Najgorszy moment na kiszenie ogórków. Babcia się wystrzegała
Ogórki kiszone często nazywane są "polskim dobrem narodowym". W sezonie wielu z nas przygotowuje je samodzielnie. Jeśli jesteś jedną z takich osób, skorzystaj z babcinego patentu, a ogórki się nie zepsują.
16.07.2024 | aktual.: 16.07.2024 18:07
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiszenie to jeden z najpopularniejszych i zarazem najstarszych sposobów konserwacji żywności. Najprawdopodobniej wymyślono je już 2 tysiące lat temu. Obecnie kisi się zarówno warzywa, jak i owoce.
W Polsce największą popularnością cieszą się ogórki kiszone, które są znane na całym świecie. Z łatwością przygotujesz je w domu. Jeśli chcesz mieć pewność, że w trakcie kiszenia nie pojawi się na nich pleśń, sprawdź prognozę pogody.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Metoda "3 razy 3". Ogórki wyjdą jędrne i chrupiące
Zanim zabierzesz się za kiszenie, sprawdź pogodę. To ważniejsze, niż myślisz
Kiszenie to proces polegający na fermentacji mlekowej. Wybrany owoc bądź warzywo umieszcza się w czystym, wyparzonym słoiku, a następne zalewa się go wodą z dodatkiem soli. Na jeden litr wody należy dodać pełną łyżkę stołową soli.
Kiszonkę można wzbogacić o ulubione przyprawy czy dodatki. W przypadku tradycyjnych ogórków kiszonych w słoiku ląduje także świeży czosnek, kwiatostany kopru i korzeń chrzanu. Przygotowanie ogórków jest naprawdę bardzo proste i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych.
Zdarza się jednak, że już dzień po przygotowaniu na wierzchu ogórków pojawia się pleśń. To częsty problem, który wynika z wielu czynników. Zwykle winowajcą jest niedoczyszczony słoik czy… pogoda.
Trzymaj się tej zasady, a kiszone się nie zepsują
Mogłoby się wydawać, że pogoda nie ma żadnego wpływu na proces kiszenia. Nasze babcie były innego zdania. Nie kisiły ogórków, kiedy zanosiło się na burzę. Dlaczego? W trakcie kiszenia zachodzi proces fermentacji, za który odpowiadają pałeczki kwasu mlekowego.
Uderzenie pioruna może wywołać u nich tzw. stres bakteryjny, co sprawi, że zaczną intensywnie pracować. W skrajnych wypadkach nadmiar bakterii mógłby doprowadzić do rozbicia naczynia.
Kiszenie warto zaplanować z kilkudniowym wyprzedzeniem. Po 2-3 dniach po zalaniu solanką, ogórki trzeba przełożyć do czystych słoików i trzymać je chłodnym i ciemnym miejscu. Tak przechowywaną kiszonkę należy spożyć w ciągu roku od przygotowania.
Czytaj także: Coraz częstszy widok. Ekspertka załamuje ręce
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.