Na jelita działa jak balsam. W PRL-u wszyscy się nim zajadali

Jeszcze nie tak dawno temu kisiel był niemal stałym elementem dziecięcego menu, szczególnie w przedszkolach i domach na całym terenie Polski. Ten prosty deser, pełen naturalnego smaku i wartości odżywczych, zyskał sobie miano prawdziwego "plastra na jelita". Ale czy kisiel to tylko słodka przekąska z dawnych lat?

W PRL-u zajadali się nim wszyscyW PRL-u zajadali się nim wszyscy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Agnieszka Woźniak

Kisiel to produkt, który kojarzy się wielu z nas z beztroskimi czasami dzieciństwa, kiedy to po powrocie z przedszkola czekała na nas miseczka tego delikatnego deseru. W PRL-u, kiedy wybór słodyczy był znacznie ograniczony, kisiel nie tylko cieszył kubki smakowe, ale był też bezpiecznym i wartościowym deserem. Przygotowywano go z prostych składników: mąki ziemniaczanej, cukru, zimnej wody i owoców — najczęściej sezonowych lub mrożonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kisiel gryczany z cebulką. Przepis na podlaski przysmak

Dlaczego kisiel jest tak dobry dla jelit?

Sekret zdrowotnych właściwości kisielu tkwi w jego składnikach. Przede wszystkim kisiel to doskonałe źródło pektyn — naturalnych błonników rozpuszczalnych, które pomagają regulować pracę jelit. Pektyny tworzą na ścianach przewodu pokarmowego delikatną ochronną warstwę, która łagodzi podrażnienia i wspiera regenerację nabłonka jelitowego. Dzięki temu kisiel bywa nazywany "plasterkiem" dla jelit, działając niczym naturalny środek kojący.

Oprócz pektyn, kisiel zawiera sporo błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit i pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego. To szczególnie ważne dla dzieci, które często borykały się z problemami trawiennymi i zaparciami.

Dodatkowo owoce dodawane do kisielu wzbogacają deser o witaminy (zwłaszcza witaminę C) oraz minerały, takie jak potas czy magnez. Te składniki wspierają odporność, pomagają w utrzymaniu równowagi elektrolitowej oraz wspomagają funkcjonowanie całego organizmu.

Prosty przepis na kisiel – smak i zdrowie w kilku krokach

Składniki (2–3 porcje):

  • 2 szklanki mrożonych lub świeżych owoców (np. truskawki, maliny, wiśnie, borówki – można łączyć)
  • 1–2 łyżki miodu lub syropu klonowego (lub cukru, jeśli wolisz klasycznie)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (dla wyostrzenia smaku)
  • 2 szklanki wody
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczane

Przygotowanie:

Zagotuj owoce z 1,5 szklanki wody i miodem (lub cukrem). Gotuj na małym ogniu przez 5–7 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok.

Zblenduj owoce (jeśli chcesz gładki kisiel) lub zostaw je w całości.

W osobnej szklance rozmieszaj mąkę ziemniaczaną w pozostałej ½ szklanki zimnej wody, aż nie będzie grudek.

Powoli wlej zawiesinę z mąki do gotujących się owoców, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 1–2 minuty, aż kisiel zgęstnieje. Na koniec dodaj sok z cytryny.

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Przejmujące słowa syna Umer. Ujawnił przyczynę jej śmierci
Przejmujące słowa syna Umer. Ujawnił przyczynę jej śmierci
Widzisz to na liczniku? Lepiej od razu zadzwoń do elektrowni
Widzisz to na liczniku? Lepiej od razu zadzwoń do elektrowni
Widzisz na ciele "rubinki"? Ciało może wysyłać sygnał
Widzisz na ciele "rubinki"? Ciało może wysyłać sygnał
Zwróciła się do Marianny Kłos. Była jej trenerką w "The Voive Kids"
Zwróciła się do Marianny Kłos. Była jej trenerką w "The Voive Kids"
Jak zawsze w punkt. Pożegnała Umer w swoim stylu
Jak zawsze w punkt. Pożegnała Umer w swoim stylu
"Alkoholowa twarz". Ekspert mówi, po czym od razu ją rozpoznasz
"Alkoholowa twarz". Ekspert mówi, po czym od razu ją rozpoznasz
Kończy 42 lata. Żyje w "rzymskim małżeństwie"
Kończy 42 lata. Żyje w "rzymskim małżeństwie"
Grzegorz Turnau żegna Magdę Umer. Mówi o niebywałym zbiegu okoliczności
Grzegorz Turnau żegna Magdę Umer. Mówi o niebywałym zbiegu okoliczności
"Ostatnie trzy miesiące". Poruszające pożegnanie Magdy Umer
"Ostatnie trzy miesiące". Poruszające pożegnanie Magdy Umer
Brytyjczyk odwiedził termy w Zakopanem. Nie krył emocji
Brytyjczyk odwiedził termy w Zakopanem. Nie krył emocji
Latami tkwiła w toksycznym związku. Po latach opisała związek z Ike'em
Latami tkwiła w toksycznym związku. Po latach opisała związek z Ike'em
"Najsmutniejsza księżna świata" zapozowała z rodziną. Oto jak wygląda
"Najsmutniejsza księżna świata" zapozowała z rodziną. Oto jak wygląda
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇