Postaw w kuchni. Wyłapie mole co do jednego
Przypominają wyrośnięte ćmy i uwielbiają suche i sypkie produkty, dlatego mole spożywcze można spotkać w kuchennych szafkach. Gdy tylko się pojawią, trzeba pozbyć się ich jak najszybciej. Podpowiadamy, jak przygotować skuteczną, domową pułapkę na te owady.
Mole spożywcze to brązowo-szare owady, które osiągają wielkość około 1 cm. Żywią się m.in. mąką, żarnami zbóż czy orzechami, dlatego zwykle zamieszkują pełne tego typu produktów szafki kuchenne. Najczęściej do domu przynoszone są z zakupami. Jaja moli mogą znajdować się m.in. w opakowaniach z mąkami, kaszami, płatkami czy ziarnami.
Niestety, mole spożywcze bardzo szybko się rozmnażają, dlatego gdy zauważymy jednego, najprawdopodobniej w szafkach jest ich już więcej. Aby skutecznie się ich pozbyć trzeba zacząć działać od razu.
Jak się pozbyć moli spożywczych?
Gdy okazuje się, że mole zagnieździły się w kuchni, konieczne jest natychmiastowe i szybkie działanie. Pierwszym krokiem jest przeglądnięcie sypkich produktów i opakowań, w których są trzymane. Larwy tych owadów mogą się znajdować np. w zakrętce pozornie szczelnego pojemnika. Jeśli odkryjemy mole w jakimkolwiek produkcie, należy go niezwłocznie wyrzucić.
Zanim porozklejamy po wszystkich szafkach specjalne naklejki, warto spróbować przygotować prostą, domową pułapkę na te owady. Wystarczy w miseczce zmieszać ze sobą ocet winny z odrobiną wina i położyć ją w szafce, w której znaleźliśmy mole. Zapach przyciągnie owady, które po prostu utopią się w płynie.
Po ich wyłapaniu i sprawdzeniu produktów, warto wyparzyć wszystkie pojemniki, a do szafki włożyć miseczkę z roztworem octu i gorącej wody w proporcji 1:1. Zamknąć i pozostawić do wystudzenia. Następnie należy przetrzeć wnętrze szafki i dopiero wtedy umieszczać w niej nowe produkty.
Jak zapobiegać pojawieniu się moli w szafkach?
Aby ustrzec się przed inwazją moli spożywczych, warto wyrobić w sobie kilka przydatnych nawyków. Przede wszystkim sprawdzać produkty typu kasze, mąki czy ziarna tuż po przyniesieniu ich do domu. Zaniepokoić powinny np. grudki w mące lub posklejane ziarna. Czasami w przesianej mące można zobaczyć wijące się larwy tych owadów. Niestety, jeśli zauważymy coś takiego, produkt należy jak najszybciej wyrzucić.
Nawet jeśli na pierwszy rzut oka wszystko jest w porządku, w przypadku kasz można profilaktycznie "wypalić" je w piekarniku rozgrzanym do około 100 stopni Celsjusza lub woreczki z tymi produktami umieścić na około dwa tygodnie do zamrażalnika. Mole nie lubią ani zbyt wysokich, ani niskich temperatur. Następnie powinno się tego typu produkty przechowywać w szczelnych, najlepiej szklanych pojemnikach.
Warto w szafkach z takimi produktami umieścić produkty, których zapach odstrasza mole, czyli np. suszone skórki cytrusów, liście laurowe i ziele angielskie czy waciki nasączone waniliowym lub cytrusowym aromatem.
Zobacz także: Zaparowane szyby w aucie. Jak temu zapobiec?
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl