Mrozisz chleb w ten sposób? Od dziś przestaniesz

Mrożenie chleba jest jedną z tych czynności, której często się podejmujemy. W końcu nie zawsze jesteśmy w stanie zjeść chleb w zaledwie dwa dni od jego zakupienia. Jak powinniśmy go prawidłowo mrozić? Większość osób popełnia błąd.

Mrozisz chleb w ten sposób? To duży błąd
Mrozisz chleb w ten sposób? To duży błąd
Źródło zdjęć: © Getty Images | Douglas Sacha

28.02.2023 | aktual.: 18.01.2024 18:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy jest tu ktoś, kto nigdy nie mroził chleba? Wiele osób doskonale zna ten sposób, dzięki któremu możemy uniknąć wyrzucenia pieczywa wtedy, kiedy jest już suche bądź pojawiła się na nim pleśń. Mało kto jednak wie, jak powinniśmy zabrać się za mrożenie chleba, tak, aby po rozmrożeniu był jak najlepszej jakości. Poznajcie najważniejsze zasady.

Jak mrozić chleb?

Chleb, który kupujemy, powinien być przede wszystkim świeży. Jeżeli zdecydujemy się na jego zamrożenie, powinniśmy zrobić to do dwóch dni od jego zakupienia (chleb przed zamrożeniem powinien być jeszcze świeży). Sposobów jest kilka, bo chleb możemy zamrozić w całości bądź pokroić go na kromki.

Niezależnie od tego, jaką opcję wybierzemy, musimy pamiętać o tym, aby nie mrozić go w pojemnikach czy woreczkach foliowych. Inaczej po wyciągnięciu z zamrażalnika nie będzie zbyt smaczny. Dlaczego? Wszystko przez zbierające się powietrze, przez które chleb nie tylko straci świeżość, ale przesiąknie też innymi zapachami z zamrażarki. Jak tego uniknąć?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy sposób na mrożenie chleba

Najlepszym sposobem na przedłużenie świeżości chleba jest umieszczenie go w plastikowych workach do mrożenia żywności ze specjalnym zamknięciem. Zanim włożymy go do zamrażarki, pamiętajmy o "spuszczeniu" powietrza w torebce.

Jeżeli chodzi kromki, wiele osób poleca mrożenie ich oddzielnie - po dwie lub trzy w każdym worku, w zależności od potrzeb. Dzięki temu unikniemy również niepotrzebnego rozmrażania całego chleba, którego nie zjemy.

Przed spożyciem chleba pamiętajmy przede wszystkim o jego dokładnym rozmrożeniu. Wyjmijmy pieczywo z torebki, umieśćmy je np. na talerzu i odczekajmy kilka godzin lub całą noc. Mimo wszystko nie warto rozmrażać chleba za pomocą tostera czy piekarnika.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.