Jak przechowywać sezonowe owoce i warzywa?
Sezonowe warzywa i owoce to smaki, na które nieraz czekamy cały rok. Aby móc cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem soczystych truskawek, jeżyn, bobu czy żółtej fasolki, musimy pamiętać o ich właściwym przechowywaniu. Pozwoli ono na dłużej zachować świeżość naszych ulubionych sezonowych rarytasów.
27.07.2022 10:02
Przechowywanie żywności – o czym musimy pamiętać?
Owoce i warzywa, także te występujące u nas wyłącznie sezonowo, mogą mieć swoje szczególne potrzeby dotyczące ich przechowywania. Zanim jednak przejdziemy do niuansów, warto przypomnieć sobie kilka podstawowych zasad, aby już na samym początku nie popełnić błędu. Przede wszystkim należy pamiętać, że o ile niektóre z produktów spożywczych potrzebują przechowywania w lodówce, o tyle innym niska temperatura panująca wewnątrz urządzenia zdecydowanie nie służy. Przykładem tego jest chociażby cebula, pomidor, cytrusy oraz pieczywo. Produkty te znacznie korzystniej jest przechowywać poza lodówką. Jeśli natomiast chodzi o samą chłodziarkę, nie bez znaczenia pozostaje także dokładne miejsce ułożenia danych produktów. Górna półka to najlepsze miejsce na produkty takie jak mleko, jogurty, kefiry czy twaróg lub serek do smarowania. Niższa półka najlepiej sprawdzi się do przechowywania gotowych już dań, a także wędlin czy serów, a z kolei najniższa, znajdująca się bezpośrednio nad szufladami na warzywa, to miejsce na surowe mięso i ryby.
Sezonowe owoce – jak przechowywać?
W przypadku sezonowych owoców należy przede wszystkim pamiętać, że wymagają one szczególnej delikatności oraz stosunkowo szybkiego spożycia – większość z nich jest bowiem w stanie wytrzymać w lodówce dwa do trzech dni. Aby więc nie dopuścić do ich marnowania, trzymajmy się podstawowych zasad ich przechowywania, ale także nie zwlekajmy z ich zjedzeniem.
Jeden z owocowych symboli lata – truskawki – to dary natury o szczególnej wrażliwości. Na sklepowe półki czy stragany trafiają nierzadko już bardzo dojrzałe, dlatego na ich zjedzenie mamy najczęściej dzień lub dwa. W przypadku truskawek nie należy stosować żadnych siatek, woreczków czy specjalnych folii do przechowywania. Należy rozpocząć od ich delikatnego przejrzenia i wybrania nadpsutych już owoców, aby nie wpływały one na sztuki z nimi sąsiadujące. Następnie przebrane owoce najlepiej jest ułożyć na płaskim naczyniu, jedno obok drugiego, pamiętając, aby w miarę możliwości nie naciskały one na siebie. Tak ułożone truskawki możemy umieścić w lodówce, najlepiej w specjalnej szufladzie przeznaczonej na owoce i warzywa. Warto pamiętać, aby mycie truskawek odłożyć do momentu bezpośrednio przed ich zjedzeniem; w ten sposób na dłużej uda nam się zachować ich świeżość.
Kolejne uwielbiane owoce sezonowe – wiśnie i czereśnie – możemy przepłukać bezpośrednio po przyniesieniu ich z targu lub sklepu. Pamiętajmy jednak, aby nie odrywać ich ogonków – na to najlepszym czasem jest chwila bezpośrednio przed ich zjedzeniem. Czereśnie oraz wiśnie najlepiej jest przechowywać w pojemniku wyłożonym wilgotnym papierowym ręcznikiem lub specjalną podkładką, pozwalającą na zachowanie odpowiedniej wilgotności. Owoce te znacznie lepiej będą czuły się na najwyższej półce w lodówce, niż w jej dolnej szufladzie.
Chłodziarka w zabudowie czy też lodówka wolnostojąca w kuchni to także miejsce do przechowywania borówek – zarówno amerykańskich, jak i leśnych. Owoce warto umieścić w szklanym pojemniku, mając uwagę na to, aby nie było ich za dużo i aby nie naciskały na siebie wzajemnie. Tak przechowywane borówki przetrwają w lodówce dwa do trzech dni.
Maliny należą do najbardziej delikatnych i najszybciej psujących się owoców sezonowych, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest ich delikatne umycie i podanie oraz zjedzenie bezpośrednio po ich zakupie. Jeśli jednak zależy nam, aby wytrzymały one przynajmniej dzień, zrezygnujmy z ich płukania i umieśćmy w płaskim naczyniu, na warstwie papieru. Tak ułożone maliny najlepiej jest przechowywać na górnej półce chłodziarki.
Sezonowe warzywa w lodówce
Jednym z najpopularniejszych warzyw sezonowych jest bób. Podobnie jak truskawki czy maliny, także i on nie najlepiej znosi mycie przed jego włożeniem do lodówki. Płukanie warto więc zostawić na moment bezpośrednio przed jego gotowaniem. Jeżeli bób kupujemy w kilogramowych lub półkilogramowych woreczkach, koniecznie zamieńmy je na szklany pojemnik lub papierową torbę. Inne upodobania ma z kolei sezonowa, żółta fasolka szparagowa oraz fasolka mamut. Strączki możemy bowiem z pełnym spokojem dokładnie wypłukać przed ich ułożeniem w plastikowym, szklanym lub papierowym pojemniku, który następnie ułożyć należy w lodówce.
Niektóre z sezonowych warzyw na szczęście nie wymagają szczególnego traktowania czy wysokiej czujności, koniecznej do stałego sprawdzania ich świeżości. Przykładem tego jest chrupiąca rzodkiewka, której zdecydowanie wystarczy pozbawienie liści i przechowywanie w pojemniku w chłodziarce. Dla zachowania ich świeżości na dłużej możemy owinąć je także w wilgotny ręcznik papierowy. Tak przygotowane i przechowywane rzodkiewki, przetrwają w naszej lodówce nawet do 7–8 dni.