Blisko ludziTych produktów absolutnie nie można mrozić. Lista, którą warto poznać, by uniknąć katastrofy

Tych produktów absolutnie nie można mrozić. Lista, którą warto poznać, by uniknąć katastrofy

Tych produktów absolutnie nie można mrozić
Tych produktów absolutnie nie można mrozić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.07.2022 14:58, aktual.: 02.08.2022 22:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przechowywanie produktów spożywczych w zamrażarce jest genialnym sposobem na przedłużenie ich ważności i niemarnowanie jedzenia. Istnieją jednak pewne produkty, których absolutnie nie można trzymać w temperaturze poniżej zera stopni Celsjusza. Warto je poznać i uniknąć błędu.

Przy obecnie stale rosnących cenach produktów spożywczych, warto pilnować, by jedzenie w naszych domach się nie marnowało. Z pomocą w wielu przypadkach przychodzi zamrażarka – jedzenie się tam nie zepsuje, a możemy je odmrozić i zjeść w każdym dowolnym momencie. Jednak jak się okazuje, nie wszystkie produkty spożywcze nadają się do przechowywania w temperaturze poniżej zera stopni Celsjusza. Czy wiesz, które to są?  

Tych produktów spożywczych nie wkładaj do zamrażarki

Przede wszystkim do zamrażarki nie można wkładać jajek. Po pierwsze wydaje się to absolutnie nienaturalne i wręcz absurdalne. Warto wiedzieć, że jajko w zamrażarce zwiększy swoją objętość, co spowoduje pękanie skorupek. Drugim produktem jest rozmrożone mięso. Jeśli już raz zostało rozmrożone, to trzeba je zjeść. Pod żadnym pozorem nie można go z powrotem zamrażać i oczekiwać, że będzie potem dobre do spożycia. 

Kolejnym produktem, którego nie powinniśmy przechowywać w temperaturze poniżej zera stopni jest jogurt, ponieważ rozwarstwi się i nie będzie potem smakować dobrze. Podobnie jest ze wszystkimi kremowymi daniami na bazie jogurtu czy śmietany. W podobny sposób rozwarstwi się również majonez. 

Co z alkoholem i napojami?

Do zamrażarki nie powinno się również wkładać wina, co potwierdzi każdy znający się na rzeczy sommelier. Otwarte i niedokończone wino zatkaj z powrotem korkiem i spokojnie przechowuj w lodówce przez kolejne kilka dni. Jeśli koniecznie chcesz zamrozić resztę, która została w butelce, to musisz wiedzieć, że po rozmrożeniu będzie ono nadawało się jedynie do podkręcenia nieco smaku przy gotowaniu potraw. Do zamrażarki nie wkładaj również napojów gazowanych, ponieważ staną się tykającą bombą, która w każdej chwili może wybuchnąć. 

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (38)