Farsz do uszek wyjdzie idealny. Dodaj jeden tajny składnik
Barszcz z uszkami to tradycyjna wigilijna zupa. Jak zrobić farsz do uszek? Wbrew pozorom przepis nie jest skomplikowany – wystarczy tylko zaopatrzyć się w dobrej jakości suszone grzyby leśne. Ważna jest też pewna prosta sztuczka, która doda smaku.
Barszcz z uszkami to danie, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Co prawda w części regionów kraju zamiast niego jest zupa grzybowa, rybna, migdałowa lub "siemieniotka" - zupa z siemienia lnianego czy śląska "moczka". Mimo wszystko to właśnie barszcz z uszkami cieszy się największym zainteresowaniem i najczęściej pojawia się w polskich domach w święta.
Jak zrobić uszka? Oto najlepszy przepis
Jak zrobić uszka do barszczu? Okazuje się, że nie jest to bardzo trudne zadanie. Tradycyjnie uszka przygotowuje się z farszem z suszonych leśnych grzybów, czasem dodaje się do niego też kapustę kiszoną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycyjne polskie dania na wigilię. Gospodyni zdradza sekret zapomnianego dania
Ciasto na uszka do barszczu przypomina zwykłe ciasto na pierogi. Potrzebujemy do niego: 320 g mąki pszennej, 170 ml gorącej wody, 2 łyżki oleju rzepakowego oraz sól do smaku (około ¼ łyżeczki). Mąkę należy przesiać do miski. Następnie dodajemy do niej sól i olej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto ręcznie aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Formujemy kulę, przykrywamy, żeby nie wyschło i odkładamy na około godzinę. Dzięki temu będzie się znacznie lepiej wałkować.
Czytaj także: Jak przygotować idealny zakwas z buraków na świąteczny barszcz? Bez tego składnika się nie uda
Jak zrobić farsz do uszek? Nie wylewaj wody z gotowania grzybów
Farsz do uszek klasycznie przygotowujemy z suszonych grzybów. Wybierzmy te dobrej jakości - najlepiej sprawdzą się podgrzybki, ewentualnie prawdziwki. Potrzebujemy ich około 60 g. Na liście składników jest też cebula, olej do smażenia, 800 g kapusty kiszonej, jeśli ją dodajemy oraz przyprawy – sól i pieprz do smaku (około 1/3 łyżeczki), a także 3-4 ziela angielskie i liść laurowy do kapusty.
Grzyby do uszek należy namoczyć dwiema szklankami wody i przykryć. Najlepiej zrobić to poprzedniego dnia wieczorem, dzięki temu będą się gotować tylko chwilę. Możemy też zalać je tego samego dnia i odstawić na godzinę - po tym czasie należy je gotować przez niecałe 30 minut pod przykryciem. Jeśli przygotowujemy uszka z kapustą, ważne, żeby po ugotowaniu grzybów nie wylewać wody. Dodajmy ją do odciśniętej kapusty razem z zielem angielskim i liściem laurowym i tak gotujmy przez około 45 minut. Następnie siekamy grzyby oraz kapustę bardzo drobno.
Drobno posiekaną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju aż będzie szklista i miękka. Dodajemy grzyby lub grzyby z kapustą i smażymy razem przez kilka minut. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto na uszka dzielimy na mniejsze porcje. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na cienki placek, w którym wycinamy małe kółka. Nakładamy na nie małą łyżeczką wystudzony farsz, a następnie sklejamy uszka.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl