FitnessJakie kiszonki są najzdrowsze? Dietetyczka wyjaśnia

Jakie kiszonki są najzdrowsze? Dietetyczka wyjaśnia

Sezon na domowe przetwory w pełni. Coraz więcej osób decyduje się na przygotowanie kiszonek. Do słoików trafiają zarówno ogórki, jak i kapusta, ale też inne warzywa, a nawet owoce. Dietetyczka kliniczna, Milena Nosek wyjaśnia, jakie kiszonki są najzdrowsze.

Jakie kiszonki są najzdrowsze?
Jakie kiszonki są najzdrowsze?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Wymyślono ją już w czasach starożytnych. Już wtedy ceniono ich cenne właściwości odżywcze i wyjątkowy smak.

W kiszonych przetworach znajduje się mnóstwo witamin i minerałów. To także źródło kwasu mlekowego, który wspiera odporność i prawidłową pracę jelit. Milena Nosek, dietetyczka kliniczna w rozmowie z Onetem wyjaśniła, dlaczego warto jeść kiszonki i które z nich są najzdrowsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposoby na kiszone ogórki. Oto, jakich błędów unikać przy produkcji

Jedz jak najwięcej. Szybko sobie podziękujesz

Kiszenie jest bardzo proste. Warzywa wraz z wybranymi przez siebie dodatkami należy umieścić w glinianym lub szklanym naczyniu, a następnie zalać je roztworem z wody i soli. Po kilkunastu godzinach rozpocznie się proces fermentacji mlekowej, który nie tylko zakonserwuje żywność, ale też nada im charakterystycznego, kwaśnego smaku i cennych wartości odżywczych.

Jakie witaminy można znaleźć w kiszonkach? Witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także potas, magnez, wapń, fosfor czy wspomniany już kwas mlekowy, który działa niczym naturalny probiotyk. Spożywany regularnie wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego, odpornościowego i mięśniowego.

Kiszone owoce i warzywa to także źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki odpowiadające za rozwój groźnych chorób, a także spowalniają proces starzenia organizmu. Jak się okazuje, nie każdy może jeść kiszonki, o czym przekonuje Milena Nosek w rozmowie z Onetem.

— Nie zaleca się ich osobom z nadciśnieniem tętniczym, kamicą nerkową, nietolerancją histaminy, w biegunkach i przy przyjmowaniu leków przeciwzakrzepowych — tłumaczy.

Jakie warzywa nadają się do kiszenia?

W Polsce kisi się przede wszystkim ogórki i kapustę, które wykorzystywane są zarówno do przygotowania zup, jak i sałatek, kanapek czy innych dań obiadowych. Jakie warzywa najadą się do kiszenia? Pomidory, szparagi, dynia, buraki, cukinia, czosnek, rzodkiew i kalarepa. Dietetyczka poleca także kiszone owoce, takie jak gruszki, śliwki, jabłka, truskawki czy cytryny, które są popularnym dodatkiem w krajach arabskich.

- Proces fermentacji będzie przebiegał różnie ze względu na zawartość cukrów, tak więc będą się różniły w smaku, ale korzyści z samego kiszenia będą podobne - dodaje dietetyczka.

Źródło: Onet

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Materiały WP
Materiały WP© Materiały własne

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)