Jak mrozić chleb? Wielu popełnia karygodny błąd
Chleb to jeden z produktów, które bardzo łatwo jest mrozić. Nie musimy się więc martwić, kiedy kupimy go za dużo - wystarczy odpowiednio go zapakować i włożyć do zamrażarki. Ważne jednak, żeby nie popełnić przy tym popularnego błędu - inaczej nie unikniemy marnowania jedzenia.
Chyba każdemu z nas zdarzyło się kupić zbyt dużo chleba – zanim zdążyliśmy go zjeść, on zaczął już pleśnieć lub czerstwieć. Na szczęście łatwo uchronić się przed takimi sytuacjami. Pozostałą część pieczywa wystarczy zamrozić. To najprostszy sposób na to, żeby przedłużyć jakość produktu i zapobiec marnowaniu żywności.
Jak mrozić chleb?
Mrożenie chleba wydaje się bardzo proste, jednak okazuje się, że wielu z nas popełnia przy tym podstawowy błąd. Chleb po rozmrożeniu nie będzie idealnie miękki, ale wyschnięty na wiór. Jak to zrobić, żeby pieczywo się nie zmarnowało?
Okazuje się, że najskuteczniejszym sposobem jest zamrożenie świeżego chleba. Chleb nie może być jednak gorący. Najlepiej zapakować go w plastikowe, wielorazowe strunowe woreczki do przechowywania żywności, które zapobiegną wysuszeniu. Jeśli mrozimy pokrojony chleb, kromki najlepiej pakować w osobne siatki - wtedy się nie posklejają.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niektórzy wykorzytują plastikowe pojemniki wielorazowego użytku. To może jednak sprawić, że pieczywo straci część walorów smakowych i po rozmrożeniu nie będzie przypominało świeżego. Ważne też, żeby nie mrozić chleba w cienkich śniadaniowych woreczkach foliowych. Inaczej po wyciągnięciu z zamrażalnika nie będzie zbyt smaczny z powodu zbierającego się powietrza.
Czytaj także: Tych produktów absolutnie nie można mrozić. Lista, którą warto poznać, by uniknąć katastrofy
Jak przywrócić chrupiącą skórkę w chlebie?
Jeśli zamrażamy chleb pokrojony w kromki, przywrócenie chrupiącej skórki będzie niestety niemożliwe. Ale w przypadku, gdy zamroziliśmy cały bochenek, możemy skorzystać z prostej sztuczki, która przywróci chrupkość.
Należy po prostu rozgrzać piekarnik do około 180-200 stopni na grzanie góra-dół i włożyć do niego naczynie żaroodporne bez pokrywki z rozmrożonym już chlebem. Po kilku minutach pieczywo będzie gotowe - należy sprawdzać twardość skórki widelcem.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!