Jak zmniejszyć kaloryczność świątecznych potraw?
Bigos
Oto kilka łatwych sposobów na zmniejszenie liczby kalorii w świątecznych daniach.
Oto kilka łatwych sposobów na zmniejszenie liczby kalorii w świątecznych daniach.
Zacznijmy do bigosu. W wersji tradycyjnej dodaje się do niego boczek, kiełbasę, mąkę. Stugramowa porcja, czyli 3 łyżki tej potrawy, to ok. 115 kcal, ale w zależności od dodatków, ta liczba może wzrosnąć.
Jednak bigos można ugotować także w wersji light. W smaku niewiele będzie się różnił od wersji klasycznej. Zamiast tłustych mięs i boczku dodajemy chudą szynkę lub upieczony w piekarniki schab, a zamiast kiełbasy - więcej grzybów. Oczywiście zapominamy też o zabielaniu mąką.
Tekst: Agnieszka Majewska/(AM)/(kg), kobieta.wp.pl