Jakie kiszonki są najzdrowsze? Dietetyczka wyjaśnia
Sezon na domowe przetwory w pełni. Coraz więcej osób decyduje się na przygotowanie kiszonek. Do słoików trafiają zarówno ogórki, jak i kapusta, ale też inne warzywa, a nawet owoce. Dietetyczka kliniczna, Milena Nosek wyjaśnia, jakie kiszonki są najzdrowsze.
11.09.2024 11:51
Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Wymyślono ją już w czasach starożytnych. Już wtedy ceniono ich cenne właściwości odżywcze i wyjątkowy smak.
W kiszonych przetworach znajduje się mnóstwo witamin i minerałów. To także źródło kwasu mlekowego, który wspiera odporność i prawidłową pracę jelit. Milena Nosek, dietetyczka kliniczna w rozmowie z Onetem wyjaśniła, dlaczego warto jeść kiszonki i które z nich są najzdrowsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jedz jak najwięcej. Szybko sobie podziękujesz
Kiszenie jest bardzo proste. Warzywa wraz z wybranymi przez siebie dodatkami należy umieścić w glinianym lub szklanym naczyniu, a następnie zalać je roztworem z wody i soli. Po kilkunastu godzinach rozpocznie się proces fermentacji mlekowej, który nie tylko zakonserwuje żywność, ale też nada im charakterystycznego, kwaśnego smaku i cennych wartości odżywczych.
Jakie witaminy można znaleźć w kiszonkach? Witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także potas, magnez, wapń, fosfor czy wspomniany już kwas mlekowy, który działa niczym naturalny probiotyk. Spożywany regularnie wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego, odpornościowego i mięśniowego.
Kiszone owoce i warzywa to także źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki odpowiadające za rozwój groźnych chorób, a także spowalniają proces starzenia organizmu. Jak się okazuje, nie każdy może jeść kiszonki, o czym przekonuje Milena Nosek w rozmowie z Onetem.
— Nie zaleca się ich osobom z nadciśnieniem tętniczym, kamicą nerkową, nietolerancją histaminy, w biegunkach i przy przyjmowaniu leków przeciwzakrzepowych — tłumaczy.
Jakie warzywa nadają się do kiszenia?
W Polsce kisi się przede wszystkim ogórki i kapustę, które wykorzystywane są zarówno do przygotowania zup, jak i sałatek, kanapek czy innych dań obiadowych. Jakie warzywa najadą się do kiszenia? Pomidory, szparagi, dynia, buraki, cukinia, czosnek, rzodkiew i kalarepa. Dietetyczka poleca także kiszone owoce, takie jak gruszki, śliwki, jabłka, truskawki czy cytryny, które są popularnym dodatkiem w krajach arabskich.
- Proces fermentacji będzie przebiegał różnie ze względu na zawartość cukrów, tak więc będą się różniły w smaku, ale korzyści z samego kiszenia będą podobne - dodaje dietetyczka.
Źródło: Onet
Czytaj także: Ryż stanie się szkodliwy. Ekspert ostrzega Polaków
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl