Blisko ludziPostaw w kuchni. Wyłapie mole co do jednego

Postaw w kuchni. Wyłapie mole co do jednego

Przypominają wyrośnięte ćmy i uwielbiają suche i sypkie produkty, dlatego mole spożywcze można spotkać w kuchennych szafkach. Gdy tylko się pojawią, trzeba pozbyć się ich jak najszybciej. Podpowiadamy, jak przygotować skuteczną, domową pułapkę na te owady.

Mole błyskawicznie się rozmnażają
Mole błyskawicznie się rozmnażają
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mole spożywcze to brązowo-szare owady, które osiągają wielkość około 1 cm. Żywią się m.in. mąką, żarnami zbóż czy orzechami, dlatego zwykle zamieszkują pełne tego typu produktów szafki kuchenne. Najczęściej do domu przynoszone są z zakupami. Jaja moli mogą znajdować się m.in. w opakowaniach z mąkami, kaszami, płatkami czy ziarnami.

Niestety, mole spożywcze bardzo szybko się rozmnażają, dlatego gdy zauważymy jednego, najprawdopodobniej w szafkach jest ich już więcej. Aby skutecznie się ich pozbyć trzeba zacząć działać od razu.

Jak się pozbyć moli spożywczych?

Gdy okazuje się, że mole zagnieździły się w kuchni, konieczne jest natychmiastowe i szybkie działanie. Pierwszym krokiem jest przeglądnięcie sypkich produktów i opakowań, w których są trzymane. Larwy tych owadów mogą się znajdować np. w zakrętce pozornie szczelnego pojemnika. Jeśli odkryjemy mole w jakimkolwiek produkcie, należy go niezwłocznie wyrzucić.

Zanim porozklejamy po wszystkich szafkach specjalne naklejki, warto spróbować przygotować prostą, domową pułapkę na te owady. Wystarczy w miseczce zmieszać ze sobą ocet winny z odrobiną wina i położyć ją w szafce, w której znaleźliśmy mole. Zapach przyciągnie owady, które po prostu utopią się w płynie.

Po ich wyłapaniu i sprawdzeniu produktów, warto wyparzyć wszystkie pojemniki, a do szafki włożyć miseczkę z roztworem octu i gorącej wody w proporcji 1:1. Zamknąć i pozostawić do wystudzenia. Następnie należy przetrzeć wnętrze szafki i dopiero wtedy umieszczać w niej nowe produkty.

Jak zapobiegać pojawieniu się moli w szafkach?

Aby ustrzec się przed inwazją moli spożywczych, warto wyrobić w sobie kilka przydatnych nawyków. Przede wszystkim sprawdzać produkty typu kasze, mąki czy ziarna tuż po przyniesieniu ich do domu. Zaniepokoić powinny np. grudki w mące lub posklejane ziarna. Czasami w przesianej mące można zobaczyć wijące się larwy tych owadów. Niestety, jeśli zauważymy coś takiego, produkt należy jak najszybciej wyrzucić.

Nawet jeśli na pierwszy rzut oka wszystko jest w porządku, w przypadku kasz można profilaktycznie "wypalić" je w piekarniku rozgrzanym do około 100 stopni Celsjusza lub woreczki z tymi produktami umieścić na około dwa tygodnie do zamrażalnika. Mole nie lubią ani zbyt wysokich, ani niskich temperatur. Następnie powinno się tego typu produkty przechowywać w szczelnych, najlepiej szklanych pojemnikach.

Warto w szafkach z takimi produktami umieścić produkty, których zapach odstrasza mole, czyli np. suszone skórki cytrusów, liście laurowe i ziele angielskie czy waciki nasączone waniliowym lub cytrusowym aromatem.

Zagłosuj na #Wszechmocne 2022
Zagłosuj na #Wszechmocne 2022© WP Kobieta

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (54)