Najgorszy moment na kiszenie ogórków. Babcia się wystrzegała

Ogórki kiszone często nazywane są "polskim dobrem narodowym". W sezonie wielu z nas przygotowuje je samodzielnie. Jeśli jesteś jedną z takich osób, skorzystaj z babcinego patentu, a ogórki się nie zepsują.

Jak przygotować dobre ogórki kiszone?
Jak przygotować dobre ogórki kiszone?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.07.2024 | aktual.: 16.07.2024 18:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiszenie to jeden z najpopularniejszych i zarazem najstarszych sposobów konserwacji żywności. Najprawdopodobniej wymyślono je już 2 tysiące lat temu. Obecnie kisi się zarówno warzywa, jak i owoce.

W Polsce największą popularnością cieszą się ogórki kiszone, które są znane na całym świecie. Z łatwością przygotujesz je w domu. Jeśli chcesz mieć pewność, że w trakcie kiszenia nie pojawi się na nich pleśń, sprawdź prognozę pogody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim zabierzesz się za kiszenie, sprawdź pogodę. To ważniejsze, niż myślisz

Kiszenie to proces polegający na fermentacji mlekowej. Wybrany owoc bądź warzywo umieszcza się w czystym, wyparzonym słoiku, a następne zalewa się go wodą z dodatkiem soli. Na jeden litr wody należy dodać pełną łyżkę stołową soli.

Kiszonkę można wzbogacić o ulubione przyprawy czy dodatki. W przypadku tradycyjnych ogórków kiszonych w słoiku ląduje także świeży czosnek, kwiatostany kopru i korzeń chrzanu. Przygotowanie ogórków jest naprawdę bardzo proste i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych.

Zdarza się jednak, że już dzień po przygotowaniu na wierzchu ogórków pojawia się pleśń. To częsty problem, który wynika z wielu czynników. Zwykle winowajcą jest niedoczyszczony słoik czy… pogoda.

Trzymaj się tej zasady, a kiszone się nie zepsują

Mogłoby się wydawać, że pogoda nie ma żadnego wpływu na proces kiszenia. Nasze babcie były innego zdania. Nie kisiły ogórków, kiedy zanosiło się na burzę. Dlaczego? W trakcie kiszenia zachodzi proces fermentacji, za który odpowiadają pałeczki kwasu mlekowego.

Uderzenie pioruna może wywołać u nich tzw. stres bakteryjny, co sprawi, że zaczną intensywnie pracować. W skrajnych wypadkach nadmiar bakterii mógłby doprowadzić do rozbicia naczynia.

Kiszenie warto zaplanować z kilkudniowym wyprzedzeniem. Po 2-3 dniach po zalaniu solanką, ogórki trzeba przełożyć do czystych słoików i trzymać je chłodnym i ciemnym miejscu. Tak przechowywaną kiszonkę należy spożyć w ciągu roku od przygotowania.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Komentarze (5)