Jak długo można przechowywać rybę po grecku? Musisz to wiedzieć

Jak długo można przechowywać rybę po grecku? Musisz to wiedzieć

Jak długo można przechowywać rybę po grecku?
Jak długo można przechowywać rybę po grecku?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe
27.12.2022 11:03, aktualizacja: 27.12.2022 20:12

Ryba po grecku to jedna z tych potraw, które w świątecznym okresie pojawia się na wielu świątecznych stołach. Po uroczystych obchodach Bożego Narodzenia została ci ta potrawa? Warto wiedzieć, jak długo i w jaki sposób ją przechowywać.

Ryba w aromatycznym sosie warzywnym to jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw. Przygotowanie tego dania nie zajmuje mnóstwa czasu, a jego smak zachwyca gości. Co jednak zrobić, jeżeli mamy nadwyżki tego dania? Jak długo jej jedzenie nie będzie dla nas szkodliwe? Oto wszystko, co warto wiedzieć o przechowywaniu ryby po grecku.

Jak długo przechowywać rybę po grecku?

Jeżeli po wigilijnym posiłku przygotowana przez nas ryba po grecku nie została skonsumowana w całości, możemy pozostałą część przechować w lodówce. Ważne jednak, aby pamiętać, przez jak długi czas potrawa zachowuje świeżość oraz zdatność do spożywania. Kiedy umieścimy danie w szczelnym pojemniku, może pozostać w lodówce na cztery, maksymalnie pięć dni.

Pozostały ci jej znaczne ilości? Nic prostszego - po zawekowaniu może stać w lodówce nawet dwa tygodnie. Dzięki takiemu sposobowi przechowywania nie musimy się martwić o to, że ryba się zepsuje i zaszkodzi domownikom czy gościom, którzy odwiedzą nas jeszcze w tym roku. Warto też zdawać sobie sprawę z tego, że ryba po grecku może zostać zamrożona.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożenie ryby po grecku. Miej tego świadomość

Jeżeli pozostały nam znaczne ilości tej potrawy, warto zastanowić się nad umieszczeniem jej w zamrażarce. W tym celu przygotujmy szczelnie zamykane woreczki lub pojemniki. Będziemy potrzebować co najmniej dwóch osobnych pojemników. Z jakiego powodu? W jednym z nich umieszczamy bowiem samą rybę, w drugim - warzywa. Musimy przy tym pamiętać, że po rozmrożeniu danie nabierze nieco wody. Kiedy rozdzielimy potrawę na wspomniane dwie części, łatwiej będzie się nam owego nadmiaru wody pozbyć. Tak mrożona ryba po grecku przetrwa nawet pół roku.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także