Jak przyrządzać ziemniaki

Ziemniak jest najpopularniejszym warzywem w Polsce. Stanowi nieodłączny składnik obiadów.

Obraz

Zobacz, co zyskujesz, a co tracisz, przygotowując ziemniaki na różne sposoby.

Frytki *To ulubiona potrawa dzieci i młodzieży. Pokrojone na słupki ziemniaki smaży się na głębokim tłuszczu. Zdecydowanie zdrowsze są przyrządzone na oleju niż na smalcu. Ale jeszcze bardziej istotne jest, by tłuszcz był świeży, a nie kilkakrotnie podgrzewany (to sprzyja tworzeniu się rakotwórczych wolnych rodników).
*
Naszym zdaniem

To zdecydowanie najmniej zdrowa wersja ziemniaków. Nie dość, że tucząca, to jeszcze ciężkostrawna.
*Wartość odżywcza *(100 g produktu)
- 270 kcal
- 4.0 g białka
- 13.5 g tłuszczu
- 35 g węglowodanów

*Gotowane *Czyli najpopularniejsze u nas ziemniaki z wody. Zwykle gotuje się je obrane, co niestety sprzyja wymywaniu z nich witamin i soli mineralnych. Dlatego radzimy gotować je w mundurkach - jest to i mniej pracochłonne, i zdrowsze.
*Naszym zdaniem *Gotowane ziemniaki to potrawa dietetyczna. Trzeba je jednak solić z umiarem, i co ważniejsze, tuż przed podaniem (sól dodana w czasie gotowania ułatwia tracenie przez ziemniaki cennych składników).
*Wartość odżywcza *(100 g produktu)
- 72 kcal
- 1.8 g białka
- 0.1 g tłuszczu
- 17 g węglowodanów

*Pieczone *Po dokładnym umyciu można je piec w rozżarzonych węglach ogniska, na grillu lub w piekarniku. Mają podobną wartość odżywczą jak ziemniaki gotowane. Na skutek działania wysokiej temperatury (a nie wymywania) tracą trochę wit. C (ale w niewielkim stopniu). Są pyszne, a ich smak doskonale podkreślają zioła, np. rozmaryn.
*Naszym zdaniem *Najzdrowsze są ziemniaki pieczone w folii aluminiowej, bo nie mają bezpośredniego kontaktu z dymem.
*Wartość odżywcza *(100 g produktu)
- 80 g kcal
- 2.2 g białka
- 0.1 g tłuszczu
- 18 g węglowodanów

*Purée *To ugotowane, tłuczone ziemniaki z masłem, mlekiem i przyprawami. Bardzo łatwo nadać im wyrazisty smak, dodając np. czosnek, zioła. Nie wszyscy za nim przepadają, bo ma specyficzną papkowatą konsystencję.
*Naszym zdaniem *Dodatek masła dość wyraźnie podnosi kaloryczność ziemniaków. By purée było zdrowsze, masło można zastąpić oliwą ewentualnie dodać do niego jedynie
mleko i przyprawy, np. gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy.
*Wartość odżywcza *(100 g produktu)
- 95 kcal
- 2.2 g białka
- 3.0 g tłuszczu
- 14 g węglowodanów

Wybrane dla Ciebie
Zdarzało się, że była głodna. Tak wspomina niełatwe dzieciństwo
Zdarzało się, że była głodna. Tak wspomina niełatwe dzieciństwo
Ponadczasowa elegancja w ziemistych tonach. Karolina Pisarek uwielbia takie stylizacje
Ponadczasowa elegancja w ziemistych tonach. Karolina Pisarek uwielbia takie stylizacje
Wykorzystaj domowy sposób. Mech zniknie z trawnika
Wykorzystaj domowy sposób. Mech zniknie z trawnika
Polskie imię wymarło. Od 7 lat nikt nie nazwał tak córki
Polskie imię wymarło. Od 7 lat nikt nie nazwał tak córki
Ukrainka wsiadła do taksówki. Oto ile pokazał licznik po 15 minutach
Ukrainka wsiadła do taksówki. Oto ile pokazał licznik po 15 minutach
Koniec z brudnymi skarpetkami. Efekt: śnieżna biel
Koniec z brudnymi skarpetkami. Efekt: śnieżna biel
Użyj tych dwóch produktów. Żelazko będzie jak nowe
Użyj tych dwóch produktów. Żelazko będzie jak nowe
Przyszła na Konkurs Chopinowski. Wbiła szpilkę politykom
Przyszła na Konkurs Chopinowski. Wbiła szpilkę politykom
Wrzuć do pralki i włącz program. "Wyżre" całą pleśń z bębna
Wrzuć do pralki i włącz program. "Wyżre" całą pleśń z bębna
Jaki manicure dla dojrzałych kobiet? Uważaj na te odcienie
Jaki manicure dla dojrzałych kobiet? Uważaj na te odcienie
Płacisz uszkodzonym banknotem? Przepisy mówią jasno
Płacisz uszkodzonym banknotem? Przepisy mówią jasno
Ledwo się rozstali wziął ślub. Tak zareagowała Mandaryna
Ledwo się rozstali wziął ślub. Tak zareagowała Mandaryna