś w misce z sałatką? Nie bierz już ani kęsa

Zauważyłeś w misce z sałatką? Nie bierz już ani kęsa

Królowa polskich stołów powraca do łask w każde święta, a wraz z nią pojawia się odwieczne pytanie: jak długo można ją przechowywać w lodówce? Musimy z nią postępować ostrożnie, żeby zbyt szybko się nie zepsuła.

Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową?
Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Natkin

Sałatka jarzynowa to absolutna kulinarna bohaterka, króluje na stołach i w memach, ponieważ to jedna z ulubionych świątecznych potraw w Polsce. Cieszy się niesłabnącą popularnością, a także występuje w wielu pomysłowych wersjach. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej, a te drobne różnice prowadzą często do żywiołowych dyskusji. Pyszna sałatka zwykle powstaje w zawrotnych ilościach, dlatego tak ważne jest, aby dobrze ją przechowywać i cieszyć się jej niezwykłym smakiem jak najdłużej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ile można trzymać sałatkę w lodówce? Najlepiej nie za długo

Po przygotowaniu sałatki należy jak najszybciej umieścić ją w lodówce, a później wyciągać możliwie najrzadziej. Sałatka jarzynowa może być przechowywana zaledwie przez około 3 do 5 dni, oczywiście pod warunkiem, że trzymamy ją w szczelnie zamkniętym pojemniku i nigdy nie wyciągamy całego zapasu, a jedynie porcje do bezpośredniego podania na stół. Jeśli nie będziemy narażać sałatki na częste zmiany temperatury, istnieje szansa, że wytrzyma nieco dłużej.

Resztek sałatki, która długo znajdowała się poza lodówką, nie możemy już umieścić z powrotem w zbiorczym pojemniku. Dobrym pomysłem jest również dodanie majonezu na sam koniec, dopiero na talerzu, zamiast mieszać go z pokrojonymi warzywami. Majonez jest wspaniałym nośnikiem smaku, ale również największym zagrożeniem dla sałatki. Dodatek tego kremowego składnika powoduje, że zaczyna się psuć i fermentować.

Jak rozpoznać zepsutą sałatkę? Kierujmy się nosem

Jeżeli po upływie kilku dni mamy wątpliwości, czy sałatka nadaje się jeszcze do zjedzenia, najlepiej w tej kwestii zaufać własnemu węchowi. Nieprzyjemny, kwaśny aromat jest wyraźnym sygnałem, że potrawa zaczęła fermentować i nie powinniśmy jej spożywać. Może to prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych. Innym wskaźnikiem jest widoczne rozwarstwianie się czy wytrącenie się wody – takie zmiany w sałatce jasno wskazują, że coś jest nie tak i lepiej wyrzucić nieświeże danie, niż później mieć problemy. W skrajnych przypadkach możemy spróbować odrobinę sałatki. Gorzki lub kwaśny smak oznacza, że niestety zdążyła się już zepsuć.

Podczas przygotowania sałatki jarzynowej najlepiej stosować się do zasady, żeby zrobić jej tyle, ile jesteśmy w stanie zjeść w ciągu dwóch dni. Jeśli po tym czasie nadal mamy na nią ochotę, zawsze możemy przygotować świeżą porcję. Dzięki temu unikniemy zatrucia pokarmowego i nadal będziemy cieszyć się smakiem królowej polskiego stołu.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (4)