"Płynna śmierć". Kardiochirurg odradza pacjentom
Statystyki są zatrważające. Ponad 4 miliony Polaków ma problemy z sercem. Dieta ma na to ogromny wpływ. Doktor Jeremy London, kardiochirurg, wyjaśnił czego nie jeść i nie pić, aby nie nadwyrężać tego organu. Popularne napoje nazywa wprost "płynną śmiercią".
"Prawie 2 miliony Polaków ma rozpoznaną chorobę niedokrwienną serca w różnych postaciach, w tym ponad 1,2 miliona ma stabilną dusznicę. Około 1 milion 200 tysięcy ma niewydolność serca" - czytamy na łamach Polityki Zdrowotnej.
Choroby serca to jedna z najczęstszych przyczyn zgonów. Kluczowym elementem profilaktyki przeciwzawałowej jest dieta. Doktor Jeremy London, kardiochirurg, opowiedział, jakich produktów należy unikać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wyłącz ze swojej diety. Uchronisz się przed chorobą serca
Doktor Jeremy London jest doświadczonym kardiochirurgiem, który dzieli się swoją wiedzą za pośrednictwem TikToka. W jednym z nagrań opowiedział, jakie produkty powinno się wyłączyć z diety, aby nie obciążać serca.
Jednym z pierwszych wymienionych produktów był alkohol. Lekarz ocenił, że jest "absolutnie toksyczny dla każdej komórki naszego ciała". Dotyczy to osób, które nadużywają alkoholu, jak i tych, którzy sięgają po niego jedynie okazjonalnie.
- Nawet umiarkowane lub sporadyczne spożycie jest szkodliwe - tłumaczył lekarz.
Na liście znalazły się także słodkie napoje i piwa bezalkoholowe. Doktor London określił je mianem "płynnej śmierci". Specjalista odradza je ze względu na wysoką zawartość cukru i niebezpiecznych substancji, które w niektórych krajach oficjalnie uznawane są za wysoce toksyczne.
Trzecie miejsce zajęły fast foody. Nie od dziś wiadomo, że regularne spożywanie przetworzonej żywności prowadzi do otyłości, a ta do problemów z sercem. To jeszcze nie koniec złych wiadomości. W żywności typu fast food znajduje się mnóstwo soli, cukru, a także tłuszczów trans, które "zalepiają" żyły i tętnice. Lekarz podkreślił, że zjedzenie ich raz na jakiś czas nie niesie za sobą poważnych konsekwencji, jednak nie powinny one stanowić podstawy diety.
Jemy to niemal codziennie. Poważnie szkodzi zdrowiu
Mleko, jogurt, maślanka czy kefir to zdrowe, niskokaloryczne i wartościowe produkty bogate w cenny wapń. Wielu z nas sięga po nie codziennie. Według lekarza nie zawsze pozytywnie wpływają na pracę serca.
- Jesteśmy jedynymi ssakami, które piją mleko poza okresem niemowlęcym i pijemy je od innego gatunku. Pomyśl o tym - argumentował kardiolog.
Czytaj także: Miała raka. Mówi, jak traktowali ją w TVP
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.