Jak sparzyć kapustę w mikrofalówce?
Sparzanie kapusty pozwala na jej zmiękczenie, przez co dużo łatwiej liscie owijają mięso. Tradycyjnie kapustę sparza się, wrzucając ją do osolonego wrzątku na kilka minut. Inaczej natomiast wygląda sparzanie w mikrofalówce.
31.08.2018 | aktual.: 31.08.2018 13:11
Co to znaczy sparzyć kapustę?
Sparzanie kapusty polega na gotowaniu jej we wrzątku przez jakiś czas. Ma to spowodować zmięknięcie liścia, a przede wszystkim jego nerwów.
Kapustę zazwyczaj sparza się podczas przygotowywania chociażby gołąbków. Dzięki temu liście kapusty są miękkie i można nimi łatwo owinąć mięso. Również ich twardsze elementy są o wiele łatwiejsze do pogryzienia. Poza tym posolona woda na sparzenie kapusty dodaje jej smaku.
Tradycyjny sposób sparzania kapusty to ten, który polega na obraniu główki z największych liści i wrzuceniu ich na gotującą się wodę. Wystarczy 5 minut, aby kapusta zmiękła. Później należy jedynie pozostawić ją do ostygnięcia i można zacząć zawijać gołąbki.
Jak sparzyć kapustę w mikrofalówce?
Zupełnie inaczej wygląda sparzanie kapusty w mikrofalówce. Pierwszą różnicą jest to, że nie wymaga użycia wody. Do kuchenki mikrofalowej wkłada się całą główkę kapusty, pozbawioną jedynie głąbka, czyli jej najtwardszej części.
Urządzenie należy nastawić na dużą moc i włączyć na około 10 minut, a nawet chwilę dłużej, do momentu, aż liście kapusty staną się miękkie. Dobrze sparzona w mikrofalówce kapusta powinna zacząć się rozpadać na pojedyncze liście.
Zaletą sparzania kapusty w kuchence mikrofalowej jest to, że zachowuje więcej substancji odżywczych niż ta ugotowana w wodzie. Poza tym liście są chrupkie, co jednak nie zawsze pasuje tradycjonalistom, którzy hołdują najstarszym przepisom na gołąbki.
Sparzanie kapusty w mikrofalówce a rodzaj kapusty
W związku z tym, że podczas sparzania kapusty w mikrofali nie używa się wody, która skutecznie zmiękcza nawet najtwardsze elementy liści warzywa, należy zwrócić uwagę na wybór odpowiednio delikatnej kapusty.
Z powodzeniem uda się sparzyć w mikrofalówce kapustę szpiczastą. Jej cechą jest to, że oplata ją mniejsza liczba liści niż w przypadku zwykłej kapusty, a przy tym są one o wiele delikatniejsze. Cienkie liście to również cecha kapusty włoskiej, która także nada się do sparzenia w mikrofali.